Bakgrunn og historie
Vindyrking i Tyskland kan spores tilbake til romersk tid, da imperiet strakk seg like til Rhinens vestlige bredde. De eldste skriftlige beretningene om vindyrking stammer fra rundt år 370, hvor de hengende vinhagene over elven Mosel beskrives med entusiasme. Mye av kunnskapen fra den romerske perioden ble samlet i klostrene, som også vedlikeholdt dyrkingsmetodene frem til moderne tid. Med Napoleons lover mistet kirken mye av sitt land, og man fikk i stedet mange små landeiere. På tross av dette ble flere storbruk opprettholdt, før noen av klostrene senere fikk deler av sitt land tilbake etter Napoleonstidens slutt.
Vinindustrien i dag
i dag produseres mesteparten av vinen av småbruk og små bedrifter med mindre enn 20 ansatte. Den vanlige strukturen er at det handler om familiebedrifter hvor det leies inn gjestearbeidere for den arbeidsintensive perioden. Mange av gjestearbeiderne er for eksperter å regne. De tilbyr sine kunnskaper verden rundt, ettersom når på året vinen lages i de forskjellige stedene. Mye av selve plukkingen av frukten gjøres av gjestearbeidere fra Øst-Europa. For den reiselystne arrangeres det hvert år vinfestivaler i de små byene langs Rhinen og Mosel. Dette er del av markedsføringen som kombinerer vin-driften med turisme. Det er blitt populært med sykkelferier hvor man sykler ned langs elvene, og deltar på festivalene som finner sted i august og september.
Druesorter og vinstiler
På grunn av det nordlige klima favoriseres druer som kan høstes tidlig, og som er motstandsdyktige mot frost. Riesling og Grauburgunder er populære sorter. Det er blitt merkbart varmere i de siste femti åren, noe som har fått mange vingårder til å eksperimentere med mer sydlige vindruer.
Vingårdene er små, sett i verdens-målestokk og dette skaper lange lister over vin som det produseres lite av. Samtidig er det fortsatt mulig å ha oversikt på detaljnivå, over beligget og produsent.
Klima
De tyske vinmarkene er blant de nordligste i verden. Hovedsakelig finner man dem langs Rhinen, og i Rhinens sideelver, hvor dalsidene og klippene holder på varmen. Elven, i samarbeid med bergene, skaper et mikroklima som gjør dyrkingsområdene merkbart varmere enn på høyslettene rundt elvene.
Lovgivning
Tyskland har en meget kompleks kvalitetslovgivning for dyrking av vin, som regulerer de fleste aspekter av driften. Klassifiseringen bestemmer blant annet hvilke druesorter som er lovlige, hvilke sprøytemiddel som kan brukes, og hvor ofte man kan bruke disse. Det er ikke lov å tilsette sukker eller konsentrat i klassene over QbA.
Den virkelig dyre tyske vinen er merket som prädikatswein, og inkluderer viner som lages av druer med et høyt naturlig sukkerinnhold. De laveste kategoriene inne prädikatswein er druer som har fått lov til å henge lenger, mens de høyere kategorien inkluderer tørket, eller frossen frukt, som har blitt tørket eller frosset før innhøstning.
Forøvrig merkes tysk vin med en indikator på smak som beveger seg fra Trocken til Halbtrocken (Tørr og Halvtørr), hvor vinen kun inneholder mindre enn 9 gr. per liter, og opptil 18 gr. per liter. Feinher er søtere enn dette igjen, og Leiblich brukes til å omtale viner som er dominant søte i smaken.
Oversikt over Tysklands vindistrikt
[otw-bm-list id=»2″]