Vindistriktet Pfalz i Tyskland

Historie

Området vest for Rhinen har, takket være Romerriket, en 2000 år lang tradisjon for vinkultur. Arven etter Romerriket ble her, som i mange andre steder i Vest-Europa, ivaretatt av kirken, som med sitt klostervesen stod for mesteparten av middelalderens vinproduksjon. Karl den Store var også en aktiv fremmer av virksomheten i regionen, som del av sin skattepolitikk. Selv den dag i dag er mange klostre fortsatt store produsenter. Som følge av den franske okkupasjonen i Napoleonstiden ble mange av de store kirkegodsene delt opp, etter Napoleons akkord med Paven i 1806. Dette skapte mange små produsenter. Etter revolusjonen i 1933 ble mye land igjen omfordelt til fornuftige småbruk, noe som har holdt seg til den dag i dag.

Vinindustrien i dag

Der er korte avstander mellom de små tyske vin-områdene, noe som betyr at vinmakerne lett lærer av hverandre. Et ekstra løft får Pfalz av sin nærhet til universitetet i Geissenheim, som har internasjonal anseelse for sin forskning og utdannelse innen ønologi og vinkultur. Universitetets arbeid har bidratt til at det eksperimenteres med fremmede sorter og at nye viner prøves, mens de gamle vinene forbedres. Globalisering av vinkultur har også bidratt til at studenter fra regionen reiser verden rundt, og jobber på de forskjellige brukene hvor innhøstingene finner sted. Disse omreisende ingeniørene, mestrene og teknikerne, samler ny kunnskap fra hele verden, og bringer den tilbake til regionen hver eneste høst. Per i dag har Pfalz det nest største arealet for vinproduksjon sammenlignet med andre regioner, og av og til med de største avlingene i totalt volum.

Druesorter og vintyper

Det er i de senere årene blitt eksperimentert med mange fremmede sorter, og noe av grunnen til det er den regionale oppvarmingen som har funnet sted over de siste femti årene. Spätburgunder, eller Pinot Noir, som alle andre kaller den, er blitt et vanlig innslag. Den portugisiske druen ”Blå Portugiser”, er også blitt mer og mer vanlig. Likevel er regionen dominert av tradisjonelle sorter, og fremfor alle andre, Riesling. Andre sorter som Müller-Thurgau, Dornfelder og Silvaner er også fremdeles prominente innslag i områdets produksjon.

Klima og Jordsmonn

Pfalz nyter et nærmest perfekt klima for dyrking av vin, med mange solskinns-timer og milde vintre. Mange sydlige planter trives i dette klimaet, som best beskrives som et middelhavsklima. Regionen har rundt 1800 soltimer i året. Jordsmonnet er variert, med blandinger av sandstein, kalkstein og granitt. Isolerte områder er også dominert av skifer. Kalkstein er vanlig i nordre del av distriktet, mens de sørlige områdene har en undergrunn av leire og fin sand.

Topografi

Området er preget av gammel vulkansk aktivitet. Dette er med på å forklare mangfoldet i jordsmonn, som er rikt på mineraler. Vulkansk aktivitet har også skapt et kupert terreng, med mange små sjøer og bekker som renner mellom åser og hauger. Pfalz utmerker seg med at det ikke ligger ved en betydelig elv, som de andre distriktene i Tyskland.

Underområder

Pfalz er et lite område i utstrekking og vinmarkene står tett i tett. Hele området har 25 Grosslagen og 325 Einzellagen. Området kan videre deles opp etter hvilke landsbyer som har vingårder, og det er over 100 i antall. De største er Landau, Neustaadt med 2 000 ha. hver, og Bad Dürkheim, og Billigheim-Ingelheim med rundt 800 ha.

Vinklassifikasjoner

Pfalz er kjent for en del gode bordviner, som er et godt og billig alternativ for hverdags. Både hvitvin og rødvin fra området konsumeres til maten i regionen. Den erketypiske maten i området som følger hvitvinen, er en potet-lasagne kalt Dippekuchen, eller en lokal variant av Pizza, som kalles Flammkuchen (Tarte flambée). Foruten dette kan mange av de små produsentene tilby predikat-vin og det finnes mange forskjellige viner med utmerkelser som kvalitetsvin.