Vindistriktet Marche i Italia

Historie

Forskerne er uenige om hvem som innførte vindyrking i regionen. Uansett om det er romerne, lombarderne eller etruskerne som er opphavsmennene, hersker det enighet om at det har vært vinmarker her i tusener av år. På grunn av innflytelsen fra disse første vindyrkerne har området også stor variasjon og bredde både med hensyn til produksjonsmetoder og vinstiler. Den frittvoksende vinstokken Vitis Vinifera Silvestris har eksistert her siden 700-tallet. Navnet har Marche fra den tiden det var germanerne som styrte her. Navnet betyr markgrevskap (flertall).

Vinindustrien i dag

Den største produksjonen i regionen består av hvitvin og baserer seg først og fremst på Verdicchio og Trebbiano. Verdicchio var forøvrig vinen som med sin amforautformede grønne flaske satte Marche på vinkartet for alvor. Dagens viner basert på Verdicchio er karakterfulle og fyldige og ligner ikke på hvitvin fra andre områder i Italia. Verdicchio egner seg utmerket til sjømat og parmaskinke.
Produksjonen er på bortimot 2 millioner hektoliter per år. Vinmarkene dekker cirka 25 000 hektar. Mesteparten av vinen blir solgt som vino di tavola eller IGT Marche. Bare 20 % selges under DOC/DOCG-klassifikasjon.

Druesorter og vintyper

Selv om de hvite druene Verdicchio og Trebbiano dominerer, lages det også gode rødviner på Sangiovese og Montepulciano, blant andre Rosso Conero Riserva.
Andre hvite druer som benyttes er Pinot Bianco, Pecorino, Malvasia Toscana og Bianchello. Den mest berømte av disse brukes i Bianchello del Metauro.

Klima, topografi og jordsmonn

Marche ligger sentralt på den østlige siden av Italia. På to sider består grensene av Appenninene i vest og Adriaterhavet i øst. Naboregionene er Emilia-Romagna og Abruzzo i henholdsvis nord og sør. Marche er adskilt fra Umbria av Appenninene. Mange av territoriene i regionen er svært godt egnet for vindyrking. Spesielt gjelder dette området rundt Ancona. Påvirkningen fra Appenninene og Adriaterhavet, elvene Metauro, Tronto, Nera og Potenza, skaper et variert klima med veksling av varme og kjøligere soner. Mye kalk og leire bidrar til særpreget og bidrar til mangfoldet.

Underområder

De fleste populære vinene produseres i Caselli di Jesi, vest for Ancona. Det er imidlertid vinmarkene i det fjellendte terrenget ved Verdicchio di Matelia som frembringer vinene med mest særpreg. Dette er viner som rangeres blant de absolutt fineste hvitvinene i Italia.

Vinklassifikasjoner

Den mest kjente rødvinen fra regionen er Conero DOCGG basert på Montepulciano-druen og Rosso Piceno DOC som baseres på Sangiovese. I tillegg finnes noen svært gode IGT-viner, Marche Rosso. Vi finner også en musserende rød DOCG-vin, Vernaccia di Serrapetrona.

Marche DOCG-appellasjoner: Castelli di Jesi Verdicchio Riserva, Offida, Conero, Verdicchio di Matelica Riservar og Vernacchia di Serrapetrona.
DOC-appellasjoner: Colli Maceratesi, Colli Pesaresi, Falerio, Bianchello del Metauro, Lacrima di Morro, Esino, Pergola, Rosso Piceno, Rosso Conero, San Ginesio, Terre di Offida, Terreni di San Severino, Serrapetrona, Verdicchio dei Castelli di Jesiog Verdicchiodi Matelica.

IGT: Marche

Til sammen har Marche 17 DOC/DOCG og 1 IGT-sone.