Historie
Området ble kolonisert av romerne etter at Cæsar erobret Gallia like før Kristi fødsel. Den vakre byen Trier, som ble grunnlagt i år 16, har den dag i dag fortsatt imponerende romersk arkitektur. Midt i byen kan man beundre den gamle romerske byporten, som også har fungert som en del av et kloster. Med romerne kom også den storstilte kultiveringen av druer. Denne tradisjonen spredde seg raskt ned elven. I skrifter fra det tredje århundre omtales de hengende havene i Mellom-Mosel av en lokal forfatter. Klostrene vedlikeholdt kunsten å lage vin, og den dag i dag står klostre fortsatt for mye av vinen som produseres i regionen.
Vinindustrien i dag
I dag er mye av det tidligere fokus på masseproduksjon av bordvin blitt erstattet med spesialisering og fokus på kvalitet. Der hvor man for femti år siden kunne hente ut seks ganger så mange druer, produserer man nå vin i ypperlig kvalitet, også viner i predikatsklassen. En annen tendens er at de mange småbrukene har vekslet over til turistorientert virksomhet, for å skaffe en biintekt, og også som hovednæring for enkelte. Mesteparten av kultiveringen er fortsatt i hendene på små familiebedrifter, noe som gjør at mye av vin fra regionen kan spores meget nøyaktig.
Druesorter og vintyper
Regionen byr på mange forskjellige mikroklima som også krever en stor variasjon av tilpassede stokker. Rieslingen dominerer, og utgjør omtrent 60% av avlingen, over et areal på knappe 6 000 ha. Andre sorter som markerer seg er Müller-Thurgau med 14%, mens elbling, Spätburgunder og kerner har en liten andel av avlingen. Utover dette finner man flere andre sorter som ofte har sin årsak i entusiastiske forsøk og eksperimenter.
Klima og Jordsmonn
I den øvre, sydvestlige delen av elveleiet finner man tykkere jord, og delvis alluvial toppjord som er iblandet grus. Jordsmonnet skifter flere ganger ettersom man følger elven nedover. Den øvre delen av berglandskapet i Mellom-Mosel er ispedd jernholdig jord, mens konsentrasjonen av skifergrus øker ettersom man begir seg ned langs elven. Dalen som Mosel-elven renner gjennom, sprenger seg ut et vakkert berglandskap, noe som avtar ettersom man ankommer i Koblenz. Elven og bergveggene bidrar til den beste vinen, gjennom det at de holder temperaturen stødig, og lagrer solvarmen.
Topografi
Den øvre delen av elven er omgitt av slake hauger. Dette gir ikke den samme beskyttelsen mot plutselige værskifter, som man finner lengre nede i elvens løp. Der strekker bergsiden seg opp fra elvedalen, nesten som i en vestlandsfjord.
Underområder
Regionen Mosel-Saar-Rüwer betegner elven Mosel, med de to markante sideelvene Saar og Rüwer. Mosel selv er delt inn i fire distrikt som følger elvens løp, og de to sideelven utgjør hvert sitt eget distrikt.
Vinklassifikasjoner
Området produserer vin i flere forskjellige prisklasser. Reiser man til en av de mange vinfestivalene som finner sted vil man møte på det lokale utvalget av bordvin først, noe som ikke alltid er den beste reklamen for hva regionen har å by på. Kommer man seg opp på merkinger med QmP, så ser ting bedre ut. Qualitetswein mit Prädikat betyr så mye som at produsenten lover at det smaker godt, men dette er også en offisiell kvalitetsklasse som er underlagt streng juridisk kontroll.