Vindistriktet Oregon i USA

Historie

De første vinmarkene i Oregon ble plantet i 1847. Da den kontinentale jernbanen stod ferdig, kom mange europeiske nybyggere til staten. Mange av dem begynte å eksperimentere med druesortene som de selv kjente best. Forbudstiden tok knekken på vindyrking i de Forenede Stater, og det skulle ta hele 30 år å få virksomheten på bena igjen i Oregon. Utover 1960-tallet fikk Oregon flere gårder som ble åpnet av entreprenører fra California. I 1970 hadde staten igjen 14 ha med vinmarker. Den første internasjonale anerkjennelsen kom i 1975 da regionens Pinot Noir ble premiert i Vin-Olympiaden. Staten begynte på 1980-tallet å knytte nære bånd til Burgund, og mange franske familier ble invitert til å åpne vinmarker i Oregon.

Vinindustrien i dag

Med den grønne bølgen innen matvarer, fant også vinprodusentene i Oregon sin nye kjepphest. Delstatens lover promoterer merking av det som kalles «organisk» mat, noe som virker forvirrende ved første øyekast, siden all mat vanligvis er organisk. I dag har staten over 450 vinprodusenter og over 300 vingårder.

Druesorter og vintyper

Oregon er kjent for solide viner av Pinot Noir. Denne druesorten utgjør også over halvparten av delstatens totale produksjon. Foruten denne, produseres det også merkbare kvanta med Pinot Gris og små mengder Merlot, samt Riesling og Chardonnay. Der finnes også lange lister over mindre markante druesorter, som dyrkes på areal som tilsammen er mindre enn 200 ha.

Klima og Jordsmonn

Innlandet av Oregon har et tørt middelhavsklima, som i samrøret med de høye fjellene nyter godt av kalde netter. Den nordlige delen av staten har for det meste det som kan betegnes som et kontinentalt klima.

Topografi

Staten har en høy fjellkjede ut mot kysten som fanger opp mye av regnet. Dette skaper et tørt innlandsklima med kjølige tørre somre, godt egnet for vindyrking.

Underområder

Oregon har flere store underområder som grovt kan deles inn i fire regioner. Ut mot Stillehavet i statens nord-vestre hjørne, finnes regionen Willamette Valley. Her finner man flere kjente distrikt. Regionen er, som regionene som følger sydover, skånet mot havet av fjellkjeden som går langs kysten av staten. Willamette-dalen følger kysten halvveis over staten, der den møter på regionen som kalles syd-Oregon. I statens indre finner vi Colombia Gorge, med det kjente distriktet Walla Walla. På den østlige grensen finner vi Regionen Snake River Valley.

Vinklassifikasjoner

Slik som det ellers er vanlig i USA, er viner fra Oregon merket hovedsakelig med druesorten. Loven i Oregon krever at viner som fremstilles i staten er merket med hvilke, eller hvilken druesort de inneholder, og at minst 90% av innholdet stemmer overens med merkingen. Der finnes noen unntak for viner som er generiske etterlikninger av europeisk vin, som kun er dekket av føderal lov. Loven her dikterer at 75% av innholdet må oppgis. Samtidig forbyr Oregon bruken av stedsnavn som ikke stemmer overens med vinens opphavsområde.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.