Vindistriktet South Australia

Historie

De første vinplantene fra South Australia kan spores tilbake til 1836, dyrket av nybyggeren John Barton Hack i Adelaide. Første vingård skal ha vært i samme område, anlagt av en George Stevenson, med oppstart av vinproduksjon i 1941. Hacks viner må sies å ha vært Australias første suksessfylte eksport av denne typen, da han sendte en kasse av egen produksjon til dronningen av England (Victoria) i 1843. Ande nybyggere bragte med seg nye drueplanter fra Europa, og vindyrkingen fulgte utviklingen til den øvrige urbaniseringen av det sørlig Australia.

Vinindustrien i dag

Rundt halvparten av all vin fra Australia, kommer fra denne regionen. Med store geografiske og klimatiske forskjeller, dyrkes det også et meget bredt utvalg av vindruer. Mange av landets mest kjente merker kommer herfra, blant annet Jacob’s Creek og en rekke kartongviner du finner over hele verden.

Druesorter og vintyper

South Australias vinproduksjon er sentrert rundt kraftige rødviner basert på Shiraz (Syrah), samt Cabernet Sauvignon. Sistnevnte drue dyrkes mye i underområdet Limestone Coast (og herunder i Padthaway, Coonawarra og Robe). Blandingsviner av Grenache, Mourvedre og Syrah utgjør også en betydelig del av produksjonen i South Australia. I små kvanta finner vi også viner basert på Nebbiolo, Tempranillo, Montepulciano og Petit Verdot. Blant hvite viner, som det ikke dyrkes mye av i denne regionen, er Riesling den dominerende druesorten. De beste av disse vinene kommer som regel fra Clare Valley, som også kan skilte med mange viner av Chardonnay. Rieslingen er som nevnt god, mens Chardonnayen som regel ikke tåler sammenligningen med tilsvarende viner fra for eksempel området rundt Adelaide.

Klima og Jordsmonn

Å beskrive klimaet i dette området krever at man bruker bred pensel. South Australia er stort i omfang, og byr på et meget variert klima, alt ettersom hvor vingårdene befinner seg. Regioner som ligger innenlands kan oppleve ekstreme hete, med et betydelig behov for vanning. I områdene rundt Adelaide, er klimaet mye kjøligere, men også her er det lite nedbør, og vanning er derfor påkrevd. Jordsmonnet er også tilsvarende variert, men dominert av rødbrun forvitringsjord (terra rossa), kalkstein, sandjord og leire.

Topografi

Regionen strekker seg over hele fem breddegrader, og topografien er, som klima, svært variert. Faktisk dekker South Australia et større geografisk område enn hele Portugal. Vin dyrkes for det meste langs kysten, eller i åsete områder som de vi finner rundt Adelaide.

Underområder

South Australia består av 7 underområder; Barossa, Far North, Fleurieu, Lower Murray, Limestone Coast, Mount Lofty Ranges og The Peninsulas. I tillegg har Australia flere såkalte super zones, som betegner flere soner som ligger nære hverandre. I South Australia er dette Adelaide super zone, som består av sonene (underområdene) Barossa, Fleurieu og Mount Lofty Ranges.

Vinklassifikasjoner

Appellasjonssystemet i Australia er uniformt og reguleres bortimot identisk uansett hvilken region vi snakker om. AGI, eller Australian Geographical Indication er merkingen som brukes, der loven tilsier at minimum 85% av druene må komme fra det området som oppgis på flasken. De geografiske indikasjonene er delt opp i soner, regioner/områder og underområder.