Vindistriktet Maule i Chile

Historie

Chile har lange tradisjoner for vinkultur, og Maule-dalen er ett av de første stedene i landet som ble plantet. Spanske jesuitter begynte dyrkningen med det som er kalt den Vanlige Sorte Druen, for 450 år siden. Misjonsstasjonene, kirkene og klostrene som bedrev dette er bevart. Det virkelige spranget for Chilensk vin ble likevel tatt på 1830 tallet da regionen begynte å produsere landets bordvin med innslag av nye europeiske sorter. Bransjen ble tvunget og invitert til modernisering på 1980 tallet. I konkurranse mot andre leskedrikker, gikk det lokale konsumet tilbake, samtidig som det store eksportmarkedet for vin begynte å åpne seg. Utenlandsk kapital moderniserte mange chilenske bedrifter

Vinindustrien i dag

Regionen Maule er ledende innen dagens eksport, og produserer rundt halvparten av det som sendes utenlands. Området er hjem til noen av landets største gods, og på grunn av den høye konsentrasjonen av vingårder, blir området ansett som den chilenske vinkulturens hjerte. Vinkulturen i området er i vekst, og på den fremste linjen når det gjelder teknisk utvikling i bransjen.

Druesorter og vintyper

I dag domineres regionen av Cabernet Sauvignon som utgjør nærmere halvparten av regionens produksjon. Den originale Pais-druen er ikke forsvunnet, men utgjør rundt kun 10% av produksjonen. Andre sorter som markerer seg er Merlot og Chardonnay, samt Carmenere. Regionen har også en mindre andel hvite druer av sorten Sauvignon Blanc. Til sammen er 30 000 ha dedikert til vindyrking.

Klima og Jordsmonn

Tidligere tiders synder har tvunget frem utvidelser av vinmarkene inn i mer ulendt terreng. Siden stordrift har foregått i området siden 1830 tallet, er slettelandet på mange steder utmattet. Maule-dalens vinmarker ble i tidene da det gjaldt å produsere kvanta, ofte oversvømt for irrigasjon, og dette førte til forsalting av jorda. Samtidig mangler jordsmonnet en del fosfor, nitrogen og andre viktige mineraler. Klimaet gjør området gunstig for middelhavssorter, og et relativt tørt klima bidrar til druer med konsentrert og sterk smak.

Topografi

Maule-dalen er en slak elvedal, og del av Valle Central som strekker seg på tvers av regionens mange elveleier. Slettelandet presses sammen når Maule nærmer seg sjøen, og man får øye på de små bergene som beskytter dalens varme klima fra det åpne Stillehavet. Det betyr at opphavsbetegnelsen Maule kan bety alt fra åsene under Andes-fjellkjeden, til flatmark ved Stillehavet, over en avstand på 100 km.

Underområder

Maule, som i seg selv er et underområde av det gedigne Valle Central, har ingen appellerte underområder eller merkinger, bortsett fra det produsentene selv velger å oppgi på flaskene.

Vinklassifikasjoner

Flasker fra regionen er merket med herkomst fra Maule. Gjerne er de produsert av områdets store bedrifter, og tiltenkt massemarkedet. På grunn av områdets store utstrekning kan dette bety litt av hvert, både når det kommer til kvalitet og herkomst. Dette betyr ikke at man ikke kan finne god vin fra regionen. Salgstallene i seg selv taler til områdets fordel.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.