Vinregionen Western Cape i Sør-Afrika

Historie

De første vinrankene ble plantet i Western Cape da europeiske nybyggere slo seg ned i regionen på 1650-tallet. Kappstaden var blitt en viktig mellomstasjon for den Nederlandske handelen med krydder og andre orientalske varer. Vinproduksjon ble igangsatt fordi man kjente til egenskapene dens som et botemiddel mot skjørbuk blant sjømannskapet. De mange nederlandske skipene provianterte i Kappstad var de som først og fremst stod for konsumet, men vinen ble raskt en ettertraktet handelsvare også for andre. Kappstad-områdets andre guvernør anla landets første gods dedikert til vinproduksjon, Constantia, utenfor Cape Town. Godset markerte seg internasjonalt som produsent av fremragende hetvin. Hugenotter på flukt fra Frankrike slo seg ned i regionene på 1690-tallet, og brakte med seg både kunnskap og nye stokker til regionen.

Vinindustrien i dag

Western Cape er kjent for sine elegante Bordeaux Blends, men har også mange andre viner å by på. Blant annet finner man smakfulle og sterke rødviner av Shiraz og Pinotage fra Western Cape, samt friske og sprudlende hvitviner av Sauvignon Blanc eller Chenin Blanc. Regionene strekker seg over 300 kilometer, fra Cape Town til munningen av Olifant-elven i nordvest, og 350 kilometer til Mossel-bukta i øst. Beltet med land for vindyrking er sjeldent plassert lengre vekk fra kysten enn 150 kilometer, siden Karoo-ørkenen trenger seg på nordfra.

Druesorter og vintyper

Regionen står for mesteparten av Sør-Afrikas vinproduksjon. Sauvignon Blanc utgjør sammen med Pinotage og Shiraz, hver for seg rundt 15 % av den samlede produksjonen. Disse følges tett av Chenin Blanc og Chardonnay som utgjør 10 % av produksjonen hver. Cabernet Sauvignon utgjør omtrent 5 % av produksjonen. 40% er et mangfold av forskjellige sorter som alle trives i områdets varierte mikroklima og jordsmonn. En av områdets delikatesser er en blanding av sjeldne røde druesorter.

Klima og Jordsmonn

De antarktiske havstrømmene som skyller opp mot kysten, spiller en stor rolle for klimaet i Western Cape. Benguela-strømmen møter her de varme havstrømmene fra det Indiske Hav. Turbulensene som oppstår av dette fører til at en kjølig vind blåser inn over land, og gir druene både fuktighet og et avbrekk fra det vanlige varme klimaet på dagtid. Fjellene i området bidrar også til kjølige temperaturer på nattestid. Samtidig lar de nok regn falle i en region som ellers er meget tørr. Mye av dyrkningen kan derfor foregå uten kunstig vanning. Den leirete jorden hjelper også med å holde på fuktigheten, men den er godt drenert av forskjellige typer stein.

Topografi

Western Cape er rik på imponerende fjellkjeder, dominert av sandstein oppe, og granitt i bunnen av fjellene. Vinen plantes i alt fra dype og fruktbare dalbunner, til langt oppe i de bratte fjellsidene. Dette gir mange forskjellige mikroklima og varierte solforhold, noe som igjen gir en variert vinproduksjon.

Underområder

Regionen huser de største av de sørafrikanske vindistriktene. Underområder som inngår i Western Cape er Constantia, Paarl, Robertson, Wellington, Franschhoek og velkjente Stellenbosch.

Vinklassifikasjoner

Det viktigste man bør kjenne til med sør-afrikansk vin som eksporteres, er at reglene for merking er strenge, og at de følges opp med tester og inspeksjoner. Man kan være rimelig sikker på at merkingen på flasken er 100 % nøyaktig og korrekt.