Vindistriktet Washington i USA

Historie

De første druene i staten Washington ble plantet utenfor Fort Vancouver i 1825. Det store løftet til statens vinkultur kom likevel etter byggingen av transkontinentale jernbanen. På 1860-tallet kom tyske og italienske nybyggere til området, og mange forsøkte seg med vin. Forbudstiden ødela mye for virksomheten, og staten ble tørrlagt i 1917. De som kom seg på banen igjen etter at alkoholforbudet ble opphevet, spesialiserte seg først på en Madeira-liknende og sterk søtvin, basert på amerikanske ville druer (Vitis Labrusca). Utover 1960-tallet eksperimenterte flere med å dyrke druer av europeisk herkomst i staten. Resultatet ble selskapene Columbia Winery og Chateu St Michelle, som presenterte sine første viner i 1966.

Vinindustrien i dag

Det Franske Paradokset, er roten til en teori om hvordan vin er bra for helsen. Studier på 90-tallet viste at franskmenn har langt færre tilfeller av hjerte-karr-sykdommer enn den jevne amerikaner, selv om de spiser mye feit mat. Tåpelig nok ble dette redusert til at franskmenn også drikker mye vin, og at vin derfor er bra for helsen. Få nevnte at franskmenn ikke kjører bil hvor enn de skal. Etter eksponering av paradokset på populære tv-program eksploderte den amerikanske etterspørselen etter rødvin, og spesielt Merlot, noe som Washington raskt kapitaliserte på. I dag her staten over 850 vingårder, og 20 000 ha vinmarker.

Druesorter og vintyper

Merlot og Cabernet Sauvignon er dominerende i regionen, men halvparten av produksjonen er hvitvin. Chardonnay og Riesling er vanlige, med noe mindre kvanta av Sauvignon Blanc og gewürztraminer. Til sammen har regionen 12 500 ha vinmark.

Klima og Jordsmonn

Vinområdene i Washington befinner seg i statens innland, i de tørre områdene som dreneres av Colombia River. Regionen er preget av kontinentalt og kaldt klima, og det er fare for alvorlige frostskader på druestokkene når temperaturene kommer helt ned i -20 grader. Dette kan føre til at stokken sprekker. Den nordlige beliggenheten på 46 grader nord har likevel noen fordeler. Vinlusa trives ikke, og i vekstsesongen ser området 17 timer med direkte sollys, samt lave natt-temperaturer.

Topografi

Cascadia-fjellene definerer Washingtons geografi, og skiller de våte kyststrøkene fra et tørt innland. Omlandet til Colombiaelven i landets indre drenerer et stort areal med kuperte daler.

Underområder

Området er relativt stort, men noen distrikt eller AVA’s (American Viticultural Areas) som den amerikanske jussen kaller dem, skiller seg ut. Colombia Valley AVA er et meget stort område som strekker seg gjennom halve staten, og dekker en fjerdedel av den, i områdene som dreneres av Colombia Elven. Området har i gjennomsnitt 300 skyfrie dager i løpet av året, og ser kun 340 mm nedbør per år. Det andre store området er Pudget Sound som omgir fjorden som er innløpet til Seattle. Selv om flaten er stor finner vi her kun 81 ha med vinranker. Innimellom finner vi mindre distrikt som har større produksjon. Et kjent område er dalen Walla Walla. Jordsmonnet her er spesielt, og har skaffet distriktet et godt omdømme, med en blanding av alluvial og vulkansk jord.

Vinklassifikasjoner

Staten har 13 AVAs eller det man kan kalle DOs i europeisk tradisjon. Washington har også noe å lære av naboen i syd når det kommer til regulering av merking og innhold. Under den aktuelle loven må vin fra staten Washington fylle 95% av flaska, mens vin fra en AVA, kun må inneholde 85% av vin fra den gjeldende regionen.