Det sies at grønnsaker ikke har «vintekke», men samtidig kan man ikke utelukke det faktum, at det er i de landene det produseres og drikkes mest vin, det også spises mest grønnsaker. Enten i form av salater, eller som ingredienser i det daglige kostholdet. Konklusjonen må da bli at vin og grønnsaker saktens kan nytes samtidig, hvis man bare er litt omtenksom i forhold til hvilke kombinasjoner man velger.
For eksempel er spesielt søte gulrøtter ikke en heldig kombinasjon sammen med tørre hvitviner, da disses naturlige sødme kommer i konflikt med vinens tørrhet, og de simpelthen utraderer hverandre.
Likeledes er asparges en vanskelig grønnsak som trives best med tunge rødviner, noe som vanskeliggjøres dersom de serveres som en del av lette fiskemiddager. Artisjokker og spinat har den samme effekten, enkelte kåltyper også.
I enkelte land er utbredt bruk av surkål en utfordring, da denne etter sigende smaker best med en hvit vin, mens den ofte serveres som del av et måltid basert på ofte litt tunge kjøttretter.
Retter med sopp egner seg best med hvite viner, gjerne basert på chardonnay-druer, da disse opprinnelig har noe av den samme aroma, som igjen gjør at de utfyller hverandre. En halvtørr hvitvin av denne type kan også brukes til enkelte typiske «rødvinsretter», som for eksempel gryteretter.
Poteter i bearbeidede former kan også være en utfordring, straks man begynner å tilberede dem på andre måter enn bare koking. Ovnsbakte poteter går gjerne bra, men sukkerglaserte brune poteter ikke. Frityrstekte eller poteter med tilberedt med riktige mengder av salt, kommer ofte i konflikt med eventuelle garvesyrer i vin, så hvis du veier opp mindre salt enn det oppskriften tilsier så kan du allikevel nyte et godt frityrstekt måltid sammen med vin.