Historie
Vindruer ble først kultivert i Rhone-regionen allerede 600 f.Kr. Den nordlige delen av Rhone er godt kjent for de to druesortene Syrah og Viognier. Det er faktisk mange som mener at Syrahdruen opprinnelig er fra området og ikke fra Persia eller Sicilia som jo er de vanligste oppfatningene. Det var grekere og romere som spredde kunnskapen om vinkultivering og vinproduksjon til det meste av dagens Frankrike. En litt pussig kuriositet fra Rhone-regionen er at da Romerriket gikk i oppløsning og romerne forsvant, falt også interessen for vindyrking betraktelig. Vinproduksjonen tok seg faktisk ikke opp igjen før på 1300-tallet da paven flyttet hoffet sitt fra Roma til Avignon. Med paven ble det satt i gang storproduksjon og eksport i stor skala. Dette gikk så vidt at Hertugen av Burgund forbød all handel med vin som ikke kom fra Burgund.
Vinindustrien i dag
Rhone som helhet produserer hele 4 millioner hektoliter vin pr. år. Av dette utgjør de prestisjetunge nordlige vinene kun 5%. I regionen finnes det cirka 6000 vindyrkende gårder hvorav 1837 er private og 103 er kooperativer. For de gårdene som ikke selv produserer vin av sine druer, er det vanlig og enten selge det til kooperativene eller til private produsenter som blander, distribuerer og selger på egen hånd.
Druesorter og vintyper
Innenfor det franske klassifiseringssystemet AOC, er det kun Syrahdruen som er tillatt for rødvinsproduksjon i det nordlige Rhone. Denne druen er også kjent under navnet Shiraz og har i nyere tid blitt mer og mer populær over hele verden. I det nordlige Rhone vil Syrah bli brukt alene for viner med klassifiseringen Cornas AOC. Det lages også rødviner i regionen hvor Syrah blir blandet med hvite druer, da gjerne Viognier, Marsanne eller Roussanne. Selv om slike blandinger er tillatt innenfor AOC-reglementet, er blanding med hvite druer kun vanlig for Côte-Rôtie.
Klima og jordsmonn
Rhone-regionen strekker seg fra Middelhavet i sør og opp mot Alsace i nord. Dette innebærer at regionen dekkes av to ulike klimaer og derfor er da også regionen delt i det nordlige og det sørlige Rhone. I sør finner vi middelhavsklima med milde vintre og meget varme og tørre somre. I nord har vi det kontinentale klimaet med kalde vintre og varme somre, altså et større sprang mellom varme og kulde i løpet av et år. Klimaet i nord er også påvirket av Mistralvinden som bringer kjølig vind ned fra Massif Central. Rhone nord er derfor markert kjøligere enn Rhone sør, noe som gjør seg utslag i druevariasjonen og vinene.
Topografi
Det nordlige Rhone starter i nord fra den sørlige delen av regionen Burgund, og går til det sørlige Rhone. Denne delen av Rhone følger elva med samme navn hele elveveien. Topografien byr på slake åser som går på hver side av elveleiet, der vi også finner de fleste vingårdene.
Underområder
Underområdene i det nordlige Rhone inkluderer det kjente (og bittelille) distriktet Hermitage. Dette igjen er omgitt av Crozes-Hermitage. Begge befinner seg som en liten utvekst på den smale regionen, der St. Joseph utgjør mesteparten. I nord finner vi to mindre underområder, Condrieu og Côte-Rôtie, mens Cornas og St. Péray ligger lengst i sør ved byen Valence.
Vinklassifikasjoner
Klassifikasjonen i Rhone-regionen skiller seg litt fra Bordeaux og Burgund med at den ikke bruker Grand cru eller lignende terminologi. Vinen i regionen klassifiseres etter de 4 følgende kriterier: Côtes du Rhône, som kan brukes i hele regionen og derfor er den laveste AOC-vinen. Côtes du Rhône-Villages er en AOC som kun gjelder for 95 distrikter, men tillater ikke landsbyens navn på etiketten. Côtes du Rhône-Villages med landsbynavn som gjelder for 18 distrikter og til sist Cru som er toppklassifikasjonen.