Vindistriktet Rias Baixas i Spania

Historie

Rias Baixas ligger i provinsen Pontevedra sør for A Coruna i den selvstendige spanske regionen Galicia. Området er klassifisert som Denominacion de Origen (DO) eller på galisisk: Denominacion de Orixe. Noen forskere hevder at tyske pilegrimer brakte Riesling hit på sin ferd til Santiago de Compostela, og at Albarino opprinnelig er utviklet fra denne tyske druen. Det finnes dessuten spor som kan tyde på at druen ble introdusert i det 12. århundret av cisterianser-munker.

Vinindustrien i dag

90 % av all hvitvin som produseres i Rias Baixas skapes fra Albarino-druen. Fødestedet for druen er underområdet Val do Salnés. Det er vanlig å fermentere vinen på ståltanker med sikte på å skulle nytes ung. Druen egner seg samtidig godt for lagring på fat. Vinen som lages på denne måten er ofte både kompleks og tåler modning.

Druesorter og vintyper

Selv om Rias Baixas er selve arneplassen for Albarino, dyrkes den også i utstrakt grad i Vinho Verde-regionen i Portugal. Både i USA og Australia finnes den også om enn i mindre utstrekning. En opprinnelig portugisisk drue, Treixadura (Trajadura) dyrkes også i Rias Baixas, en delikat variant med intens smak som behandles omtrent på samme måten som Albarino.
Loureiro er en galisisk hvit drue av høy kvalitet. Den dyrkes både i Rias Baixas og i Portugal (Vinho Verde). Druen er sterkt syrlig og blandes både med Albarino og/eller med Treixadura. I seg selv gir druen en aromatisk smak av laurbær (lauro) og blir derfor også utviklet som en egen variant.

Klima, topografi og jordsmonn

Klimaet preges av Atlanteren som betyr fuktige vintre og tåke som kommer inn fra sjøen. Generelt er det mye nedbør i området og temperaturene lave. Det er sjelden at temperaturen går over 30 grader C i den varme årstiden. Som regel går den heller ikke under null grader C i desember og januar.
Områdene som har det kjøligste klimaet er Val do Salnés og Ribera do Ulla på grunn av nærheten til havet. I den andre enden av skalaen er Condado do Tea. Her kan sommertemperaturene av og til nå opp i 40 grader C, mens vintrene kan by på både frost og nedbør i form av regn. Til tider kan sterke vinder skape problemer. Hagl og sterk hete er andre utfordringer for vinbøndene i dette området.

Underområder

Underområdene, Condado do Tea og O Rosal, har lange tradisjoner som vindistrikter og er kjent for sine tradisjonelle varianter og stiler. Val do Salnés, en annen undersone har også begynt å lage viner på Albarino, men mest for lokalt forbruk og salg. Andre underområder er Soutomaior og Ribera de Ulla.

Vinklassifikasjoner

Sin offisielle status som DO (Denominacion de Origen) fikk Rias Baixas i 1988. Tidligere, fra 1980, ble betegnelsen Denominacion Especifica Albarino benyttet. Rådet som regulerer vinproduksjonen sitter i Pontevedra.
Rådet har klassifisert og autorisert tolv forskjellige druevarianter. Av disse står Albarion for over 90 %. DO-regionene er delt inn i fem underområder, fire av disse ligger i provinsen Pontevedra. Den siste ligger i provinsen A Coruna.