Hva kalles halvtørr vin?

Halvtørr vin, kjent for sin lette sødme og balanse mellom søte og tørre smaker, blir ofte referert til med forskjellige betegnelser avhengig av språk og region.

Vanlige betegnelser

 1. Demi-Sec: Dette er den franske betegnelsen som brukes, spesielt for Champagne og andre musserende viner, for å indikere en halvtørr stil. «Demi-sec» betyr bokstavelig talt «halvtørr» på fransk.
 2. Off-Dry: Dette er en engelsk term som ofte brukes for å beskrive hvite viner som Riesling eller Gewürztraminer som har en antydning til sødme, men som ikke er overveldende søte.
 3. Feinherb: Dette er en tysk betegnelse som ikke er offisielt regulert, men ofte brukes for å beskrive halvtørre Rieslings og andre tyske hvite viner.
 4. Amabile: I Italia, spesielt med referanse til noen italienske musserende viner som Lambrusco, brukes termen «amabile» for å indikere en halvtørr stil.
 5. Medium Dry: Dette er en annen engelskspråklig term som ofte brukes for å beskrive viner som ligger mellom tørre og søte, med en merkbar, men subtil sødme.

Disse termene er nyttige når du leser vinetiketter eller snakker med vinforhandlere for å sikre at du finner en vin med den ønskede sødmenivået. Halvtørre viner kan tilby en fin balanse av sødme som gjør dem egnet for et bredt spekter av matretter, spesielt de som har en viss krydderhet eller rikhet.

10 eksempler på populære halvtørre viner

Her er ti eksempler på populære halvtørre viner som du kan utforske:

 1. Riesling: Spesielt tyske Rieslings, som ofte balanserer sødme og høy syre på en elegant måte.
 2. Gewürztraminer: Kjent for sin aromatiske profil med smaker av tropisk frukt og krydder. Denne vinen kan variere fra tørr til søt, men halvtørre varianter er vanlige.
 3. Moscato d’Asti: En lett musserende italiensk vin, kjent for sin fruktige og blomstrete aroma og mildt søte profil.
 4. Vouvray (Chenin Blanc): Fra Loire-dalen i Frankrike, disse vinene lages fra Chenin Blanc-druen og kan ha en deilig halvtørr stil.
 5. Sauternes: En fransk dessertvin fra Bordeaux-regionen, kjent for sin rike, komplekse og halvtørre karakter.
 6. Lambrusco: Italiensk rød musserende vin som vanligvis har en fruktig, halvtørr smaksprofil.
 7. Zinfandel Rosé (ofte markedsført som White Zinfandel): En populær amerikansk rosévin som er lett, fruktig og halvtørr.
 8. Demi-Sec Champagne: En type Champagne som er søtere enn brut, men har en fin balanse mellom sødme og syre.
 9. Spätlese Riesling: En tysk Riesling laget av sent høstede druer, gir ofte en rikere, men balansert halvtørr vin.
 10. Asti Spumante: En annen søtlig, musserende vin fra Italia, som er kjent for sin lette, fruktige og halvtørre karakter.

Disse halvtørre vinene tilbyr en rekke smaker og stiler, og de kan være flotte alternativer for de som ønsker en vin som ikke er for tørr, men som fortsatt har en viss friskhet og syrlighet. De er også utmerkede valg for å parre med et bredt spekter av matretter, fra asiatiske retter til krydret mat og desserter.