Supper kommer i like mange varianter som en hvilken som helst hovedrett, og da vil også valg av vin kunne variere en del. Men på generelt grunnlag kan man si at hvis du kjører suppe til forrett kan du godt samkjøre valget av vin med aperitiffen du har valgt. Grunnen til dette er at ofte trenger suppe en litt enklere og lettere vin enn det hovedretten gjør.

Her er en oversikt over hvilke viner som kan passe til noen vanlige suppetyper:

Kyllingsuppe

Hvis suppen er kremet vil det passe best med en lett eikepreget Chardonnay. Har suppen en mer atiatisk karakter så vil det passe bedre med en australsk Riesling eller en Portugisisk Verdelho.

Tomatsuppe

Hvis suppen er laget på ferske tomater og er lett i smak og struktur kan du gå for en litt skarp Sauvignon Blanc eller en Albraino (gjerne en Albarino fra området Rias Baixsas i Spania). Eventuelt kan du også prøve deg på en kjølig Manzanilla Sherry. Hvis suppen har en litt rikere smak, for eksempel laget av stekte eller innkokte tomater (eventuelt iblandet paprika) kan du godt velge en middels fyldig italiensk, eller sør-fransk rødvin. Eventuelt en ung Rioja.

Fiskesuppe

Til en klassisk fiskesuppe fra Provence med hvitløk, tomat og safran bør du bevege deg i retning av en meget tørr skarp hvitvin som Picpoul de Pinet eller en sterk tørr Rosé. Til krabbe- og hummersupper av typen bisque kan du gå for en litt frodig og rik hvit som Burgunder eller en god men ikke alt for kraftig Chardonnay. Kremete supper med biter av fisk- eller skalldyrkjøtt passer det bedre med en litt enklere Chardonnay.

Kremete grønsakssupper

Glatte kremete grønnsakssupper går generelt sett godt sammen med tørre litt nøtteaktige italienske hvitviner som Pinot Grigio og Soave. Men Pinot Blanc fra Alsace passer også fint her.

Fransk løksuppe

Fransk løksuppe har en litt spesiell karakter til suppe å være. Den smeltede ostegratineringen på toppen gjør den nærmest mer til en form for varm ostetallerken. En franskmann ville nok vanligvis valgt enten en enkel hvitvin, eller en virkelig skarp hvitvin som Aligoté eller Chasselas. Stort sett samme type som man ville valgt til fondue.