Hva er de 50 mest populære vinene i Norge?

Her er en liste over 50 populære viner i Norge, med en kort beskrivelse av hver vin. Listen er ikke rangert fra mest populært til mindre populær. Vær oppmerksom på at listen ikke nødvendigvis er nøyaktig og kan variere over tid og mellom ulike regioner i Norge:

 1. Château Miraval Rosé: En frisk og elegant rosévin fra Provence i Frankrike, med aromaer av røde bær, sitrus og hvite blomster. Perfekt for sommerdager og som aperitiff eller sammen med lette retter.
 2. Whispering Angel Rosé: En annen populær rosévin fra Provence, kjent for sin delikate smak og aromaer av grapefrukt, fersken og urter. Passer godt til sjømat, salater og som en forfriskende aperitiff.
 3. Villa Antinori Toscana: En fyldig, italiensk rødvin fra Toscana, laget av en blanding av Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinen har smaker av mørke bær, krydder og lær, og passer godt til pasta, pizza og rødt kjøtt.
 4. Santa Margherita Pinot Grigio: En frisk og fruktig hvitvin fra Nord-Italia, med aromaer av eple, pære og sitrus. Denne lettdrikkelige vinen passer godt til sjømat, salater og som aperitiff.
 5. La Crema Sonoma Coast Chardonnay: En fyldig og kremet Chardonnay fra Sonoma Coast i California, med smaker av tropisk frukt, sitrus og vanilje fra eikefat. Passer godt til kylling, fisk og retter med kremet saus.
 6. Marques de Riscal Rioja Reserva: En klassisk, spansk rødvin fra Rioja, laget av Tempranillo-druen. Den har smaker av mørke bær, vanilje og krydder fra eikefat, og passer godt til lam, vilt og krydrede retter.
 7. Cloudy Bay Sauvignon Blanc: En fruktig og intens Sauvignon Blanc fra Marlborough i New Zealand, kjent for sine smaker av stikkelsbær, sitrus og urter. Passer godt til sjømat, salater og som aperitiff.
 8. Kim Crawford Sauvignon Blanc: En annen populær Sauvignon Blanc fra Marlborough, med en frisk og intens smak av tropisk frukt, sitrus og urter. Passer godt til fisk, salater og som aperitiff.
 9. Louis Jadot Bourgogne Pinot Noir: En elegant og fruktig rødvin fra Burgund i Frankrike, laget av Pinot Noir-druen. Den har smaker av røde bær, jord og krydder, og passer godt til kylling, kalv og lam.
 10. Cono Sur Bicicleta Pinot Noir: En fruktig og lettdrikkelig rødvin fra Chile, med smaker av kirsebær, bringebær og urter. Passer godt til kylling, fisk og vegetarretter.
 11. Campo Viejo Rioja Tempranillo: En fruktig og krydret rødvin fra Rioja i Spania, laget av Tempranillo-druen. Den har smaker av røde bær, vanilje og krydder fra eikefat, og passer godt til tapas, pizza og grillet kjøtt.
 12. Masi Campofiorin: En rik og kompleks rødvin fra Veneto i Italia, laget av Corvina, Rondinella og Molinara-druer. Den har smaker av modne kirsebær, plomme og krydder, og passer godt til pasta, risotto og rødt kjøtt.
 13. Gaja Ca’Marcanda Promis: En fyldig og elegant rødvin fra Toscana, Italia, laget av Merlot, Syrah og Sangiovese. Den har smaker av mørke bær, sjokolade og krydder, og passer godt til rødt kjøtt, vilt og modne oster.
 14. Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay: En kremet og fruktig Chardonnay fra California, USA, med smaker av tropisk frukt, sitrus og vanilje fra eikefat. Passer godt til kylling, fisk og retter med kremet saus.
 15. Frescobaldi Castiglioni Chianti: En klassisk italiensk rødvin fra Toscana, laget av Sangiovese og Merlot. Den har smaker av kirsebær, plomme og krydder, og passer godt til pasta, pizza og rødt kjøtt.
 16. Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale: En fyldig og kompleks Chianti Classico fra Toscana, Italia, med smaker av røde bær, lær og krydder. Passer godt til pasta, pizza og rødt kjøtt.
 17. Muga Rioja Reserva: En kraftig og elegant rødvin fra Rioja, Spania, laget av Tempranillo, Garnacha, Graciano og Mazuelo. Den har smaker av mørke bær, vanilje og krydder, og passer godt til lam, vilt og krydrede retter.
 18. Château Musar: En legendarisk rødvin fra Libanon, laget av Cabernet Sauvignon, Cinsault og Carignan. Den har smaker av røde frukter, krydder og jord, og passer godt til grillet kjøtt, vilt og modne oster.
 19. Stags’ Leap Winery Cabernet Sauvignon: En kraftig og fyldig rødvin fra Napa Valley i California, med smaker av mørke bær, sjokolade og krydder. Passer godt til biff, lam og vilt.
 20. Catena Malbec: En intens og fruktig rødvin fra Mendoza i Argentina, med smaker av plomme, moreller og krydder. Passer godt til grillet kjøtt, lam og vilt.
 21. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet: En kraftig og krydret rødvin fra Sør-Australia, med smaker av mørke bær, pepper og sjokolade. Passer godt til grillet kjøtt, lam og vilt.
