Vindistriktet Lombardia i Italia

Historie

Arkeologiske utgravinger viser at allerede de gamle greske bosettingene i Lombardia drev med vinhandel. Det finnes spor som tyder på at det ble solgt vin til etruskerne som holdt til i nærheten av Toscana. I en vinbok fra det 19. århundre skrev en fransk vinskribent om vinene fra Lombardia at vinene fra Valtellina fortsatt var inspirert av tradisjonene etter de gamle grekerne.

Vinindustrien i dag

Lombardia ligger nord i Italia. Spesielt kjente er de musserende vinene fra Oltrepo Pavese og Franciacorta. I tillegg blir det laget rødvin, hvitvin og rosévin. Disse er skapt på både lokale og internasjonale druer. Dette omfatter Nebbiolo-viner fra Valtellina, hvitvin fra Trebbiano di Lugana samt Chiaretto, en rosévin som kommer fra strendene rundt Gardasjøen.

De viktigste byene i regionen er Milano, Bergamo og Brescia. Totalt blir det produsert rundt 1,3 millioner hektoliter hvert år. Dette er mer enn hva som blir produsert sammenlagt i Trentino-Alte Adige, Umbria og Friuli-Venezia Giulia.

Druesorter og vintyper

Noen av de beste musserende vinene fra Lombardia er basert på Pinot Nero og kommer fra Oltrepo Pavese-distriktet. Vinen er skapt på grunnlag av en metode som kalles metodo classico classese og betegnes nå som Oltrepo Pavese Metodo Classico DOCG. Det er vin produsert etter denne metoden lombarderne selv setter høyest.

Klima og Jordsmonn

I og med at landskapet er så vekslende, er også klimaet tilsvarende variert. Allikevel regnes Lombardia for å ha et forholdsvis kjølig klima. I sør grenser Lombardia mot Emilia-Romagna. Flere vinproduserende områder ligger i nærheten av sjøer som Iseo og Gardasjøen. I vest ligger Piemonte. I øst grenser Lombardia mot Trentino-Alto Adige og Veneto.

Topografi

Lombardia strekker seg fra Alpene til elva Po gjennom Italias ”Lake District” og lavlandet Pianura Padana. Fjellandskapet i Alpene og lavlandet rundt Po gir på hver sin måte optimale betingelser for vinproduksjon.

Underområder

Vinmarkene i Valtellina pleies stort sett manuelt. Helt siden det 5. århundre er det blitt produsert vin her. Utenom Piemonte er regionen kjent for å være den eneste som har produsert vin basert på Nebbiolo (lokalt kalt Chiavenasca).

Jordsmonnet er i stor grad steinete. Dette medfører at jorda holder på varmen også om nettene. Dette har en gunstig innvirkning spesielt på Nebbiolo-druen som bevarer sin kraftige, konsentrerte aroma.

Oltrepo Pavese står for mer enn halvparten av vinproduksjonen i Lombardia. To tredjedeler av DOC-vinene kommer herfra. I tillegg til musserende viner på Pinot Nero lages det rosévin, Cruase, og røde viner basert på Pinot nero, Barbera, Uva Rara, Vespolina og Croatina. Dessuten produseres det flere hvitviner.

Franciacorta har noen av Italias fremste musserende viner. Langs innsjøen Iseo står vinplantene i godt drenert morenejord. Selv om det er lang tradisjon for røde og hvite viner herfra, er regionen de siste årtiene mest kjent for sine musserende viner. Regionen har da også fått DOCG-status.

Storparten av de musserende vinene fra området er basert på Chardonnay og Pinot Bianco. Bare 15 % Pinot nero er akseptert. Vinene er ofte noe søtere enn Champagne.

Vinklassifikasjoner

Lombardia har i skrivende stund 15 DOC-viner, 3 DOCG-klassifiserte viner og 1 viner med betegnelsen IGT (Indicazione Geografica Tipica).