Vindistritet Rio Negro i Argentina

Historie

Rio Negro er del av et større område som egner seg fremragende for dyrking av det man på den andre siden av jorden kaller mer nordlige fruktsorter, sorter som er bedre egnet for et kald klima. Regionen er allerede kjent for god frukt, og der finnes store eple- og pæreplantasjer langs elven. Det er først i nyere tid at mer hardføre druesorter som Pinot Noir og Chardonnay har blitt introdusert, og den første kommersielle driften begynte så sent som i begynnelsen av det 20. århundre.

Vinindustrien i dag

Provinsen Rio Negro er derfor et av de yngste områdene for vindyrking i Argentina. Arealet er begrenset, men det meste som dyrkes her har en gjennomgående høy kvalitet. Sammenliknet med Mendoza, er Patagonias vinmarker likevel beskjedne med et totalt areal på rundt 4 000 ha. Mange av de største produsentene av argentinsk sekt er aktive i området. Dette vindistriktet ligger hele 1 600 kilometer syd for Mendoza, som er landets kjerneområde for vinproduksjon.

Druesorter og vintyper

På grunn av det kaldere klima, trives andre sorter i dette området enn i resten av Argentina. Man finner tilpassede varianter av Pinot Noir, Sauvignon Blanc og Malbec. I mindre grad kan man også støte på Semillon og Torrontes Riojano. Regionen produserer alt kategorier av vin, og er kjent for god sekt.

Klima og Jordsmonn

Som langs resten av Andes-ryggen er klimaet i Rio Negro relativt tørt. Kulden som man kjenner i det man kommer lengre syd i landet, har også ført til at man så langt syd dyrker på langt lavere høyder enn i de nordlige distriktene. Kjølige netter, og en lang modningstid, bidrar til en balansert og frisk drue, med en passende syrlighet. Jordsmonnet er alluvialt, og er satt sammen av en grus med betraktelige mengder kalkstein. Dette fører til en god drenering, som igjen leder til at planten kan holdes på et minimum av vann, noe som dernest tvinger den til å produsere små frukter, med en sterk konsentrert smak.

Topografi

Området i og rundt Rio Negro er formet av kaskader av smeltevann som gjennom årtusenene har tvunget sin vei ned gjennom den brede dalen. Dalen er delt inn i tre lokale regioner, og i den øverste finner vi de første vingårdene, som ligger på omtrent 250 meter over havet. Hovedsakelig dyrkes vinene på flatmark, eller i lett kuperte områder.

Underområder

Dalen er delt i tre hovedområder, Alto Valle, Valle Medio og Valle Inferior. Førstnevnte er der det meste av vinproduksjonen foregår, på grensen til provinsen Neuquen.

Vinklassifikasjoner

Argentina hadde i lang tid ingen fornuftig klassifikasjon av vintyper, eller et kontrollerende organ for spørsmål rundt vin. En lov som ble vedtatt i 1999 dikterer i dag likevel et minimums –kvalitetskrav. Hovedsakelig bestemmes det at renheten av vin skal være til 80% av den oppgitte druesorten, og til 80% fra den oppgitte regionen på etiketten. Disse flaskene er merket med IP. Bransjen har selv bygget opp et Nasjonalt Institutt for Vin, som deler ut de gjevere klassifikasjonene. Merket IG viser at den geografiske regionen er nøyaktig, mens DOC indikerer at det navngitte opphavet er deklarert korrekt og nøyaktig. Personer som er kjent med Italiensk eller fransk og spansk vin, vil kunne kjenne seg igjen i tilsvarende systemer for merking i disse landene. Systemene der har vært brukt som rettesnor for det som er i ferd med å bli gjennomført i Argentina.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.