16 matretter som passer til Amaroneviner

Amarone er en kraftig og fyldig italiensk rødvin som produseres i Valpolicella-regionen i Veneto, nordøst i Italia. Den er laget av tørkede druer, som gir den en konsentrert smak, rikdom og en viss sødme. Amarone passer godt sammen med mat som har robuste smaker og rik tekstur. Her er noen matretter og matkombinasjoner som passer godt sammen med Amarone-vin:

  1. Oste- og kjøttfat: Et fat med modne oster, spekemat og oliven kan være en utmerket kombinasjon med Amarone. Ostenes salt og fett balanseres av vinen, mens spekematens krydder og smak komplementeres av Amarones rikdom og fruktighet.
  2. Stekte eller grillet rødt kjøtt: Retter som biff, lam eller vilt med en rik saus, krydder eller urter er ideelle partnere for Amarone-vin. Den kraftige smaken av vinen står godt til de robuste smakene i kjøttet og bidrar til å skape en balansert og tilfredsstillende smaksopplevelse.
  3. Langtidsstekte retter: Gryteretter og langtidsstekte retter som osso buco, lammeskank eller brasato (oksekjøtt stekt i vin) er en annen god match for Amarone. Den kraftige vinen bidrar til å løfte og balansere de rike smakene i disse rettene.
  4. Vilt: Retter laget av hjort, elg eller annet viltkjøtt passer godt sammen med Amarone. Viltkjøttets robuste smak og tekstur krever en kraftig vin, og Amarone er et utmerket valg som komplementerer og løfter smakene i retten.
  5. Ovnsbakte retter: Fyldige ovnsbakte retter som lasagne, cannelloni eller gratenger med rikt fyll og sauser kan nyte godt av en kraftig vin som Amarone. Vinen bidrar til å balansere de kraftige smakene og gir en harmonisk smaksopplevelse.
  6. Modne oster: Modne oster som parmesan, pecorino, gorgonzola eller taleggio er gode partnere for Amarone-vin. Den kraftige smaken og den rike teksturen i osten balanseres av Amarones sødme og konsentrerte smak.
  7. Sjokoladebaserte desserter: Amarone kan også være en interessant kombinasjon med sjokoladebaserte desserter, spesielt mørk sjokolade. Vinen bidrar til å balansere den bitre smaken i sjokoladen og gir en rik og tilfredsstillende smaksopplevelse.

Her følger en liste over 16 matretter som Amarone egner seg godt til:

Osso buco

En klassisk italiensk rett som består av langsomt kokt kalveskank i en rik tomatsaus med grønnsaker, hvitvin og urter som rosmarin og timian. Osso buco serveres ofte med risotto eller polenta for å absorbere sausen. Amarone er en kraftig og fyldig vin med mørke frukttoner og et snev av sødme, noe som gjør den ideell til å balansere de kraftige smakene og teksturene i denne retten. Kombinasjonen av Amarone med ossobuco fremhever smaken av både mat og vin og skaper en harmonisk og tilfredsstillende smaksopplevelse.

Viltgryte

En fyldig og smaksrik gryte med viltkjøtt, sopp og rotgrønnsaker i en kremet saus, ofte laget med rødvin og urter som timian og laurbærblad. Viltgryter kan lages med forskjellige typer viltkjøtt, som hjort, elg eller reinsdyr. Amarone-viner har en robust smak og tanninstruktur som passer godt sammen med viltets kraftige smaker og sausens rikdom. Den mørke fruktigheten og konsentrerte smaken av Amarone hjelper også med å balansere den rike og kraftige viltgryten, og skaper en varm og tilfredsstillende smaksopplevelse.

Osso Buco alla Milanese

En variant av den klassiske italienske ossobuco-retten, Osso Buco alla Milanese er tilberedt med safranrisotto og gremolata, en blanding av sitronskall, hvitløk og persille. Amarones komplekse smaker og dybde, sammen med sin kraftige fruktighet og tanniner, komplementerer denne rike, smaksrike retten perfekt. Den fyldige Amarone-vinen gir en god kontrast til rettens kraftige smaker og skaper en balansert harmoni mellom smakene.

Lasagne

En populær italiensk pastarett som består av lag av pasta, kjøttsaus, ost og bechamelsaus, lasagne er kjent for sin rike smak og fyldige konsistens. Amarones rikdom, fruktighet og balansert syre går godt sammen med lasagne, og bidrar til å balansere de kraftige smakene og teksturene. Den mørke fruktigheten og sødmen i Amarone gir et godt motspill til den salte, ostete smaken av lasagne, og sammen skaper de en herlig smaksopplevelse.

