Vindistriktet Veneto i Italia

Historie

Veneto består av de tre venetianske provinsene Friuli Venezia-Giulia, Alto Adige og Trentino i tillegg til Veneto. Vin har sannsynligvis vært produsert i denne regionen siden før den greske sivilisasjonen, med spor av vinproduksjon fra etruskere som slo seg ned ved Gardasjøen. Etter at republikken Venezia ble opprettet som egen stat tidlig på 700-tallet, skjøt eksporten av den lokale vinen fart. Handelsmenn fra Venezia sørget for at regionens viner ble satt pris på fra Persia i øst, til det som nå er Tyskland i vest.

Vinindustrien i dag

Selv om de er noe mindre enn de andre store vinområdene i Italia, Toscana, Piedmonte, Puglia, Sicilia og Lombardia, produseres det langt mer vin her enn i de konkurrerende områdene.

Til sammen består regionen av over 90 000 hektar med vinmarker. Litt over 35 000 hektar er klassifisert som DOC. Den årlige produksjonen er på nærmere 9 000 hektoliter. Av dette utgjør bortimot 25 % DOC og betyr at regionen er den største produsenten av DOC-viner i Italia.

Druesorter og vintyper

Fra vinområdet i øst kommer berømte Prosecco, Merlot, Verduzzo, Raboso Piave, Carmenere Refosco, Verdiso, Tocai Friulano og Marzemino. Den vestre delen av Veneto rundt Gardasjøen og Verona kan by på eksellente viner skapt av Rondinella, Corvina, Trebbiano di Soave, Oseleta og Garganega.

Den sentrale delen av regionen har lagt seg på en stil som blander tradisjonene fra de to andre vindistriktene. Åsene rundt Padua har sitt eget mikroklima og er kjent for sin Moscato fior d’arancio som er en musserende dessertvin. Om vi drar til Breganze, finner vi ytterligere en desservin, Torcolato, som er skapt på Vespaialo-druen.

De tradisjonelle vinene i regionen er laget på blant andre den lokale druen Glera – et nyere navn på Prosecco – og Verduzzo. Men på grunn av økt etterspørsel i det amerikanske og europeiske markedet, har vinbøndene begynt å utvikle nyere metoder og varianter som er tilpasset smaken i disse viktige markedene. Dette er moderne viner som er basert på Chardonnay og ulike varianter av Pinot og Cabernet.
Valpolicella er forøvrig den eneste vinen som utgjør en rival til Toscanas Chianti.

Klima, topografi og jordsmonn

Beliggenheten gjør at regionen er beskyttet mot det barske nord-europeiske klimaet som Alpene forårsaker. Det kjøligere klimaet i nordre delen av regionen, opp mot fjellsidene av fjellkjeden, er svært gunstig for hvite druer som Garganega – som utgjør hoveddelen av vinene basert på Soave-druen).

De områdene som ligger langs Adriaterhavet er på sin side mildere og mer egnet for rødviner som Amarone, Valipolicella og Bardolino DOC. Det samme gjelder for elvedalene i regionen og områdene rundt Gardasjøen.

Underområder

To vinområder skiller seg fra hverandre. Det første ligger mot øst, nær Venezia-lagunen mellom åsene i Treviso, lavlandet ved Piave-elva og langs kysten av Adriaterhavet. Det andre hovedområdet for vinproduksjon ligger rundt Gardasjøen og Verona i vest.

Vinklassifikasjoner

Av de tre provinsene er Veneto den største DOC-produsenten. Til sammen produserer hele regionen mer rødvin enn hvitvin, men i Veneto utgjør allikevel hvitvin klassifisert under DOC en større andel av den totale produksjonen.
Også Venezia har nå sin egen DOC-vin.

Soave, Valpolicella og Bardolino er noen av Italias mest berømte viner. Så langt produserer Veneto-regionen 26 DOC-viner og 13 viner som er klassifisert DOCG. I tillegg en rekke viner som er tappet som IGT.