Populære viner fra Montalcino

Montalcino er en typisk vakker landsby på en bakketopp i Toscana, som primært er kjent for vinen Brunello di Montalcino, som er en langtidslagret, robust rødvin som nyter stor popularitet langt utenfor Italias grenser.

Brunello di Montalcino er en av Toscana og Italias best kjente rødviner, og gjerne ansett som en relativt dyr vin. Den er fremstillet på druen Sangiovese Grosso, mens om i området rundt Montalcino har navnet Brunello, som betyr «den lille brune» på italiensk. I motsetning til en del andre viner, er det i Brunello di Montalcino ikke tillatt å blande inn vin fra andre druer enn Brunello.

Rosso di Montalcino

På 1990-tallet ble Rosso di Montalcino introdusert, for å tilby vinavlene i området en mulighet for å levere en vin som ikke trenger å lagres i fire år, som Brunello di Montalcin. Rosso di Montalcino har «bare» krav om at den skal være lagret på fat i ett år før den slippes på markedet, men mange produsenter har en lagringstid noe lengre enn dette, gjerne opp mot halvannet år. Den kortere lagringstiden gir en noe lettere og lysere vin som passer utmerket til enklere retter som pizza og pasta. Rosso di Montalcino-vinene er også betydelig rimeligere og anses derfor av mange som en typisk hverdagsvin. Dette gjelder dog kanskje ikke i Norge, der Montalcino-viner av en eller annen grunn er relativt dyre, sammenlignet med andre tilsvarende viner fra andre regioner i Italia. Faktisk er ikke prisforskjellen på Rosso og Brunello veldig stor på Polet, der rimeligste flasken Rosso di Montalcino ligger omkring 160kr. Mens den rimeligste Brunello di Montalcino koster rundt en femtilapp mer.

Du finner oppskrifter på pasta her.

Populære Montalcino-viner

2010 er ansett som en av de absolutt beste årgangene for Brunello di Montalcino og blant Vinmonopolets utvalg skiller Il Poggione 2010 seg ut som en ekstraordinær vin, med sin kraftige, fruktige og krydret smak. Vinen har en fantastisk rubinrød farge og kan, hvis den lagres under de rette forhold, fint lagres i 20-30 år. Vinen finnes på bestillingslisten til Polet, til en pris på 560 kr. pr. flaske. Dette gjør den til et bra kjøp for dem som ønsker å investere i kvalitetsvin, og det er ikke utenkelig at disse flaskene vil oppleve en betydelig verdistigning over de neste ti til tyve årene.

Blant de noe rimeligere Rosso di Montalcino vinene utmerker Il Poggione Rosso di Montalcino seg. Vinmonopolet fører på nåværende tidspunkt denne i 2012 og 2014 årgang. Førstnevnte bør helt klart være førstevalget, på tross av den koster omtrent dobbelt så mye som 2014-årgangen. 2014 er generelt ansett som et dårlig år for Montancino-viner på grunn av mye regn både tidlig på året og under innhøstingen, samtidig som sommeren var uvanlig kald.

Flott reisemål for den vininteresserte

Montalcino er et ypperlig reisemål for folk interessert i italiensk mat og vin. Den lille landsbyen er beliggende på en bakketopp ca. 500 meter over havet, og på tross av sin beskjedne størrelse med bare ca. 5000 innbyggere finnes det flere utmerket hoteller og restauranter i byen. Regionen har mer enn 200 vingårder, flere i gangavstand fra Montalcino, så her er det rik mulighet for å smake på vin fra et utall spennende produsenter.

Les også vår artikkel om Vinmonopolet sine åpningstider.