Alt om Amarone viner, og de 20 mest populære

Amaronevin er en unik type rødvin som kommer fra Valpolicella-regionen i Veneto, Italia. Denne vinen er kjent for sin rike, fyldige og komplekse smak, noe som er et resultat av en spesiell produksjonsprosess som involverer tørking av druene før fermentering, en prosess som kalles «appassimento». Dette gir vinen en karakteristisk konsentrert og fyldig smak med noter av modne mørke bær, tørket frukt og krydder. Her er en grundig forklaring av Amaroneviner innenfor rammen av 600 ord.

Produksjonsprosessen for Amaronevin starter med utvelgelse av de beste druene fra vingårdene, som ofte inkluderer varianter som Corvina, Rondinella og Molinara. Druene høstes for hånd og plasseres deretter i spesielle tørkerom hvor de tørkes naturlig i flere måneder. Denne prosessen konsentrerer sukkerene og smakene i druene, noe som gir en dypere, mer kompleks smaksprofil i den ferdige vinen. Etter tørkeprosessen blir druene presset og gjæret, en prosess som kan vare i flere måneder til et år. Deretter modnes vinen i eikefat i flere år, noe som gir den ytterligere kompleksitet og dybde.

Amaronevin er kjent for sin høye alkoholinnhold, som ofte overstiger 15%. Den har en mørk, rubinrød farge og en rik, kompleks bukett av aromaer som inkluderer noter av mørke kirsebær, plommer, sjokolade og tobakk. I munnen er den full, fløyelsmyk og harmonisk, med en lang ettersmak som gjør at smakene utvikler seg og utfolder seg over tid.

Les også: Mat som passer til Amarone

Denne vinen passer godt med en rekke retter, inkludert kraftige kjøttretter, vilt, modne oster og sjokoladebaserte desserter. Det er også en populær vin å nyte alene, som en meditasjonvin som inviterer til refleksjon og rolig nytelse. Amaronevin har et stort lagringspotensial, og mange av de beste eksemplarene kan lagres i flere tiår, hvor de vil fortsette å utvikle seg og forandre seg, og tilby en rik, kompleks smaksopplevelse som belønner tålmodige vinelskere.

Vær oppmerksom på at populariteten til viner kan variere over tid, og nye produsenter kan komme inn i markedet med høy kvalitet Amaroneviner som også kan være verdt å utforske.

Når det gjelder å velge de mest populære Amaronevinene, er det flere vingårder som har oppnådd en sterk anerkjennelse for sin produksjon av denne typen vin. Basert på kritikeranmeldelser, salgsdata og popularitet blant vinelskere, her er en liste over 20 populære Amaroneviner:

