Vitis Ullandi – en norskprodusert rødvin

Visste du at det produseres en rødvin med navnet Vitis Ullandi ved Universitetet i Rogaland? Det er faktisk tilfellet, og det er det nordligste Universitetet i Europa med sin egen vinproduksjon. Produksjonen var i 2014 var ikke på mer enn 50 flasker, men planene er å kunne øke produksjonen til noen tusen flasker på sikt.

Det startet i 2005

Det hele startet med at Daglig leder Jostein Hertwig ved Ullandhaug økologiske gård i 2005 satte i gang med planting av vinranker. Han beplantet et område på rundt 2,5 mål med 300 drueplanter. Alle viner som produseres er økologiske.

En alkoholsterk rødvin

De første årene ble brukt til å beskjære plantene slik at røttene skulle bli sterke og få satt seg skikkelig. Det tok mange år før man kom i gang med en produksjon der man kunne begynne og utvikle vinen. Det ble først produsert 3 typer viner, en rosévin av Solarisdruer, en mørk rødvin av Cabernet Cortis og en blandingsvin basert på flere typer druer. Etter å ha vurdert vinproduksjonen valgte de å gå videre med den røde typen laget av druesortene Rondo, Solaris, Hasansky sladki og Cabernet cortis. Det er en alkoholsterk vin med et syreinnhold på over 7 prosent. Den er halvtørr, kraftig og passer godt til kjøttretter.

Foreløpig lav produksjon

Det er studentene ved Norsk hotellhøgskole, sammen med Ullandhaug økologiske gård som står for produksjonen av vinen. Studentene er med på hele prosessen fra beskjæring og stell av plantene, luking, høsting og framstilling av vinen. De klarte å produsere 30 flasker vin i 2013 og øket på til 50 flasker i 2015. Og produksjonen vil nok øke på etter hvert som vinplantene blir eldre og begynner å bære større avling.

Stor interesse for Vitis Ullandi

Vinen har fått navnet Vitis Ullandi og restaurantbransjen i Stavanger har vist interesse for å kunne kjøpe 5000 flasker når produksjonen tillater det. Kortreist mat har i økende grad blitt mer og mer populært. Nå er det kanskje kortreist norsk vin som står på menyen om noen år.

Les mer om Vitis Ullandi her.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.