Vindistriktet Loire i Frankrike

Historie

Det var romerne som tok med seg kunnskapen om vindyrking og spredde den over hele dagens Frankrike. Arkeologiske undersøkelser viser at romerne etablerte sine første vingårder i Loiredalen ca. år 100 e.Kr. Omtrent 400 år senere var vindyrkingen i regionen vel etablert og meget utbredt. Kanskje var det selveste Julius Cæsar som beordret dyrkingen? Rundt år 1000 hadde vin fra denne regionen oppnådd et meget godt rykte over hele Europa, og i middelalderen var Loirevinen til og med ansett som bedre enn vinen fra selveste Bordeaux.

Vinindustrien i dag

Loiredalen har en meget høy tetthet av vinranker med et gjennomsnitt på opp mot 5000 ranker per hektar. Loiredalen blir ofte delt i tre distrikter; Øvre, sentrale og nedre Loire og historisk sett har det aller meste av vinproduksjonen i regionen foregått på små familiegårder som selv har tappet sin vin på flasker. Fra 1990-tallet har det vært en økning i antall kooperativer samt en økning i salg til produsenter som selv tar seg av blanding og distribusjon. Brorparten av vinproduksjonen i Loiredalen er hvitvin fra Chenin blanc, Sauvignon blanc og Melon de Bourgogne-druene. I Chenindistriktet blir det også lagd rødvin av Cabernet franc.

Druesorter og vintyper

I distriktet Sancerre & Pouilly-Fumé er det Sauvignon blanc og Pinot noir som er de dominerende druesortene. Vin fra dette området, som er basert på Sauvignon blanc, er kjent for sine toner av grapefrukt. Pinot noir-vinene er på sin side kjent for en letthet i kropp og farge som ikke er så typisk fransk. I Anjou-Saumur er de først og fremst kjent for roséviner basert på Grolleau og Cabernet Franc. Touraine-distriktet er kjent for sin konkurranse med Beaujolaisregionen, med presentasjonen av en tidlig tapping av Gamay som en konkurrent til den kjente Beaujolaise Nouveau.

Klima og jordsmonn

Loiredalen har et kontinentalt klima som er veldig påvirket av elven Loire og Atlanterhavet. Klimaet er meget kjølig og vårfrost kan være ødeleggende for vindyrkerne. Ingen andre regioner i Frankrike har større variasjon i årgangene enn nettopp Loiredalen. Et ekstra kjølig år kan hindre druene i å modnes godt nok og dermed ikke utvikle det sukkeret som trengs for å balansere den naturlige syrligheten. I kjølige årganger er vin som er basert på Sauvignon blanc lysere i fargen og mindre fruktig. I de såkalte modne årgangene, år med høyere gjennomsnittstemperatur, vil en Cabernet franc fra Loiredalen utvikle toner av bringebær.

Topografi

Loiredalen strekker seg fra den nordøstlige kysten av Frankrike og helt til byen Orleans, som ligger rundt 75 kilometer sør for Paris og i hjertet av landet. Vingårdene befinner seg som regel rundt Loireelven og dens sideelver (Sévre, Cher og Maine). Topografien er derfor meget variert, men det meste av dalen ligger i lavlandet, med mange slake åser som beskytter vingårdene mot vind.

Underområder

Loiredalen deles som regel inn i tre underregioner, øvre, midtre og lavere Loire, med mindre regioner under disse igjen. I den øvre delen av dalen finner vi mye vin basert på Sauvignon blanc (Sancerre ligger her). Midtre Loire inkluderer Chinon, Saumor og Touraine, hvor druesortene Chenin blanc og Cabernet franc dominerer. I den lavere delen av Loirdalen finner vi Muscadet, der vinene domineres av Melon de Bourgogne.

Vinklassifikasjoner

Det fins 87 vinmerker i Loiredalen som er tilknyttet en av de følgende tre klassifiseringssystemene; Appellation d’origine contrôlée (AOC), Vin Délimité de Qualité Superieure (VDQS) and Vin de pays. Det fins også to betegnelser som kan brukes i hele regionen. Crémant de Loire gjelder musserende vin som lages i følge de tradisjonelle metodene til Champagne. Vin de Pays du Jardin de la France refererer til vin som f.eks. Chardonnay, som er produsert uten en AOC-betegnelse.