Vindistriktet Minho – Vinho Verde i Portugal

Historie

De berømte romerne Seneca den yngre og Pliny har begge kommet med referanser til vin fra Minho, og det er da også romersk jordbruksekspertise som brakte vindyrking til Portugal. Det ser ut til å ha vært en økning i antall vingårder i tidlig middelalder og dette er antageligvis et resultat av klostrenes vindyrking.

Vinindustrien i dag

Vinho Verde er ikke en grønnfarget vin, selv om det høres lik ut. Navnet indikerer snarer at det er snakk om en ung vin, og den bør da også konsumeres raskt etter at den er tappet. Hvit Vinho Verde eksporteres og har blitt populær utenfor Portugal, mens rød Vinho Verde har foreløpig holdt seg hjemme i landet. Regionen er kjent for sine mange små gårder som tradisjonelt har dyrket vinrankene høyt over bakken, slik at grønnsaker til familien kan bli dyrket under. I dag blir ca. 21000 hektar brukt til vindyrking i Minho.

Druesorter og vintyper

Vinho Verde er et unikt produkt som produseres i regionen Minho. Den unge vinen har et middels alkoholinnhold, er meget frisk og svakt brusende. Dette er vin som særlig blir verdsatt på varme sommerdager. Rødvinene har en full kropp med intens farge og et lyst rødt skum. Hvitvinene har ofte en sitrongul eller strågul farge. Den distinkte karakteren til disse vinene er et resultat av jordsmonn og klima, samt druesorter og dyrkingsmetoder. Av hvite druer som brukes i Minhoviner generelt, kan nevnes; Alvarinho, Avesso, Loureiro og Trajadura. Blant de røde finner vi Alvarelhao, Espadeiro, Caino Tinto og den kjente Cabernet-Sauvignon.

Klima og Jordsmonn

Denne delen av Portugal er kjent som Costa Verde (den grønne kysten). Navnet forteller om den friske, grønne naturen her. Vind som fører med seg regn fra Atlanterhavet sørger for større avlinger i områdene som hører til Costa Verde, enn i tørrere vinregioner i Portugal.

Topografi

Minhoregionen har sitt navn etter elven Minho som renner fra Galicia i det nord/vestre Spania. Som grense i sør brukes den mye mer kjente elven Douro, et navn vi kjenner igjen fra den berømte Douro-vindalen.

Underområder

Vinho Verde DOC er delt inn i 9 distrikter: Amarante, berømt for sine rødviner. Ave med sine friske sitrusaktige hvitviner. Baiao som er kjent for hvitviner av meget høy kvalitet. Basto som produserer hvitviner med hint av sitron og grønne epler. Calvados-viner har moderat syrlighet med toner av epler og pærer. Lima som er kjent for sine viner lagd på Loureiro-variasjoner. Moncao med sitt unike mikroklima og som kun bruker Alvarinhodruer. Paiva som produserer de mest kjente rødvinene i Minho. Sousa som bruker Espadeiro til sine roseviner. Vinho regional Minho som tillates å bruke en større variasjon av druer og har derfor en anderledes profil enn Vinho Verde. Og til sist den musserende Vinho Verde som er en klassisk Vinho Verde som gjennomgår en andre gjæring i flaske i minst 9 måneder.

Vinklassifikasjoner

Det kan kanskje oppfattes som litt rotete at regionen heter Minho, mens nøyaktig det samme geografiske området benevnes som vinregionen Vinho Verde. Vi skiller her mellom klassifikasjonen Vinho Verde DOC og Vinho regional Minho. Mer om Vinho Verde DOC under tittelen Druesorter og Vintyper over. Vinho regional er en klassifisering som tilsvarer det franske Vin de Payes (landvin).