 1. Tommasi Amarone della Valpolicella Classico
  Tommasi Amarone Classico er en fremragende representant for Valpolicella-regionen. Denne vinen er kjent for sin fyldige karakter og intens aroma av mørke bær, krydder og tørket frukt. Smaken er kompleks med en balansert blanding av fruktighet og tanniner. Den har en lang og elegant ettersmak som gjør den til en flott følgesvenn til kraftige retter.
 2. Allegrini Amarone della Valpolicella Classico:
  Allegrini Amarone Classico er en legendarisk vin fra Valpolicella. Den utstråler en rik duft av modne bær, plommer og krydder. Smaken er imponerende fyldig og konsentrert med noter av mørk sjokolade og søte kirsebær. Tanninene er silkemyke, og den har en langvarig, harmonisk finish.
 3. Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico
  Masi er kjent for sin dyktighet i å lage Amarone-viner, og Costasera er et eksempel på deres mesterlige håndverk. Denne vinen har en kompleks duft av kirsebær, krydder og tobakk. Smaken er fyldig med rike bært Noter og subtile hint av sjokolade. Tanninene er elegante, og den har en imponerende vedvarende ettersmak.
 4. Zenato Amarone della Valpolicella Classico
  Zenato Amarone Classico er kjent for sin balanserte karakter og kompleksitet. Den har en duft av modne plommer, tørket frukt og krydder. Smaken er imponerende fyldig med toner av kirsebær, lakris og vanilje. Tanninene er godt integrert, og vinen har en lang, behagelig ettersmak som gjør den til en flott følgesvenn til gourmetmåltider.
 5. Brigaldara Amarone della Valpolicella Classico
  Brigaldara Amarone Classico er en vin som reflekterer Valpolicella-regionens sjarm. Den har en duft av røde bær, plommer og hint av urter. Smaken er velbalansert med fruktige noter og delikate krydder. Tanninene er silkemyke, og den har en behagelig avslutning som gjør den til en allsidig følgesvenn til ulike retter.
 6. Quintarelli Giuseppe Amarone della Valpolicella Classico
  Denne vinen er en juvel i kronen av italiensk vinproduksjon, spesielt kjent for sin rike smak og kompleksitet. Quintarelli Giuseppe Amarone er resultatet av en nøye utvalgt druehøst, etterfulgt av en lang tørkeprosess som gir en konsentrert og kompleks aroma med noter av moden frukt, tobakk og krydder. I ganen kan man forvente en rik og fløyelsaktig tekstur med en varig ettersmak, noe som gjør den til en perfekt ledsager for retter med en rik smaksprofil.
 7. Romano dal Forno Amarone della Valpolicella
  Romano dal Forno er kjent for å produsere viner av svært høy kvalitet, og deres Amarone er ikke noe unntak. Denne vinen er kjent for sin dypt røde farge og intense aroma av mørke bær, plomme og krydder. Smaksmessig er den rik og kraftig, med en tett struktur som gir en lang og behagelig ettersmak. Dens kompleksitet og dybde gjør at den passer utmerket sammen med kraftige retter som vilt eller stekte retter med rike sauser.
 8. Tedeschi Amarone della Valpolicella Marne 180
  Dette er en vin som imponerer med sin elegante og balanserte karakter. Den har en rik og kompleks bouquet med noter av modne røde frukter, lakris og en antydning av eik. I munnen er den kraftig, men med en velbalansert syre som gir friskhet og et fint grep i avslutningen. Dens rike smaksprofil og gode struktur gjør den til en utmerket følgesvenn for retter med robuste smaker, slik som gryteretter eller grillmat.
 9. Speri Amarone della Valpolicella Classico Vigneto Monte Sant’Urbano
  Speri er en produsent med en lang tradisjon i produksjonen av kvalitetsviner, og denne Amarone-utgaven er intet unntak. Med en mørk, rubinrød farge og en rik aroma av modne frukter, krydder og et hint av vanilje, er denne vinen både innbydende og kompleks. Smaksmessig er den kraftig og konsentrert, med rike fruktige noter som balanseres av en frisk syrlighet og velstrukturerte tanniner. En utmerket vin for å følge med på robuste kjøttretter eller modne oster.
 10. Cesari Amarone della Valpolicella Classico Il Bosco
  Denne vinen, som kommer fra det anerkjente vinhuset Cesari, tilbyr en rik og kompleks smaksopplevelse. Med sin dype røde farge og en innbydende nese av sorte kirsebær, plommer og krydret eik, gir den et sterkt førsteinntrykk. På ganen er den rik og fyldig, med en god balanse mellom frukt, syre og tanniner. Dens dybde og kompleksitet gjør den til en utmerket følgesvenn for rike kjøttretter, spesielt de som er basert på vilt eller lam.
 11. Bussola Amarone della Valpolicella Classico
  Bussola er anerkjent for sin håndverksmessige tilnærming til vinproduksjon, og deres Amarone Classico er intet unntak. Denne vinen skinner med en dyp rød farge og aromaer av tørkede frukter, lær og krydder. I munnen er den kraftig og velstrukturert, med en rik smaksprofil som balanseres av fine tanniner og en lang ettersmak. Den passer ypperlig til robuste retter, slik som stekt lam eller modne oster.
 12. Stefano Accordini Amarone della Valpolicella Acinatico
  Accordinis Amarone Acinatico er en feiring av regionens tradisjonelle vinproduksjon. Med en kompleks nese av modne bær, krydder og en undertone av vanilje, er den både innbydende og dyptgående. Ganen er velbalansert, med en rik fruktighet som kompletteres av en myk tanninstruktur og en behagelig syrebalanse. Denne vinen er en ideell ledsager for kraftige kjøttretter.
