Historie
Sicilia ble kolonisert av grekerne rundt 750 f.Kr. Dyrking av vin hadde da allerede vært vanlig i antikkens hellas i lang tid, og fant raskt fotfeste på Sicilia. Den fruktbare jorda ga gode avlinger av både vindruer og andre frukter, noe som ga et godt grunnlag for utstrakt handel med områdene rundt Middelhavet.
Produksjon av Marsala, en av Sicilias mest berømte eksportartikler, ble satt i gang i 1773. Æren for dette stod briten Woodhouse for. Han så mulighetene for å utvikle vin ved hjelp av såkalte in perpetuum teknikker – som kan sammenlignes med metoden som benyttes i sherryproduksjon. Vinen ble fort svært populær og andre produsenter fulgte opp suksessen. Den engelske dominansen ble på slutten av 1900-tallet overtatt av italienske produsenter, der Cantino Florio i dag er en av de beste vinmakerne av Marsala.
Vinindustrien i dag
Som flere andre områder i Italia, ble det i begynnelsen satset på masseproduksjon av vin som ble solgt til andre regioner. Etter hvert har dette endret seg slik at det i dag produseres flere viner som har vunnet priser for sin høye kvalitet. Noen av de fineste vinene fra Italia kommer i dag fra Sicilia.
Druesorter og vintyper
Druene som benyttes er enten ”in purezza” som betyr at vinen kun blir laget på én variant, eller brukt i ulike blandinger. Noen er svært gamle. Dessuten finnes flere moderne varianter.
Av røde druer kan nevnes Nerello Mascalese, Nero D’Avola, Nerello Mantellato, Frappato og Calabrese. I den senere tid er druer som Cabernet Sauvignon, Cabernet Fran og Shiraz i tillegg til Merlot kommet med i utvalget.
Hvite druer er Grecanico, Grillo, Inzolia,Zibibbo, Damaschino, Trebbiano, Cataratto, Moscato Bianco, Carricante og Corinto Nero. Av de senere druetypene er Viognier, Fiano og Chardonnay.
Rødviner fra Sicilia er blant andre Syrah, Nero D’Avola, Etna Rosso og Cerasuolo di Vittoria. Av hvite viner kan nevnes Bianco D’Alcamo som er en blanding av Damaschino, Trebbiano og Grecanico. Vin som er laget på Inzolia, Cataratto, Grecanicio, Chardonnay og Grillo produseres enten ”in purezzo” eller i blandinger. Noen av disse er av ypperste kvalitet.
I tillegg finner vi selvsagt dessertvinen Marsala (en blanding av Cataratto, Ansonia, Grillo og Damaschino), Passito di Pantellaria, Malvasia delle Lipari og Passito di Noto.
Klima, topografi og jordsmonn
Sicilia har et svært godt klima for vindyrking, og med sitt store utvalg av egne druetyper, har det utviklet seg en ny generasjon vinprodusenter som til fulle utnytter den fruktbare jorden.
Middelhavsklimaet er solrikt, moderat og passelig med regn, jordsmonn som er rikt på aske fra Etna og et bakkete terreng som skaper ypperlige forhold for dyrking av både druer og andre landbruksprodukter.
Underområder
De viktigste underområdene er Etna og Vittorio. Etna Rosso er navnet på røde viner fra dette området, viner som ofte får mye oppmerksomhet. Disse baseres som regel på druetypen nerello mascalese, og av og til i samspill med nerello capucciono. Viner fra Vittorio-området er som oftest basert på en blanding av frappato og nero d’Avolo.
Vinklassifikasjoner
Sicilia har hele 23 DOC-områder. Disse er Sciacca and Vittoria, Santa Margherita di Belice, Sambuca di Sicilia, Salaparuta, Riesi, Moscato di Siracusa, Passito di Pantelleria, Moscato di Pantelleria, Moscato di Noto, Monreale, Menfi, Marsala, Mamertino di Milazzo, Malvasia delle Liparia, Faro, Etna, Erice, Eloro, Delia Nivolelli, Contessa Entellina, Contea di Sclafani og Alcamo. I tillegg byr Sicilia så langt på sin eneste DOCG: Cerasuolo di Vittoria DOCG.