Historie
Det har helt sikkert forekommet kultivering av vindruer i denne regionen siden 500-tallet, antageligvis også tidligere. Franske konger har tradisjonelt blitt kronet i Reims og Champagne ble servert som en del av feiringen. Den eldste musserende vinen som vi kjenner til er Blanquette de Limoux som visstnok ble utviklet av Benediktinermunker i Saint-Hilaire klosteret. Regionen hadde allerede i middelalderen et rykte for god kvalitetsvin. Dette ryktet har de beholdt også etter at utviklingen av den berømte musserende vinen skjøt fart på 1700-tallet.
Vinindustrien i dag
Selv om den musserende vinen totalt dominerer produksjonen i regionen, er ikke musserende det eneste produktet fra Champagne. Vanlig vin selges ofte under benevnelsen Coteaux Chamenois og vi finner også en rosevinbenevnelse som kalles Rosé des Riceys. Produksjonen av disse vinene er forøvrig forsvinnende liten. Det forstår vi bedre når vi vet at det i rekordåret 2007 ble produsert hele 338.7 millioner flasker musserende Champagne! Det meste av produksjonen er konsentrert rundt byene Reims, Châlons-en-Champagn og Épernay.
Druesorter og vintyper
De mest utbredte druesortene i regionen er Chardonney, Pinot noir og Pinot Meunier, og som nevnt ovenfor er det vintypen sprudlende Champagne det produseres mest av. Etter første gjæring og tapping forekommer det en andre gjæring i flasken. Denne andre gjæringen settes i gang ved rett og slett å tilsette gjær og sukker. Deretter tar det minimum 1.5 år å utvikle vinens aromaer. Stilene inkluderer rosa Champagne, en blanding der det tilsettes noe rød vin før koking, slik at den ønskede fargen oppnås, Blanc e Blancs av Chardonnay-druer og Blanc de Noirs fra Pinot Noir og Pinot-Meunier. Blant de mest kjente merkene finner vi Piper Krug, Veuve Cliquot-Ponsardin, Bollinger og Moet & Chandon.
Klima og Jordsmonn
Selv om Champagne muligens er det mest utbredte vin-navnet i verden, befinner ikke regionen seg i et altfor gunstig klima for vindruer. Gjennomsnittstemperaturen her er lav og regionen er relativt høytliggende. Det kjølige klimaet er med på å utvikle høy surhet i druene, og det er dette som gjør de så velegnet for musserende vin. Gjennom året må vinbøndene i Champagne være meget oppmerksomme på sopputvikling og vårfrost. Sopp er et resultat av høy fuktighet i jordsmonnet i denne regionen. Kalkstein brukes til å konstruere vinkjellere hvor flaskene holdes kjølige gjennom den lange modningsprosessen. Jordsmonnet i regionen er rikt på kalk. Kalk absorberer mye av solvarmen gjennom dagen og holder grunnen varm gjennom de kjølige nettene, i tillegg sørger kalkgrunnen for god drenering. Dette jordsmonnet bidrar til den lette elegansen som Champagnen er så kjent for.
Topografi
Champagne ligger på et platå, helt på den nordlige grensen for vindyrking i Europa. Regionens skoger hjelper til med å holde temperaturen jevn, i tillegg til å holde på fuktigheten i bakken.
Underområder
I Champagne finner vi fem vinproduserende distrikter, disse er; Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims, og Vallée de la Marne. Her finner vi tilsammen 5000 dyrkere som produserer sin egen vin, samt 14000 dyrkere som kun selger sine druer til videre produksjon.
Vinklassifikasjoner
I 1942 ble Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne formet for å beskytte Champagnes rykte og for å kunne kontrollere vingårdenes produksjon og metoder. Champagne er den eneste vinregionen i Frankrike som har lov til å ekskludere AOC-klassifiseringen fra sine merker.