Slik velger du riktig vin til Suppe

Supper kommer i like mange varianter som en hvilken som helst hovedrett, og da vil også valg av vin kunne variere en del. Men på generelt grunnlag kan man si at hvis du kjører suppe til forrett kan du godt samkjøre valget av vin med aperitiffen du har valgt. Grunnen til dette er at ofte trenger suppe en litt enklere og lettere vin enn det hovedretten gjør.

Her er en oversikt over hvilke viner som kan passe til noen vanlige suppetyper:

Kyllingsuppe

Hvis suppen er kremet vil det passe best med en lett eikepreget Chardonnay. Har suppen en mer atiatisk karakter så vil det passe bedre med en australsk Riesling eller en Portugisisk Verdelho.

Tomatsuppe

Hvis suppen er laget på ferske tomater og er lett i smak og struktur kan du gå for en litt skarp Sauvignon Blanc eller en Albraino (gjerne en Albarino fra området Rias Baixsas i Spania). Eventuelt kan du også prøve deg på en kjølig Manzanilla Sherry. Hvis suppen har en litt rikere smak, for eksempel laget av stekte eller innkokte tomater (eventuelt iblandet paprika) kan du godt velge en middels fyldig italiensk, eller sør-fransk rødvin. Eventuelt en ung Rioja.

Fiskesuppe

Til en klassisk fiskesuppe fra Provence med hvitløk, tomat og safran bør du bevege deg i retning av en meget tørr skarp hvitvin som Picpoul de Pinet eller en sterk tørr Rosé. Til krabbe- og hummersupper av typen bisque kan du gå for en litt frodig og rik hvit som Burgunder eller en god men ikke alt for kraftig Chardonnay. Kremete supper med biter av fisk- eller skalldyrkjøtt passer det bedre med en litt enklere Chardonnay.

Kremete grønsakssupper

Glatte kremete grønnsakssupper går generelt sett godt sammen med tørre litt nøtteaktige italienske hvitviner som Pinot Grigio og Soave. Men Pinot Blanc fra Alsace passer også fint her.

Fransk løksuppe

Fransk løksuppe har en litt spesiell karakter til suppe å være. Den smeltede ostegratineringen på toppen gjør den nærmest mer til en form for varm ostetallerken. En franskmann ville nok vanligvis valgt enten en enkel hvitvin, eller en virkelig skarp hvitvin som Aligoté eller Chasselas. Stort sett samme type som man ville valgt til fondue.

Vin til 48 supper:

