Vindistriktet New South Wales i Australia

Historie

New South Wales var åsted for de første vinrankene som ble plantet i Australia. Plantene kom med nybyggere via Sør-Afrika, nærmere bestemt Kappstaden, dagens Cape Town. Guvernøren i kolonien fikk æren av å ha egen vingård i hagen sin, men det hele varte ikke spesielt lenge. I følge historikere ble plantene tidlig ødelagt av råte i det fuktige og varme klimaet. På forespørsel til den engelske regjeringen, sendte britene nedover et par stakkarer fra Frankrike. Disse var krigsfanger, og britene mente seg sikre på at som franskmenn, måtte de da ha peiling på vin. Det hadde de ikke, og Australias vineventyr fikk ingen drahjelp av denne gesten. En mann ved navnet James Busby hentet med seg over 600 planter fra det meste av det vinproduserende Europa, og tok disse med seg til Australia i 1824. Dette ga regionen den oppturen den trengte, og Australsk vinproduksjon fikk bein å gå på. Som i Europa, ble landet rammet av en vinlus-epidemi og generell elendighet som følge av økonomisk og politisk uro. Frem til 1970-tallet var vinproduksjonen begrenset, men har i de siste 20 årene økt voldsomt, også i New South Wales.

Vinindustrien i dag

Selv om New South Wales ikke kan skilte med de mest berømte vinmerkene, er regionen en betydelig produsent. Volumet har økt raskere her enn de fleste områder ellers i landet. I 1970 produserte NSW kun en tredjedel av volumet til den største regionen, South Australia, mens forskjellen i dag er kun 15%. Det som gjør økningen spesielt imponerende, er at South Australia har triplet sin totale produksjon i samme periode. Den mest anerkjente underregionen i NSW, er kanskje Hunter Valley, og herunder vinen Hunter Semillon.

Druesorter og vintyper

Foruten den nevnte Hunter Semillon, er New South Wales kjent for gode viner basert på Viognier, Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Shiraz. Mange av disse dyrkes i slake åssider i regionene Cowra, Mudgee og Orange, som tilhører underområdet The Central Ranges. Mudgee har for øvrig etablert Australias første økologiske vingård. I områdene i sør, på grensen til Victoria, finner man enkelte vingårder som ligger mer elevert og på rundt 450 moh (i Southern New South Wales). Spesielt i Tumbarumba eksperimenteres det med en rekke druetyper, og området er kjent for lettere vintyper enn det man ofte forbinder med australsk vin. GI-et Big Rivers Zone produserer i store kvanta og byr på mange av Australias mest kjente masseproduserte viner, også de som kommer på kartong.

Klima og Jordsmonn og topografi

New South Wales er som alt annet geografisk i Australia, av betydelig størrelse. I det rundt 800 000 kvadratkilometer store området, finner vi et utall variasjoner av mikroklima. Fjellkjeden The Great Dividing Range innvirker på store deler av NSW som ligger i høyden, både ved å beskytte mot vinder, og som oppsamler av regnskyer. Dette gir kjølige områder som vi finner i åssidene rundt Canberra, Hilltops-regionen og i Orange. The Hunter Valley har perioder med ekstrem hete og høy fuktighet, mens Big Rivers Zones er like varme, men langt tørrere. Kunstig vanning brukes hyppig i dette området. Jordsmonnet i NSW er variert, med mye leire, sandjord og sandstein. I enkelte områder, som Tumbarumba, har jorden store forekomster av granitt og basalt.

Underområder

Som det meste av australsk vinproduksjon, kan man bruke appellasjonen South Eastern Australia på all vin fra New South Wales. I tillegg deles området inn i Big Rivers, Hunter Valley, Northern Rivers, Central Ranges, Northern Slopes, South Coast, Southern New South Wales og Western Plains. Disse igjen har egne regionale geografiske indikasjoner.

Vinklassifikasjoner

Underområdene dekker det som gjelder klassifikasjon, i det at australsk vin må merkes med en geografisk indikator. Produksjonsmetoder og lignende er ikke regulert på samme vis som enkelte andre steder i verden. Etiketten må oppgi hvor druene er dyrket, og 85% av innholdet må stemme med dette. For dyrere viner av best kvalitet, vil dette ofte bety en merking som viser spesifikk opphavssted ned til underregion, mens de billige kartongvinene vil nøye seg med supersone-betegnelsen South Eastern Australia.