Vindistriktet Valencia i Spania

Historie

Arkeologiske funn av blant annet neolittiske graver, viser at det har foregått vindyrking i Valencia i tusener av år. Vin fra regionen blir nevnt i skrifter fra det andre århundret før vår tidsregning. Legen og alkymisten Anrnau de Vilanova skrev om vin fra Valencia (Liber de Vinis) tilbake i det trettende århundre, og vin har vært en viktig eksportvare for byen minst like langt bak i tid.

Vinindustrien i dag

Byen Valencia er den tredje største byen i Spania og den viktigste eksportbyen for vin. DO Valencia ble opprettet i 1957. Siden den gangen har sammenslutningen som kontrollerer og garanterer vin fra regionen, markedsført nesten 12 000 produsenter og over 80 vinhus. Til sammen dyrkes det vindruer på omtrent 13 000 hektar. Disse er igjen fordelt på fire mindre soner. Fra å være preget av masseproduksjon, er tendensen mot kvalitetsvin blitt stadig mer åpenbar.

Druesorter og vintyper

Vinene fra Valencia er for størsteparten basert på druene Monastrell, Cabernet Sauvignon, Tempranillot og Merlot i tillegg til mer sjeldne varianter som Merseguera og Macabeo. Dessertvin basert på Muskatell-druen er vel kjent.

Klima, topografi og jordsmonn

I Valentino består distriktene Cheste og Marqusado av kalkholdig og rødaktig jordsmonn. Vinmarkene her ligger 175 moh. Vinmarkene i Campos de Liria ligger på 275 moh, jordsmonnet er nokså likt det samme som i de lavereliggende områdene. Serrania er det høyesteliggende distriktet med 550 moh. Her er jordsmonnet preget av kalkholdig, brunaktig jord over mer solide bergarter. Vest for Valentino ligger Alto Turio som er det nordligste produksjonsområdet. Jorden er sandholdig og vinmarkene ligger på 700 til 1100 meter over havet. Moscatel di Valencia i det vestre hjørnet av regionen har vinmarker fra havnivå til cirka 100 moh. Clariano i sør har to underdistrikter, ett i øst som har noe av det samme jordsmonnet som i Valentino og ligger på 350 meter over havet, og Vall d’Albaida som inneholder mer leire over lag av kalkholdig jordlag. På grunn av store temperaturvariasjoner i regionen, regn og hagl som også kan være en plage for vinbøndene, gjelder andre regler for lagring her enn i de andre delene av Spania.

Underområder

Vinene fra Alto Turia er ofte friske, aromatiske og fruktige og dyrkes på fra 700 til 1100 moh. Somrene er tørre og varme, mens vintrene kan være røffe.
Sentralt beliggende er områdene Valentino og Moscatel de Valencia. Vinmarkene her ligger fra 200 til 650 moh. Klimaet er solrikt og varmt og påvirkes av vindene som kommer fra Middelhavet. Valentino er kjent for sine fruktige, lette hvitviner og runde, bløte rødviner. Likør er den viktigste produksjonen i Moscatel de Valencia. I sør finner vi Clariano. Her preges vinen av aromatiske, lette hvitviner og lettdrikkelige rødviner. Det er forøvrig ikke lenger så vanlig å skille mellom de fire underområdene. De fleste vinhusene har uansett etablert seg i Clariano, nær byene en av byene Font de la Figuera, Fontanars del Alforins eller Moixent.

Vinklassifikasjoner

Fra å ha vært en bulkleverandør til det spanske markedet, har også Valencia satt seg selv på vinkartet med flere kvalitetsviner. Regionen har tre offisielle DO-klassifikasjoner (denomanciones de origen): DO Alicante, DO Utiel-Requena og DO Valencia – som igjen er delt inn i de fire underområdene Alto Turia, Moscatel, Clariano og Valentino.