Historie
Det antas at vindruer først ble brakt til Portugal av fønikerne ca. 600 f.Kr., men arkeologiske utgravinger har vist at det har vært vindruer her helt tilbake til 800 f.Kr. Fønikerne var på utkikk etter metaller og brukte veldig ofte amphoraer med vin og oljer som betalingsmiddel. Siden senmiddelalderen har vin vært en dominerende eksportartikkel, stimulert av de teknologiske fremskrittene som munkene i regionen stod for.
Vinindustrien i dag
Vinproduksjonen på Peninsula de Setubal er først og fremst kjent for sterkvinen Moscatel de Setubal. Fremstillingsmåten sies å være funnet opp av Jose Maria da Fonseca, grunnleggeren av Portugals eldste bordvinprodusent, etablert i 1834. Dette firmaet har den dag i dag et slags monopol på fremstilling av Moscatel de Setubal. Det er mange vingårder i regionen som selv tapper sin vin på flasker, men likevel domineres regionen av en håndfull private produsenter og kooperativer.
Druesorter og vintyper
I likhet med Portvin, må også Moscatel de Setubal lagres på trefat før den tappes. Vinen pleier å ha utviklet sine kjente toner av aprikos etter ca. 5 – 6 år. Ettersom de blir eldre utvikles aromaer av både rosin, karamell og nøtter. En ekte Moscatel må, i følge DOC-regler, komponeres hovedsakelig av druene Alexandria Muscat eller Moscatel Roxo. Den mest utbredte røde druen i regionen er Castelao fulgt av de portugisiske sortene Trincadeira og Touriga Nacional. Internasjonale sorter som Syrah dyrkes i stadig større grad.
Klima og Jordsmonn
Jordsmonnet på denne halvøya er preget av sandstein og leire. Området har et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, men regnfylte vintre. Vingårdene i Serra da Arrabida nyter kjøligere luft og det er i fjellsidene her det dyrkes druer til den berømte Moscatel de Setubal.
Topografi
Mesteparten av regionen er flat og sandete, med unntak av Serra da Arrabida som er en liten fjellkjede som strekker seg langs sørkysten av halvøya. De høyeste toppene i disse fjellene ligger på ca. 500 meter.
Underområder
Frem til 2009 var denne halvøya sør for Lisboa kjent som Terras do Sado. Nå er den formelt kjent som Peninsula de Setubal og er inndelt i to DOC-vindistrikter, Setubal og Palmela. I Palmela produseres det mest rødvin, ofte under merket Vinho Regional de Terras do Sado. I Setubal blir regionens berømte søte hvitvin av Muscat produsert.
Vinklassifikasjoner
Regionens tradisjonelle druesort er Castelao og reglementet sier at en høy prosentandel av denne druen må finnes i viner som vil ha DOC-klassifisering. Regionen har to regionale benevnelser; Palmela og Setubal. Palmela er en DOC som for det meste fokuserer på rødviner. DOC ble skapt som en sammenslåing av to IPR-klassifiseringer (Indicacao de Proveniencia Regulamentada). Den ene gjaldt for Serra da Arrabida-fjellene og den andre gjaldt for de sandete kystslettene øst for Palmela by.