 13. Bertani Amarone della Valpolicella Classico
  Bertani er en av pionerene innen Amarone-produksjon og har satt standarden for kvalitet i mange år. Denne klassiske Amarone uttrykker en perfekt harmoni av tørkede kirsebær, plomme og subtile noter av tobakk. Rik og fløyelsaktig i munnen, har den en vedvarende finish som forblir i minnet lenge etter siste slurk. Perfekt for rike gryteretter og grillet kjøtt.
 14. Musella Amarone della Valpolicella Riserva
  Musellas Riserva er en vin som skiller seg ut med sin eleganse og finesse. Med en dyp rubinrød farge og en bouquet av modne røde frukter, sjokolade og krydder, er den umiddelbart tiltrekkende. I munnen er den både kraftig og raffinert, med en god balanse mellom frukt, syre og tanniner. Den passer utmerket til retter som vilt eller langkokte kjøttretter.
 15. Begali Amarone della Valpolicella Classico
  Begali er kjent for sin lidenskapelige tilnærming til vin, og deres Amarone Classico er et vitnesbyrd om dette engasjementet. Denne vinen tilbyr en rik og kompleks aroma av tørkede frukter, lær og krydder. På ganen er den fyldig, med en dybde av smaker som varer i en lang ettersmak. Med sin robuste struktur og rikhet, er den ideell som en ledsager til modne oster eller robuste kjøttretter.
 16. Fratelli Zeni Amarone della Valpolicella Barriques
  Fratelli Zeni Amarone della Valpolicella Barriques er kjent for sin sofistikerte og raffinerte karakter. Dette er en vin som har en dyp rubinrød farge, en indikasjon på dens rikhet og dybde. Aromaen er sammensatt og tiltalende med noter av modne mørke frukter som plommer og kirsebær, kombinert med subtile hint av sjokolade og krydder. I munnen er det en god balanse mellom syre og tanniner, noe som gir en fløyelsaktig munnfølelse. Det er også antydninger til eik på grunn av modningen i barriques, noe som tilfører en ekstra dimensjon av kompleksitet og struktur. Samlet sett er dette en vin som både er rik og harmonisk, med en langvarig ettersmak som gjør den til en utmerket følgesvenn til et utvalg av retter, inkludert stekt lam eller vilt.
 17. Trabucchi d’Illasi Amarone della Valpolicella
  Trabucchi d’Illasi Amarone della Valpolicella er en vin som representerer den rike tradisjonen og ekspertisen til vinhuset Trabucchi d’Illasi. Dens aroma er rik og konsentrert, med et bredt spekter av dufter som inkluderer sorte kirsebær, tørkede roser og en touch av tobakk. Smaksmessig tilbyr det en fin balanse mellom fruktighet og syre, med kraftige men samtidig myke tanniner som gir en fengslende munnfølelse. Dens modne, komplekse karakter er resultatet av en langvarig modningsprosess, som lar de forskjellige aromaene og smakene fusjonere sammen på en harmonisk måte. Dette er en vin som er ideell for spesielle anledninger, og parer godt med rike kjøttretter eller modne oster.
 18. Luigi Righetti Amarone della Valpolicella Classico Capitel de’ Roar
  Luigi Righetti Amarone della Valpolicella Classico Capitel de’ Roari er en elegant og velbalansert vin som kombinerer tradisjon og innovasjon på en strålende måte. Duften er innbydende med noter av tørkede frukter som fiken og svisker, supplert med hint av vanilje og krydder. I munnen er det en fin samspill mellom fruktighet og friskhet, med en behagelig syre som gir en levende og dynamisk smaksprofil. Den har en god struktur, med tanniner som er både kraftige og myke, noe som gir en lang og behagelig ettersmak. Dette er en vin som vil glede de fleste vinentusiaster, takket være sin velbalanserte og komplekse karakter. Den passer utmerket sammen med retter som osso buco eller brasert lam.
 19. Sant’Antonio Amarone della Valpolicella Selezione Antonio Castagnedi
  Sant’Antonio Amarone della Valpolicella Selezione Antonio Castagnedi er en vin som uttrykker storheten og mangfoldet av Valpolicella-regionen. Dens farge er dyp rød, med en aroma som er rik og kompleks, med noter av modne frukter som plommer og mørke bær, samt antydninger til krydder og sjokolade. Smaken er fyldig og rik, med en flott balanse mellom frukt og tanniner, noe som gir en rik og harmonisk opplevelse. Den har en lang ettersmak som avslører lag av kompleksitet og dybde, noe som gjør den til en flott følgesvenn til en rekke retter, inkludert stekt eller grillet rødt kjøtt. Dette er en vin som vil imponere med sin rikhet og dybde, noe som gjør den til et utmerket valg for enhver spesiell anledning.
 20. Pasqua Amarone della Valpolicella DOC
  Pasqua Amarone della Valpolicella DOCG er en vin som er kjent for sin rikhet og kompleksitet. Den har en dyp rød farge, med en aroma som er fyldig og innbydende, med noter av modne mørke frukter, sjokolade og krydder. I munnen er den fyldig og kraftig, med en rik struktur og godt integrerte tanniner som gir en silkeaktig munnfølelse. Smaken er kompleks og dyptgående, med et godt samspill mellom fruktighet og syre, noe som gir en balansert og harmonisk opplevelse. Den har en lang og vedvarende ettersmak, som avslører flere lag med smaker og aromaer, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn til et bredt spekter av retter, fra grillet kjøtt til modne oster. En vin som vil glede enhver vinelsker med sin dybde og kompleksitet.

