Vindistriktet Stellenbosch i Sør-Afrika

Historie

Stellenbosch er den andre byen nederlendernes Ostindiakompani grunnla i Sør-Afrika, og byen har en lang historie for eksport av vin og vinkultur. Guvernøren som stod for grunnleggelsen, Simon van der Stel, stiftet også Kappstadens første vingods, Constantia, som produserte en av landets første eksport-slagere. Constantia lagde på slutten av 1680-tallet hetvin som var meget populær i mange av Europas hoff. Franske hugenotter kom på 1690-tallet til regionen, og de hadde med seg både planter og kunnskap til å forbedre det som foregikk i Stellenbosch, samt resten av den store Coastal Region.

Vinindustrien i dag

En femtedel av alle vinstokker i Sør-Afrika finnes i dag i Stellenbosch, som har landets mest konsentrerte vinindustri. Vin herfra av Cabernet Sauvignon finnes i utsalgssteder over hele verden, og du finner den gjerne på vinlistene til gode restauranter. Stedet er også kjent for å være opphavet til Pinotage, som er en hybrid av Pinot Noir og Cinsaut. Regionen ligger kun 40 kilometer østenfor Cape Town, og er et vakkert, landlig område, med rullende åser og fjell i horisonten.

Druesorter og vintyper

Cabernet Sauvignon dominerer i området, slik den gjør i hele Sør-Afrika, men Bordeaux Blend er faktisk den vanligste vinen man støter på. Andre sorter som er vel representert i distriktets produksjon, er den spesielle Pinotage og Chenin Blanc, samt Sauvignon Blanc. I tillegg kan man finne større mengder Shiraz og Chardonnay. Over en tredjedel av høsten er diverse andre sorter som dyrkes i små kvanta. Området er spesielt premiert for gode rødviner.

Klima og Jordsmonn

Åsene, fjellene og dalene i Stellenbosch skaper mange forskjellige mikroklima som passer for de fleste forskjellige druesortene. Dette gir mange variasjoner av vintyper. Jordsmonnet består hovedsakelig av granitt og sandstein, samt mye leirete grunn. Dette gir god drenering, kombinert med lagret vann. Vinterregnet gir derfor som regel nok fuktighet, og kunstig vanning kan holdes til et minimum. Klimaet er varmt og tørt om sommeren, men i områder som er nærmere sjøen opplever man kjølig bris på ettermiddagen. Dette utnyttes, og hvite druer står som regel nærmere havet. Vintrene er kjøligere og med mer nedbør.

Topografi

Regionen Stellenbosch er preget av rullende åser, som er rammet inn av flere fjellkjeder. På den østlige siden skiller fjellene Hottentots Holland distriktet fra Walker Bay, mens Simonsberg markerer grensen til Paarl. En del av dyrkningen finner også sted på flatmark.

Underområder

Der er store variasjoner i jordsmonnets kvaliteter, og Stellenbosch er derfor delt opp i mange forskjellige wards. Til sammen hører 8 forskjellige wards til som underområder. Helderberg og Stellenboschkoof er ikke offisielt anerkjente underområder, selv om man kan finne dem angitt som dette i enkelte skrifter.

Vinklassifikasjoner

Det sørafrikanske systemet for merking av vin er nøyaktig og korrekt. Det viktigste er at 100 % av innholdet skal angis med nøyaktig opphav. Dette betyr at man kan ta trygge valg, selv om man lett kan ta en sjanse med et område som man ikke kjenner enda.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.