Vindistriktet Rheinhessen i Tyskland

Historie

Som i mange andre områder i Tyskland kan den første kultiveringen av druer i Rheinhessen (også kalt Rhine-Hesse) spores tilbake til romersk tid, da romerne koloniserte den vestlige siden av Rhinen. Det finnes også spor etter Karl den Stores engasjement for vindyrking i dette området. Regionen gjorde seg kjent på det store utenlandske markedet i 1921, da de begynte å markedsføre sin blandingsvin Liebfraumilch under navnet Blue Nun. Disse produktene bidrog til et heller dårlig omdømme som tysk vin har slitt med siden. I dag vil man sjelden møte en vinprodusent med selvrespekt som tør å innrømme at han lager Liebfraumilch.

Vinindustrien i dag

Det finnes fortsatt noen få produsenter i Rheinhessen som man kan omtale som ”store” sett med globale øyne. Mesteparten av produksjonen foregår likevel i små familiebedrifter, eller i bedrifter med mindre en 20 ansatte. Regionen drar en stor fordel av at universitet i Geisenheim tilbyr spesialistutdannelse innen ønologi, noe som bidrar sterkt til at kvaliteten på vin i Rheinhessen øker fra år til år.

Druesorter og vintyper

Selv om mye av produksjonen fortsatt er tradisjonell, finner man hvert år så mange nye søknader om godkjenning av predikatsvin, at myndighetene ikke hadde kapasitet til å behandle alle søknader. Riesling utgjør fortsatt opp mot 16% av den totale produksjonen, mens Müller-Thurgau ligger på omtrent samme nivå. Dornfelder og Silvaner ligger begge på cirka 10%, og det finnes i tillegg et utall av andre sorter. Rheinhessen utmerker seg også i det at det er opptil 30% røde druer i den totale dyrkingen, som Spätburgunder (Pinot Noir) og Blauer Portugieser, ved siden av Dornfelder.

Klima og Jordsmonn

Langs Rhinen finner man mange slake hauger, og en del steile bakker, hvor elven har gravd seg inn og avdekket skiferen. Jo nærmere elva, desto bedre er den dyrkbare jorden. Vindruer herfra er de som gir de mest spennende smaksnyansene i vinen. Markene har en blanding av tettere jord, ispedd variert konsentrasjon av skifergrus. Langs elva Nahe (også en region) finner man en del gode områder som er preget av en blanding av sandsten og skifer.

Topografi

Regionen ligger på den vestlige siden av Rhinen, og deles av Nahe-elven. Slake hauger og lett kupert terreng preger regionen, som også kalles de tusen haugers land. Disse ligger maksimalt på rundt 350 m.o.h., og sammen med åsene Hunsrück og Taunus får området god beskyttelse mot kalde vinder. Dette er med på å gi gode forhold for dyrking av de fleste nordlige frukttyper.

Underområder

Rheinhessen deles inn i tre vindistrikt. Området Bingen i nordvest ligger med utsikt over Nahe-elven og er kjent for sin Liebfraumilch, -Black Tower.
Wonnegau, er området rundt byen Worms, og sies å være kilden til den berømte ”jomfrumelka”. Rheinterrasse er der de mer interessante nyvinningene i regionen kommer fra. Her finner man den Røde Bakken, Roter Hang, som med sin sandsten og røde skifer, er kilde til regionens beste viner.

Vinklassifikasjoner

Foruten den kjente varianten av Liebfraumilch fra regionen, har det lokale universitetets spesialisering innen ønologi gitt en fantastisk avkastning. Rheinhessen bugner over av predikatsvin (Prädikatswein, det høyeste nivået for klassifisering av vin i Tyskland) og er et av de beste områdene for tysk rødvin. Liebfraumilch fra området er av middels til god kvalitet.