Bistecca alla Fiorentina

En saftig T-bone eller porterhouse biff, grillet til perfeksjon og servert med olivenolje, sitron og urter, er en klassisk italiensk rett fra Toscana. Amarone-vinen gir en flott kontrast til biffens rike smaker og fetthet, og dens kraftige fruktighet og robuste tanniner komplementerer biffens smak.

Lammekoteletter

Grillede eller stekte lammekoteletter med urter som rosmarin og timian, hvitløk og sitron, gir en smaksrik og saftig rett. Amarones fruktige og kraftige smak, sammen med sin tanninstruktur og rikdom, går godt sammen med lammets naturlige fetthet og robuste smaker. Kombinasjonen av Amarone og lammekoteletter gir en rik og harmonisk smaksopplevelse som vil glede enhver kjøttelsker.

Ovnsbakt and

En hel and langsomt stekt i ovnen, ofte med en glasur av appelsin, bringebær eller kirsebær, gir en smaksrik og mørt kjøtt med sprøtt skinn. Amarone-vinen, med sin kraftige fruktighet og sødme, passer godt sammen med andens rike smaker og sprø tekstur. Vinen bidrar til å balansere rettens smaker og fremhever både andens og vinen karakteristika.

Coq au vin

En fransk klassiker, coq au vin, er en rett der kylling langsomt stues i rødvin, sammen med bacon, sopp, løk og urter. Amarone, med sin mørke fruktighet og kraftige smak, gir en flott kontrast til denne rike og smaksrike retten. Den komplekse smaken av Amarone løfter rettens smaker og gir en elegant og velsmakende kombinasjon.

Bolognese-saus

En klassisk italiensk kjøttsaus laget av hakket kjøtt, tomatsaus, grønnsaker og urter, Bolognese-saus serveres ofte med pasta som spaghetti eller tagliatelle. Amarone-vinens dybde og fruktighet komplementerer den rike smaken av kjøttsausen og bidrar til å balansere den fyldige smaken av retten.

Gulasj

Gulasj er en ungarsk kjøttgryte laget med paprika, løk, hvitløk og forskjellige kjøttslag som oksekjøtt, svin eller lam. Amarone-vinen, med sin robuste smak og tanniner, passer godt sammen med denne krydrede og smaksrike retten. Den mørke fruktigheten og konsentrerte smaken av Amarone bidrar til å balansere rettens krydder og rikdom og skaper en varm og tilfredsstillende smaksopplevelse.

Ragu alla Napoletana

En napolitansk ragu laget av langsomt kokt svinekjøtt, kalvekjøtt og tomatsaus, ofte servert med pasta som rigatoni eller tagliatelle. Amarones mørke fruktighet, rikdom og balanserte syre går godt sammen med denne fyldige og smaksrike retten, og skaper en harmonisk smaksopplevelse som vil glede enhver pasta-elsker.

Brasato al Barolo

En italiensk gryterett laget av langsomt kokt oksekjøtt i Barolo-vin, sammen med grønnsaker og urter. Selv om Barolo-vin tradisjonelt brukes i retten, kan Amarone også være et utmerket valg, med sin kraftige smak, mørke fruktighet og rikdom. Amarone-vinen bidrar til å fremheve og balansere de dype smakene i retten, og skaper en intens og smaksrik opplevelse.

Porcini-risotto

En rik og kremet italiensk risotto laget med porcini-sopp, hvitvin, parmesan og urter. Amarones robuste tanniner og mørke fruktighet gir en god kontrast til rettens kremete tekstur og soppens jordaktige smaker. Den fyldige vinen balanserer rettens smaker og gir en elegant og tilfredsstillende smaksopplevelse.

Svinestek

En saftig og mørt langsomt stekt svinestek, ofte servert med poteter og grønnsaker. Amarone-vinen, med sin kraftige fruktighet og robuste tanniner, passer godt sammen med svinestekens rike smaker og tekstur. Vinen bidrar til å balansere rettens fete smaker og fremhever både svinestekens og vinen karakteristika.

Pecorino-ost

En fast og smaksrik italiensk ost laget av sauemelk, Pecorino er kjent for sin salte og pikante smak. Amarone-vinen, med sin sødme og mørke fruktighet, gir en flott kontrast til ostens skarpe smaker, og skaper en interessant og harmonisk kombinasjon som vil glede ost- og vinelskere.

Cannelloni

En italiensk pastarett bestående av rørformet pasta fylt med kjøtt, ost eller grønnsaker, og dekket med tomatsaus og ost før den bakes i ovnen. Amarones rikdom, fruktighet og balansert syre går godt sammen med cannelloni, og bidrar til å balansere de kraftige smakene og teksturene i retten. Den mørke fruktigheten og sødmen i Amarone gir et godt motspill til den salte, ostete smaken av cannelloni, og sammen skaper de en herlig smaksopplevelse.