Vindistriktet Salta i Argentina

Historie

Den første vindyrkningen begynte allerede på 1550-tallet, da jesuittiske misjonærer busatte seg i området. Lenge produserte regionen gjennomsnittlig matvin, men dette har forandret seg i det siste. Salta-området teller blant de mest ekstreme vindistriktene i verden, på grunn av nærheten til ekvator (24 °S), og på grunn av den ekstrem høyden som vinmarkene ligger på. Vinrankene er attpåtil omgitt av en forblåst ørken, som domineres av kaktuser og tornebusker, som illustrer de ekstreme forholdene visuellt.

Vinindustrien i dag

Salta er et meget lite dyrkingsområde til sammenlikning med resten av Argentina, og området står for omtrent 1 % av den samlede nasjonale produksjonen. Alt i alt finner man kun 2 000 ha. Med dyrkede vinmarker. I de siste ti årene har man sett en enorm utvikling i kvalitet, som skyldes at mer ekspertise, og kontrollert avkastning har blitt vanlig.

Druesorter og vintyper

Den hvite druen Torrontes dominerer området, men man finner også innslag av Malbec, som er druen som først satte argentinsk vin på kartet, samt syrah som også er blitt et vanlig innslag i fyldige argentinske blandinger. Der finnes også store kvanta av Tannat som er en midre kjent, liten drue fra det sydvestlige Frankrike.

Klima og Jordsmonn

Slik som i resten av Argentina er vindyrkingen i Salta-området lagt til de tørreste områdene, opp mot utspringene, og i dalene som leder opp mot Andes-fjellkjeden. Siden regnet som regel faller lenge før det enten krysser det argentinske slettelandet, eller stoppes på den Chilenske siden av fjellkjeden, ser regionen kun 250 mm nedbør per år. Jordsmonnet er alluvialt, men består i noen områder av vindblåst sand, som ligger på en undergrunn av leire. Dette gjør det lett å kontrollere vanntilførselen til plantene, som er gjennomgående avhengige av kunstig vanning.

Topografi

Mesteparten av vinrankene står på flatmark i dalene som strekker seg opp i fjellheimen, og dyrkningen begynner på rundt 1 700 meter over havet, og de høyeste rankene står på 3 111 meter over havet.

Underområder

De mest berømte vinene fra Salta kommer Calchaquies-dalen like utenfor landsbyen Cayfate. Et annet navn som utmerker seg er Molinos. Begge områder har et godt internasjnalt rykte på seg, både på grunn av den høye kvaliteten på produktet, og for de originale omstendigheten for dyrkning og jordsmonn. Vingodset Bodega Colome fortjener ekstra oppmerksomhet, siden det driver gården El Arenal som foretar mye av sin dyrkning på rundt 3 000 meter over havet, og markedsfører seg med de høyest -liggende vinrankene i verden.

Vinklassifikasjoner

Hvis man er ute etter en riktig god argentinsk vin, burde man se etter merkingen DOC (Denominación de Origen Controlada), som indikerer det høyeste kvalitets-trinnet innen argentinsk vin. Her kan man være sikker på at det som står på flaska stemmer overrens med det som er i flaska i meget stor nøyaktighet. Dette garanteres av det nasjonale instituttet for vindyrking.

Likevel er det ingen stor risiko å kjøpe vin som tilfeldige blandinger fra Argentina. Lovverket er relativt strengt 80% regelen gjelder for alle produkter på markedet, og sikrer korrekte angivelser av druetype og distrikt.