Vindistriktet Victoria i Australia

Historie

Vintradisjonene i Victoria ble først etablert av sveitsiske nybyggere på midten av 1850-tallet. Æren for dette tilskrives som regel en mann ved navn Hubert de Castilla. Castilla profitterte på vinlus-epidemien (phylloxera) i Frankrike på denne tiden, og fant innpass i det engelske markedet, ettersom fransk vin slet med å bli kvitt skadedyret. Dessverre for australierne, ble også deres vinmarker angrepet noe senere. Sammenfallet med Første verdenskrig og økonomisk tilbakegang, gjorde at områdets vinprodusenter ble hardt rammet. Før vinlus-angrepet traff Victoria, var området det største innen vinproduksjon i Australia.

Vinindustrien i dag

Victoria er et ganske lite område, men regnes som svært viktig i denne sammenhengen. Til tross for begrenset geografisk utstrekning (i Australsk målestokk, Victoria dekker et betydelig landområde), har regionen høyest antall individuelle vingårder. På grunn av at klimaet er det mest varierte, byr Victoria også på den største variasjonen av vintyper. Faktisk produseres mer eller mindre alt man kan komme på innen vin, som sterkviner, musserende, kraftige rødviner og hvitvin med meget god kvalitet. De viktigste dessertvinene fra Australia kommer herfra, nærmere bestemt fra Glenrowan og Rutherglen. Victoria er Australias tredje største målt i volum, selv om de har flest vingårder. Dette skyldes mest at kunstig vanning er vanskelig i området, noe som gjør masseproduksjon tilnærmet umulig. Totalt eksporterer Victoria rundt 55 millioner liter vin i året.

Druesorter og vintyper

Som i resten av Australia, finner man mye vin fra Shiraz og Cabernet Sauvignon i Victoria. Områdene som produseres mest av disse, er de tørrere og varmere underområdene som grenser til New South Wales. Forskjeller i jordsmonn, klima og topografi gjør sitt til at man finner det meste av annen vin også. For eksempel er de nevnte dessertvinene, som produseres for det meste i North East Victoria, basert på Muscat og Topaque. I samme område vil man finne viner basert på Nebbiolo, Dolcetto og Barbera.

Druer som trives i kjøligere klima er mest å finne kysten i sør. Yarra Valley i underområdet Port Phillip produserer mye god vin basert på Chardonnay og Pinot Noir. Dette underområdet huser blant annet en egen gård eid av Moët et Chandon, som produserer musserende under eget merke. Western Victoria er også kjent for hvite druer, med hovedvekt på Chardonnay, Riesling, Semillon og Sauvignon blanc.

Klima og Jordsmonn og topografi

Victoria er den mest klimatisk og topografisk varierte staten i Australia. Du finner alt fra høye fjellkjeder der man kan stå på ski, ørkenområder med ekstrem hete, regnskog og slettelandskap, til svale strender på kysten. Generelt er somrene ganske kjølige i store deler av regionen, mens nedbør er noenlunde jevnt hele året, men i små mengder. Variasjonen i klima gjelder ikke bare geografisk; enkelte områder kan oppleve enorme endringer på kort tid, med ”fire årstider på en dag”.

Underområder

Underområdene i Victoria er Central Victoria, North East Victoria, North West Victoria, Port Phillip, Western Victoria og Gippsland. Disse er i tråd med Australias AGI-system, og dermed inndelt videre i underregioner.

Vinklassifikasjoner

Australsk lovgivning, og herunder Victoria, fokuserer på opprinnelsen til druene, og utelater i det store og hele regulering omkring selve dyrkningen og produksjonsmetodene. Kravene er at merkingen skal primært informere om området druene kommer fra, og herunder må 85% av innholdet stemme med opprinnelsesstedet. Siden 1990 er dette videre spesifisert, slik at man i dag vil få oppgitt også underområder og mindre regionale grenseganger.