Vindistriktet Swartland i Sør-Afrika

Historie

Swartland er nederlandsk for sort land, og navnet har sin opprinnelse fra den lokale Rhenosterbos eller neshornbusken, som blir sort etter regnskyll. Vinkulturen er relativt ung i Swartland, og er kun blitt mulig med nyvinninger innen kunstig vanning, som holder vannforbruket til et minimum. I den større regionen som kalles Western Cape er vin likevel ikke noe nytt, og området har produsert og eksportert vin til tørste nederlandske sjømenn siden 1660-tallet. Fransk og tysk innvandring bidro til å spre vindyrking til store områder i Sør-Afrika, og mye av denne tradisjonen har bidratt til en stadig vekst og eksperimentering i driftsformer. I tillegg har man fått egne druesorter som egner seg i de forskjellige klimatiske utfordringene som landet har å by på.

Vinindustrien i dag

Swartland ligger rundt 50 kilometer nord for Cape Town. Det fruktbare landet forsyner området med det som trengs av matvarer. Hveteåkrer strekker seg opp mot bergene, og blir avbrutt av vinmarker, frukthager og grønnsakåkrer. Den unge vinkulturen har fått fotfeste på de tørreste plassene, og forsiktig vanning på karrig jord, sikrer en vin av høy kvalitet. Mye av dyrkingen foregår langs elva Berg River, men også oppover føttene til fjellene i området.

Druesorter og vintyper

De harde forholdene er ideelle for å dyrke frem viner som er rike på smak. Viner av druer som Shiraz, Chenin Blanc, eller Pinotag er det mest vanlige, men Chardonnay og Sauvignon Blanc brukes også.

Klima og Jordsmonn

Klimaet er varmt og tørt, noe som vindyrkerne har utnyttet til sin fordel. Dette reduserer risiko for soppinfeksjoner, og mangelen på vann fører til tynnere klaser og mindre frukter, både i antall og størrelse. I tillegg får fruktene en langt sterkere smak. Det dominerende jordsmonnet i regionen er leirskifer, samt lommer med granitt, spesielt i området rundt Paderberg. Dette fører til en jord som er vel drenert, men det finnes små reservoarer av vann i dybden. Den lokale varianten av Bush Vine graver seg dypt ned. Den gir sterkere stokker og har en meget konsentrert smakfull drue.

Topografi

Swartland er et geografisk stort område som strekker seg fra Paderberg Fjellene i syd, til slettene rundt Piketberg i nord. Riebeekberg og Kasteelberg ligger i øst. Topografien er variert, og druene vokser på brette fjellskrenter, eller på toppen av de rullende åsene som preger regionen. Hele området er omkranset av høye fjell, som sørger for å stoppe det lille av regn som er igjen etter at vinden har blåst skyene over land og fjell i 100 kilometer.

Underområder

Swartland er et distrikt i Coastal Region, som inneholder to spesielle wards, eller underområder. Malmsbury er den ene regionen som utmerker seg med sin leirskifer, mens Riebeekberg utenfor Riebeek-Kasteel er den andre.

Vinklassifikasjoner

Sør-Afrika hadde lenge en meget streng kontroll av sin vinkultur, med sterk innblanding fra staten. Med ANCs maktovertakelse ble dette systemet noe mer liberalt og statens rolle ble skilt ut. Arven etter dette systemet er likevel en god juridisk kontroll av vinproduksjonen, som innebærer at der er en 100 % regel på flaskens herkomst og innhold, og at spesifikke stedsangivelser som en Ward må angis nøyaktig.