 1. Tomatsuppe: En kremet tomatsuppe med en lett sødme og syrlighet passer godt sammen med en ung og fruktig rødvin som en italiensk Valpolicella eller en fransk Beaujolais. Vinen vil balansere suppenes syrlighet og fremheve de friske smakene av tomat og urter.
 2. Minestrone: Minestrone er en italiensk grønnsakssuppe som inkluderer pasta eller ris og ofte bønner. En krisp og fruktig hvitvin som en italiensk Pinot Grigio eller en fransk Chardonnay vil gi en forfriskende kontrast til suppenes krydrede og rike smaker.
 3. Linsesuppe: Linsesuppe er en næringsrik og smakfull suppe laget av linser og grønnsaker. En middels fyldig hvitvin som en østerriksk Grüner Veltliner eller en tysk Riesling vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes jordaktige smaker.
 4. Aspargessuppe: Aspargessuppe er en kremet og mild suppe laget av asparges og ofte fløte. En krisp og fruktig hvitvin som en fransk Sancerre eller en amerikansk Sauvignon Blanc vil fremheve den delikate smaken og teksturen av asparges.
 5. Kremet sjampinjongsuppe: En kremet sjampinjongsuppe med en rik og fyldig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Chablis eller en amerikansk Chardonnay. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de jordaktige smakene av sopp.
 6. Gulasjsuppe: Gulasjsuppe er en ungarsk kjøtt- og grønnsakssuppe som inneholder paprika, løk og karve. En middels fyldig rødvin som en ungarsk Egri Bikavér eller en australsk Shiraz vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes krydrede og rike smaker.
 7. Kremet blomkålsuppe: En kremet blomkålsuppe med en mild og delikat smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Muscadet eller en tysk Riesling. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de milde smakene av blomkål.
 8. Gazpacho: Gazpacho er en kald spansk suppe laget av rå, hakket grønnsaker og tomater. En krisp og fruktig hvitvin som en spansk Verdejo eller en fransk Sauvignon Blanc vil gi en forfriskende kontrast til suppenes rike og friske smaker.
 9. Kjøttsuppe: Kjøttsuppe er en næringsrik og smakfull suppe laget av kjøtt og grønnsaker. En middels fyldig rødvin som en fransk Côtes du Rhône eller en italiensk Barbera d’Asti vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes robuste smaker.
 1. Kremet potetsuppe: En kremet potetsuppe med en rik og fyldig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en amerikansk Chardonnay eller en fransk Chardonnay fra Bourgogne. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de jordaktige smakene av potet.
 2. Fiskesuppe: Fiskesuppe er en smakfull suppe laget av fisk og sjømat, ofte med en tomatisert base. En krisp og fruktig hvitvin som en fransk Picpoul de Pinet eller en italiensk Vermentino vil gi en forfriskende kontrast til suppenes rike og sjøaktige smaker.
 3. Kjøttbollsoppa: Kjøttbollsoppa er en svensk suppe laget av kjøttboller, poteter, grønnsaker og ofte fløte. En lett og fruktig rødvin som en ung svensk Pinot Noir eller en italiensk Dolcetto vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes krydrede og rike smaker.
 4. Bønnesuppe: Bønnesuppe er en næringsrik og smakfull suppe laget av bønner og grønnsaker. En middels fyldig hvitvin som en sør-afrikansk Chenin Blanc eller en argentinsk Torrontés vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes jordaktige smaker.
 5. Kremet laks- og dillsuppe: En kremet laks- og dillsuppe med en rik og fyldig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en amerikansk Pinot Gris eller en tysk Riesling. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av laks og dill.
 6. Thailandsk kokossuppe (Tom Kha): Tom Kha er en kremet og krydret thailandsk suppe laget av kokosmelk, kylling eller sjømat, sitrongress og kaffir limeblader. En krisp og fruktig hvitvin som en tysk Gewürztraminer eller en australsk Viognier vil gi en forfriskende kontrast til suppenes krydrede og eksotiske smaker.
 7. Bouillabaisse: Bouillabaisse er en tradisjonell fransk fiskesuppe fra Provence, laget med en rekke fisk og sjømat, tomater, safran og urter. En krisp og fruktig rosévin fra Provence eller en fruktig hvitvin som en fransk Chardonnay vil komplementere de rike og sjøaktige smakene i suppen.
 1. Miso suppe: En japansk suppe laget av misopasta, dashi (fiskebuljong), tofu og grønnsaker. En krisp og fruktig hvitvin som en japansk Koshu eller en østerriksk Grüner Veltliner vil gi en forfriskende kontrast til suppenes salte og umami-smaker.
 2. Kremet spinatsuppe: En kremet spinatsuppe med en mild og delikat smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en tysk Riesling eller en fransk Sauvignon Blanc. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av spinat.
 3. Kjøttsuppe med byggryn: En kjøttsuppe med byggryn er en næringsrik og smakfull suppe laget av kjøtt, byggryn og grønnsaker. En middels fyldig rødvin som en amerikansk Zinfandel eller en italiensk Chianti vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes robuste smaker.
 4. Mulligatawny: Mulligatawny er en indisk suppe laget av linser, ris, kylling og et utvalg krydder. En krisp og fruktig hvitvin som en tysk Gewürztraminer eller en amerikansk Viognier vil gi en forfriskende kontrast til suppenes krydrede og eksotiske smaker.
 5. Vichyssoise: Vichyssoise er en kald, kremet potet- og purreløksuppe av fransk opprinnelse. En krisp og fruktig hvitvin som en fransk Chardonnay fra Bourgogne eller en amerikansk Pinot Gris vil fremheve den delikate smaken og teksturen av suppen.
 6. Kremet sellerisuppe: En kremet sellerisuppe med en mild og jordaktig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Muscadet eller en italiensk Gavi. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de milde smakene av selleri.
 7. Kremet aspargessuppe: En kremet aspargessuppe med en mild og delikat smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Sancerre eller en amerikansk Sauvignon Blanc. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av asparges.
