Vindistriktet Piemonte i Italia

Historie

Vinproduksjonen i Piemonte hadde stor betydning særlig i de første årene av Italias gjenforening i det 19. århundret. På denne tiden hadde Østerrike ilagt en så sterk eksportbeskatning av vin fra regionen at det bidro til revolusjonen i 1848 til 1849. Skattleggingen bidro til at Piemonte ble holdt utenfor noen av sine viktigste avsetningsområder.

Giuseppe Garibaldi og flere andre kjente personligheter drev med vin og bidro betydelig til at Piemonte utviklet til noen av de beste vinene fra Italia. Garibaldi sørget blant annet for å forhindre at soppen oidium spredte seg, en plage som var i ferd med å ødelegge drueavlingene totalt.

Den første henvisningen til vin fra Piemonte finner vi fra en italiensk skribent i det 14. århundre. Han tok særlig for seg den betydningen vinbøndene la i å skape søte ”greske” viner.

Vinindustrien i dag

Hovedstaden i regionen er Torino, mens storparten av regionens vinproduksjon foregår i Asti, Cuneo og Alessandria. Nærheten til Frankrike har bidratt til utviklingen av det særegne ved vinene fra området. Dette gjelder særlig innflytelsen fra Burgund.

Druesorter og vintyper

Barolo og Barolesco er laget av druetypen Nebbiolo. De egner seg godt for lagring. Jo lenger de lagres, jo dypere blir fargen og jo rundere smaken. Vinene er ofte parfymerte og fløyelsaktige.

I tillegg til disse mest kjente vinene produserer Piemonte rødvin fra druene Barbera og Dolcetto. Vinene som blir laget på Barbera er som regel fruktige og delikate. De har mindre tannin enn vin som er laget på Nebbiolo. Dolcetto gir en frisk og rødvin med lite tannin og bør derfor nytes ung.

Asti er en musserende vin laget på Muskatell-druen. Vi finner også Brachetto som det lages søt musserende rødvin av.

Klima og Jordsmonn

Piemonte har et mer vinterlig klima enn Bordeaux og mindre regn. Vinrankene er ofte plantet på 150 til 400 moh. De markene som lener mot sør blir oftest benyttet til Nebbiolo eller Barbera. De kjøligere sidene blir benyttet til å plante Dolcetto og Moscato.

Jordsmonnet inneholder mye kalk, magnesiumoksid og mangan. Vinene fra Serralunga-dalen er fyldigere og har mer tannin. Dette krever lang lagringstid, helst 12 til 15 år. Jordsmonnet her består av sand, jern, limstein, fosfor og kalium.

Topografi

Piemonte ligger i den nordre og vestre delen av Italia. Piemonte ligger ved foten av Alpene og grenser mot Sveits og Frankrike. I nordvest ligger Valle d’Aosta, i øst ligger provinsene Liguria og Lombardia med Apenninene som danner grense mot sør.

Po-dalen utgjør i tillegg til fjellregionen et landområde som utgjør omtrent en tredjedel av Piemonte og egner seg godt for vindyrking. På grunn av topografien dannes det ofte tåke som gir god grobunn spesielt for Nebbiolo-druen (Nebbiolo er et lokalt ord som betyr tåke).

Underområder

Piedmonte-regionen består av fem hovedområder:

  • Canavese er distriktene rundt Torina (Carema og Caluso)
  • Coste della Sesia danner området rundt Vercelli
  • Langhe – landområdet rundt Alba og Roero.
  • Monferrato – områdene rundt Asti og Alessandria.

Vinklassifikasjoner

Piedmonte produserer 42 viner med DOC-klassifikasjon og 17 viner DOCG:
Asti, Alta Langa, Barbera d’Asti, Barbaresco, Barolo, Barbera del Monferrato Superiore, Acqui, Gavi, Dogliani, Ovada, Diano d’Alba, Ghemme, Erbaluce di Caluso, Gattinara, Nizza, Castagnole Monferrato og Roero (Arneis).