Hvorfor er Amaroneviner dyre?

Amaroneviner er vanligvis dyrere av flere grunner som involverer produksjonsmetode, kvaliteten på druene som brukes, og den lange aldringsprosessen de gjennomgår. Her er noen detaljerte grunner:

 1. Spesiell produksjonsprosess: Amarone er produsert gjennom en spesiell prosess kalt «appassimento», der druene tørkes i flere måneder før gjæring. Dette konsentrerer sukkerene og aromaene i druene, noe som gir en mer intens og kompleks vin. Denne prosessen er arbeidsintensiv og tidkrevende, noe som bidrar til de høyere kostnadene.
 2. Høy kvalitet på druene: Druene som brukes i produksjonen av Amarone er av svært høy kvalitet. Produsentene velger nøye ut de beste druene fra hver høst for å bruke i deres Amarone-viner. Dette fører til et begrenset utvalg av druer som kan brukes, og dermed en høyere kostnad per flaske.
 3. Lang lagringstid: Amaroneviner lagres ofte i mange år før de blir frigitt til salg. Denne lange aldringsprosessen utvikler vinens kompleksitet og dybde, men også legger til produksjonskostnadene på grunn av lagringstid og -plass som kreves.
 4. Lavt utbytte: På grunn av tørkeprosessen reduseres vektvolumet av druene betydelig, noe som resulterer i et lavere utbytte av vin per kilo druer sammenlignet med andre vinproduksjonsmetoder. Dette fører til at hvert parti av Amarone er relativt lite, og dermed mer verdifullt.
 5. Manuell høsting: Mange produsenter av Amarone praktiserer manuell høsting, en arbeidskrevende metode som sikrer at bare de beste druene blir valgt. Denne manuelle innsatsen legger til kostnaden for produksjonen.
 6. Kontrollert geografisk betegnelse (DOCG): Amarone della Valpolicella har en kontrollert opprinnelsesbetegnelse, kjent som Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dette betyr at vinen må oppfylle strenge produksjonskrav, og dette kan ytterligere øke kostnadene.
 7. Markedsførings- og merkevarebygging: Amaroneviner er ofte markedsført som premiumprodukter, og merkevarebyggingen rundt disse vinene kan også bidra til en høyere pris.
 8. Kompleksitet og unikhet: Amaroneviner er kjent for deres rike, komplekse smaksprofiler og unike karakteristikker. Dette gjør dem svært ettertraktet blant vinelskere, og etterspørselen kan også bidra til de høyere prisene.

Samlet sett er produksjon av Amarone en komplisert og tidkrevende prosess som involverer bruk av høykvalitets ingredienser og en betydelig mengde arbeid og tid, noe som fører til de høyere kostnadene forbundet med disse premium vinene.