Vindistriktet Burgund i Frankrike

Historie

Burgund, Bourgogne på fransk, er en region i det østlige Frankrike som i tillegg til sine viner, også er kjent for sine gamle klostre, først og fremst klosteret i Cluny. Munkene ved disse klostrene spiller også en viktig rolle i utviklingen av vindruer og vinproduksjon i regionen. Det var disse munkene som oppdaget at ulike terreng gjorde at den samme vindruen ga ulike viner, og dette er utgangspunktet for det franske konseptet Terroir. De første nedskrevne ord som omhandler vinproduksjon i Burgund stammer fra 591 da Gregor av Tours sammenlignet vinen i Burgund med den romerske vinen Falernian.

Vinindustrien i dag

Mellomkrigstidens økonomiske vanskeligheter, samt ødeleggelsene under 2. Verdenskrig, ga vinproduksjonen i Burgund en knekk. Både jordsmonn og vinranker var i dårlig forfatning og vindyrkerne stod foran en formidabel oppgave. Jorden ble gjødslet, og fra midten av 1950-årene produserte Burgund noen av de beste vinene i det 20. århundret. Med økt bruk av kunstig gjødsel mistet derimot jorden sin naturlige surhet, noe som igjen ga dårligere kvalitet på vindruene. Mens volumet på produksjonen økte, falt dessverre kvaliteten. Samtidig gikk jordsmonnet gradvis tomt for sine naturlige næringsstoffer. Fra midten av 1980-tallet har mange vingårder i Burgund tatt tak i dette problemet og Burgunder er igjen tilbake i toppsjiktet.

Druesorter og vintyper

Blant de hvite druesortene er Chardonnay mest utbredt i Burgund, men vi finner også kjente druetyper som Sauvignon blanc og Aligoté. Sistnevnte blir tradisjonelt brukt i en blanding med solbærlikør for å skape den kjente drikken Kir. Av de røde druesortene vi finner i Burgund, er Pinot noir og Gamay blant de viktigste. Burgund er dessuten hjemmet til noen av verdens dyreste viner. Blant disse finner vi Domaine Leroy, Henri Jayer og Domaine Armand Rousseau. I denne regionen finner vi dessuten viner som i økende grad blir omsatt som rene investeringer.

Klima og jordsmonn

Burgund har et kontinentalt klima, noe som blant annet betyr stor variasjon mellom kalde vintre og varme somre. Været forandrer seg dessuten raskt og dette kan ha stor betydning for innhøstingen. Av denne grunn er det store forskjeller mellom de forskjellige vinårgangene fra Burgund.

Topografi

De beste vinene fra Burgund kommer fra vingårder som befinner seg i solfylte skråninger i området sør for Dijon. Skråningene heller mot øst og gir beskyttelse mot vind og regn som kommer inn fra vest. De såkalte “landsbyvinene” blir i større grad dyrket på flatere mark, men flere vineksperter har påpekt at det blant disse billigere vinene, kan finnes vin av meget høy kvalitet.

Underområder

Burgund skilter med det som kanskje er verdens mest kjente underområder, som Chablis i nord, og deler av Beaujolais i sør. Mange av de mest eksklusive vinene kommer fra Côte d’Or, et underområdet som i seg selv deles inn i to mindre, Côte de Nuits og Côte de Beaune. Lengre sør i Burgund finer vi Côte Chalonnaise og Mâconnais.

Vinklassifikasjoner

Vinklassifisering i Burgund deles i fire hovedgrupper hvor den beste kvaliteten er Grand crus. Deretter følger Premier crus, landsbyviner og til sist regionale typer. Grand crus blir kun produsert av de beste vingårdene i distriktet Côte d’Or og disse vinene bør lagres i minimum 5 år. Premier crus kommer også fra spesifikke vingårder med meget høy kvalitet og er også vin som bør lagres. Landsbyvin er en blanding av viner, men kan også være vin fra en bestemt vingård som ikke har blitt klassifisert.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.