 8. Kremet kyllingsuppe: En kremet kyllingsuppe med en rik og fyldig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en amerikansk Chardonnay eller en fransk Chardonnay fra Bourgogne. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de jordaktige smakene av kylling.
 1. Grønn ertesuppe: En krisp og fruktig hvitvin som en tysk Riesling eller en fransk Sauvignon Blanc vil gi en forfriskende kontrast til suppenes søte og friske smaker.
 2. Kremet rekesuppe: En kremet rekesuppe med en rik og sjøaktig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en amerikansk Pinot Gris eller en fransk Muscadet. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av reker.
 3. Klar borsjtsj: Klar borsjtsj er en russisk suppe laget av rødbeter, kål og andre grønnsaker. En krisp og fruktig hvitvin som en østerriksk Grüner Veltliner eller en tysk Riesling vil gi en forfriskende kontrast til suppenes syrlige og jordaktige smaker.
 4. Kremet krabbesuppe: En kremet krabbesuppe med en rik og sjøaktig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Chardonnay fra Bourgogne eller en australsk Semillon. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av krabbe.
 5. Albondigas suppe: Albondigas suppe er en meksikansk suppe laget av kjøttboller, ris og grønnsaker. En lett og fruktig rødvin som en spansk Garnacha eller en argentinsk Malbec vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes krydrede og rike smaker.
 6. Kremet persillerotsuppe: En kremet persillerotsuppe med en mild og jordaktig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en tysk Riesling eller en fransk Chardonnay. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de milde smakene av persillerot.
 7. Klar grønnsakssuppe: En klar grønnsakssuppe med et utvalg av grønnsaker og en lett og frisk smak passer godt sammen med en krisp og fruktig hvitvin som en fransk Sauvignon Blanc eller en italiensk Pinot Grigio. Vinen vil gi en forfriskende kontrast til suppenes delikate og friske smaker.
 8. Ramen: Ramen er en japansk nudelsuppe laget med en rik og smakfull buljong, nudler og forskjellige toppings som svinekjøtt, kylling, egg og grønnsaker. En krisp og fruktig hvitvin som en tysk Riesling eller en amerikansk Gewürztraminer vil gi en forfriskende kontrast til suppenes salte og umami-smaker.
 9. Klar fiskesuppe: En klar fiskesuppe med en mild og sjøaktig smak passer godt sammen med en krisp og fruktig hvitvin som en fransk Muscadet eller en italiensk Vermentino. Vinen vil gi en forfriskende kontrast til suppenes delikate og sjøaktige smaker.
 1. Tom Yum: Tom Yum er en krydret og syrlig thailandsk suppe laget med reker, sitrongress, galangal og kaffir limeblader. En krisp og fruktig hvitvin som en tysk Riesling eller en australsk Semillon vil gi en forfriskende kontrast til suppenes krydrede og eksotiske smaker.
 2. Matzo ball suppe: Matzo ball suppe er en jødisk suppe laget med matzo-baller og kyllingbuljong. En lett og fruktig hvitvin som en amerikansk Chardonnay eller en ungarsk Furmint vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes milde og jordaktige smaker.
 3. Kremet artisjokksuppe: En kremet artisjokksuppe med en mild og delikat smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Sauvignon Blanc eller en italiensk Verdicchio. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av artisjokk.
 4. Fransk løksuppe: Fransk løksuppe er en rik og smakfull suppe laget av karamellisert løk, oksebuljong og gratinert med ost. En middels fyldig rødvin som en fransk Pinot Noir fra Bourgogne eller en amerikansk Merlot vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes søte og karamelliserte smaker.
 5. Kremet brokkolisuppe: En kremet brokkolisuppe med en mild og frisk smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Sancerre eller en tysk Riesling. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av brokkoli.
 6. Kremet gresskarsuppe: En kremet gresskarsuppe med en mild og søt smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en østerriksk Grüner Veltliner eller en tysk Riesling. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de milde smakene av gresskar.
 7. Italiensk bønnesuppe: Italiensk bønnesuppe er en næringsrik og smakfull suppe laget av bønner, grønnsaker og pasta. En middels fyldig rødvin som en italiensk Sangiovese eller en amerikansk Cabernet Sauvignon vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer suppenes jordaktige smaker.
 8. Kremet kikertsuppe: En kremet kikertsuppe med en mild og jordaktig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Viognier eller en italiensk Soave. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de milde smakene av kikerter.
 1. Soppkremsuppe: En soppkremsuppe med en rik og jordaktig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Chardonnay fra Bourgogne eller en amerikansk Pinot Gris. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de jordaktige smakene av sopp.
 2. Clam Chowder: Clam Chowder er en kremet suppe laget av muslinger, poteter og løk. En lett og krisp hvitvin som en fransk Muscadet eller en amerikansk Chardonnay vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de sjøaktige smakene av muslinger.
 3. Kremet purreløksuppe: En kremet purreløksuppe med en mild og delikat smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Chardonnay eller en tysk Riesling. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de friske smakene av purreløk.
 4. Klar kyllingsuppe: En klar kyllingsuppe med en mild og jordaktig smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en tysk Riesling eller en amerikansk Pinot Gris. Vinen vil gi en forfriskende kontrast til suppenes milde og jordaktige smaker.
 5. Kremet søtpotetsuppe: En kremet søtpotetsuppe med en mild og søt smak passer godt sammen med en lett og krisp hvitvin som en fransk Chenin Blanc eller en tysk Riesling. Vinen vil balansere suppenes kremete tekstur og fremheve de søte smakene av søtpotet.