Vindistriktet Rapel Valley i Chile

Historie

De første vindruene i dalen ble plantet på midten av det 16. århundre. Jesuittiske munker stelte vingårdene, som var beplantet med Pais-druen. Druesorten holdt seg som den vanligste chilenske sorten, frem begynnelsen av det 21. århundre. På midten av 1900-tallet, begynte stormennene å importere franske variasjoner til sine gods, og disse tok langsomt over større deler av vingårdene. På midten av 1980 tallet begynte mer moderne industriredskaper å komme inn i produksjonen. Ståltanker tok over i gjæringen, og franske eikefat ble brukt for modning. Dette bidrog til økt kvalitet, og dette bidrog igjen til å øke etterspørselen etter chilensk vin i den grad at landet hadde en 40 % vekst i åkerareal fra 1997 til 2002.

Vinindustrien i dag

Rapel-dalen ligger rundt 85 km syd for Santiago, og ligger slik midt i sentrum for den chilenske vinindustrien. Den er del av en underregion av Valle Central som også omfatter Cachapoal-dalen, og omgir en sideelvene til elven Tinguiririca, og Chachapo.

Druesorter og vintyper

Den dominante druen for denne regionen er Cabernet Sauvignon, som er en vanlig drue for hele Chile. Denne følges tett av Merlot og Malbec. I mindre kvanta støter man også på Carmenere og Syrah, og regionene kan by på en meget interessant Pinot Noir. Det eksperimenteres også isolert med hvite druer, som Gewürztraminer og Sauvignon Blanc. Alt i alt leverer regionen mange gode bordviner.

Klima og Jordsmonn

Området er tørt men tempereres av kjølig havluft, som skaper et klima passende for Carmenere. Det regner omtrent 340 mm per år, noe som gjør det mulig å begrense plantenes tilgang på vann, og med dette tvinge fram få frukter, med en konsentrert smak og syrlighet. Dette hjelpes av lave nattlige temperaturer, og alluvialt jordsmonn preget av grus og sand, med mer markant leiret grunn i de vestlige delene av elveleiet.

Topografi

Dalen Rapel er et oppdemmet elveleie som er en relativt isolert region med en stabil produkttype. Der forandrer seg lite som har noe å si for druenes vekstforhold langs de brede elvedalene, selv om der er klare forskjeller i kvalitet mellom druene som er dyrket på absolutt flatmark, og på druene som vokser i de slake åsene, og opp mot Andesfjellene.

Underområder

Siden Rapel-dalen har to markante underområder som kalles Cachapoal Valley and Colchagua Valley. Cachapoal-dalen er nærmere Andesfjellene og har derfor et moderat tørrere klima. Her finner man også de beste vingårdene.

Vinklassifikasjoner

Skillet mellom underregionen Cachapoal og Colchagua, gjør appellasjonen Valle Rapel, mindre og mindre relevant. For den som er ukjent med Chilensk vin, kan det også nevnes at merkingen av flasken, eller renheten av produktet, kun må være 85% sikkert. Dette gjelder druesort og område, selv om det siste ikke er noe å frykte, med hensyn til størrelsen på chilenske områder.