Vindistriktet Mendoza i Argentina

Historie

Mendoza er et synonym for vin i Argentina, og regionen utgjør det bankende hjertet i landets vinproduksjon. Vinproduksjonen i området startet på midten av det 16. århundre, men det var problemer med å markedsføre varene på grunn av en meget avsides beliggenhet. Regionens vinproduksjon fikk et enormt løft da den i 1885 ble forbundet med Buenos Aires via jernbane, og slik fikk adgang til verdensmarkedet. Samtidig moderniserte dette industrien, som også fikk tilgang på kvalifisert arbeidskraft fra Europa. I løpet av 150 år økte dyrkingsområdet fra 1 000 ha, til 600 000 ha.

Vinindustrien i dag

På tross av en kraftig reduksjon i kultivert område over de siste 40 årene, er Mendoza i dag fortsatt et dominerende dyrkingsområde i verdens-målestokk, med sine 144 000 ha. Til sammenlikning tilsvarer dette helheten av Ny Zeelands og Australias dyrkingsområde. Industrien konsentrerer seg i de to kjerneområdene Maipu og Lujan, som sikkert er kjent for mange.

Druesorter og vintyper

Lujan de Cuyo er en region som i dag spesielt er kjent for sin gode Malbec, som trives godt i det tørre og varme området. Denne følges av Tempranillo, med Cabernet Sauvignon og Chardonnay, følgende tett på.
De historisk vanlige sortene Cereza og Criolla Grande utgjør i dag omtrent rundt en fjerdedel av produksjonen, og betjener gjerne hjemmemarkedet for billig matvin, som faktisk ikke er å forakte.

Klima og Jordsmonn

Jordsmonnet i regionen er sandholdig eller alluvialt, med en undergrunn av leire. De fleste rankene er plassert på flatmark i de brede elvedalene som leder ned fra Andes-fjellkjeden. Det regner lite i området med en årlig nedbør på rundt 200 millimeter. Derfor er kunstig vanning viktig, og det finnes gamle kanalsystemer samt mer moderne bruk, med konstant dryppende irrigasjon og andre løsninger. Regionen har distinkte årstider, uten spesielle overraskelser, og har den derfor også den viktige vinterdvalen for druene. Vår frost er relativt sjeldent, og på grunn av det tørre klima er sommer-hagel også en skjeden hendelse.

Topografi

Mesteparten av vinrankene befinner seg under Aconcagua-fjellet og langs Andes-ryggen. Vingårdene befinner seg hovedsakelig på 600 til 1 100 meter over havet, men der finnes utvalgte bruk som ligger på rundt 3 000 meter over havet.

Underområder

Mesteparten av vingodsene finner man i Maipu og i Lujan de Cuyo. Andre kjente underområder inkluderer Uco dalen og Tupungato. I Tupungato finner man hvitviner i verdensklasse.

Vinklassifikasjoner

I 1993 ble Lujan de Coyo det første kontrollerte produktet i hele Mendoza, og fikk like etter tildelt sin DOC-status (Denominación de Origen Controlada) som er merkingen for det høyeste kvalitetstrinnet i landet. Argentinias høyest rankende malbec viner produseres alle Lujan de Cuyo og i Uco Dalen. Her finner man opphavet mange kjente Argentinske viner som har DOC-status. Man finner også mye god vin med lavere kvalitetsmerker fra de forskjellige regionene, men denne har vanskeligere for å bli eksportert.