Vindistriktet Puglia i Italia

Historie

Italienske emigranter til Amerika tok med seg planter av druen Primitivo fra Italia og plantet dem vel fremme i den nye verden. Zinfandel fra California er opprinnelig en Primitivo fra Sør-Italia. Men før den dukket opp i Puglia, ble denne druen først dyrket i Kroatia. Så tok den turen over til Sør-Italia der det viste seg å være svært gode vilkår for nettopp denne frukten.

Tradisjonelt er Sør-Italia en mye fattigere region enn Nord-Italia, men det er etter hvert blitt gjort betydelige investeringer i regionen for å bidra til mer industri og næringsvekst. Vindruer og vin spiller fortsatt en viktig rolle, og innflytelsen fra regionens gresk-romerske fortid henger ennå i.

På grunn av det varme klimaet, har Puglia og Sør-Italia mest produsert større kvanta vin, og ikke lagt så stor vekt på egentappet kvalitetsvin.

Vinindustrien i dag

Landbruk og vin er fortsatt Puglias sjel. Det har imidlertid skjedd en endring. Der det tidligere ble satset på kvanta, er det nå større fokus på kvalitet. Regionen kan nå skryte av hele 25 DOC-distrikter. Fortsatt produseres regionen i underkant av 20 % av Italias totale vinproduksjon.

Druesorter og vintyper

I tillegg til hoveddruene Negroamaro og Primitivo finnes det flere andre druesorter. Bombino Nero brukes til rosévin og dessuten forfriskende bordviner med mye frukt. Verdeca er en viktig drue for hvitvinsproduksjonen i området. Denne druen dyrkes ikke på så store områder, men skaper allikevel aromatiske og spennende viner. De mest kjente vinene fra regionen er Salice Salentino og Primitivo.

Klima og Jordsmonn

Vindruer fra Puglia har et jordsmonn som er preget av det varierte landskapet. Det varme klimaet og fruktbar jord medfører at det er mulig å få nesten hva som helst til å gro. Regionen er omgitt av vann på tre sider. Dette, sammen med en sval vind fra Middelhavet, gir opphav til gunstige temperaturer for vinmarkene.

Topografi

Forholdene for landbruk og vindyrking er utmerkede. Jordsmonnet består for det meste av krittholdig kalkstein under lag med jernholdig løs jord.

Underområder

Salice Salente – Navnet har sin opprinnelse fra øya Salento som strekker seg ut i havet på baksiden av Italias “støvel”. Vinen herfra er basert på Negroamaro-druen. Smaken hinter både plomme, rips og mer krydderaktige smaker som anis, allehånde og kanel. Selv om dette er en fyldig vin, inneholder den lite tannin og syre. Dette er en tørr rødvin som passer utmerket til hverdagsmat som kjøttboller og pizza.

Primitivo – En Puglian Primitivo er en rikere og fyldigere rødvin. Smaksopplevelsen er sammensatt av moden fiken, blåbær og solbær i tillegg til tørket frukt. En Primitivo på italiensk betyr ikke at den er primitiv, men at det er en vin som modner tidligere på grunn av et høyt sukkerinnhold tidlig i sesongen. Dette gir en mektig, saftig og fruktig vin.

Vin fra Puglia passer til mange matretter. Som så ofte i Italia er den lokale vinen tilpasset lokale mattradisjoner.

Vinklassifikasjoner

Viner med DOC og IGT-kvalitet er i ferd med å nå ut på verdensmarkedet. Den første DOC-vinen var en Primitivo de Manduria. Opprinnelig ble Primitivo kun tappet som en bordvin, vino de tavola.