 22. Yellow Tail Shiraz: En fruktig og lettdrikkelig rødvin fra South Eastern Australia, med smaker av plomme, kirsebær og krydder. Passer godt til pizza, pasta og grillet kjøtt.
 23. Santa Cristina Sangiovese: En fruktig og lettdrikkelig rødvin fra Toscana, Italia, laget av Sangiovese-druen. Den har smaker av røde bær, krydder og urter, og passer godt til pasta, pizza og lett kjøtt.
 24. Faustino VII Rioja: En fruktig og krydret rødvin fra Rioja, Spania, laget av Tempranillo-druen. Den har smaker av mørke bær, vanilje og krydder, og passer godt til tapas, pizza og grillet kjøtt.
 25. Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon: En fruktig og kraftig rødvin fra Chile, med smaker av mørke bær, sjokolade og krydder. Passer godt til biff, lam og vilt.
 26. Cune Crianza Rioja: En elegant og kompleks rødvin fra Rioja, Spania, laget av Tempranillo, Garnacha og Mazuelo. Den har smaker av mørke bær, vanilje og krydder, og passer godt til pasta, pizza og rødt kjøtt.
 27. Antinori Tignanello: En fyldig og elegant rødvin fra Toscana, Italia, laget av Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Den har smaker av mørke bær, krydder og sjokolade, og passer godt til rødt kjøtt, vilt og modne oster.
 28. Rioja Bordón Crianza: En fruktig og krydret rødvin fra Rioja, Spania, laget av Tempranillo-druen. Den har smaker av mørke bær, krydder og vanilje, og passer godt til tapas, pizza og grillet kjøtt.
 29. La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva: En kompleks og elegant rødvin fra Rioja, Spania, laget av Tempranillo og Garnacha. Den har smaker av mørke bær, vanilje og krydder, og passer godt til lam, vilt og krydrede retter.
 30. Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon: En fyldig og kraftig rødvin fra Catalonia, Spania, med smaker av mørke bær, sjokolade og krydder. Passer godt til biff, lam og vilt.
 31. Beringer Founder’s Estate Cabernet Sauvignon: En kraftig og fyldig rødvin fra California, med smaker av mørke bær, sjokolade og krydder. Passer godt til biff, lam og vilt.
 32. Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon: En fruktig og kraftig rødvin fra California, med smaker av mørke bær, vanilje og krydder. Passer godt til biff, lam og vilt.
 33. Barolo DOCG: En elegant og kompleks rødvin fra Piemonte, Italia, laget av Nebbiolo-druen. Den har smaker av røde bær, krydder og lær, og passer godt til pasta, risotto og rødt kjøtt.
 34. Valpolicella Classico Superiore: En fruktig og lett rødvin fra Veneto, Italia, laget av Corvina, Rondinella og Molinara-druer. Den har smaker av røde bær, urter og krydder, og passer godt til pasta, pizza og lett kjøtt.
 35. Campo Viejo Rioja Gran Reserva: En kompleks og elegant rødvin fra Rioja, Spania, laget av Tempranillo-druen. Den har smaker av mørke bær, vanilje og krydder, og passer godt til lam, vilt og krydrede retter.
 36. Antinori Santa Cristina Chianti Superiore: En klassisk italiensk rødvin fra Toscana, laget av Sangiovese-druen. Den har smaker av røde bær, krydder og urter, og passer godt til pasta, pizza og lett kjøtt.
 37. Zenato Amarone della Valpolicella Classico: En kraftig og kompleks rødvin fra Veneto, Italia, laget av Corvina, Rondinella og Molinara-druer. Den har smaker av tørket frukt, sjokolade og krydder, og passer godt til kraftige kjøttretter og modne oster.
 38. Louis Jadot Beaujolais-Villages: En fruktig og lettdrikkelig rødvin fra Beaujolais i Frankrike, laget av Gamay-druen. Den har smaker av røde bær, urter og krydder, og passer godt til kylling, fisk og vegetarretter.
 39. Marqués de Cáceres Rioja Crianza: En fruktig og krydret rødvin fra Rioja, Spania, laget av Tempranillo-druen. Den har smaker av mørke bær, vanilje og krydder, og passer godt til tapas, pizza og grillet kjøtt.
 40. Marchesi di Barolo Barbera d’Alba: En fruktig og krydret rødvin fra Piemonte, Italia, laget av Barbera-druen. Den har smaker av røde bær, krydder og urter, og passer godt til pasta, risotto og lette kjøttretter.
 41. Brancaia Tre: En kompleks og fyldig rødvin fra Toscana, Italia, laget av Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon. Den har smaker av mørke bær, sjokolade og krydder, og passer godt til rødt kjøtt, vilt og modne oster.
 42. Paul Mas Estate Pinot Noir: En elegant og fruktig rødvin fra Languedoc, Frankrike, laget av Pinot Noir-druen. Den har smaker av røde bær, urter og krydder, og passer godt til kylling, fisk og vegetarretter.
 43. Masi Tupungato Passo Doble: En kompleks og krydret rødvin fra Argentina, laget av Malbec og Corvina-druer. Den har smaker av mørke bær, kaffe og krydder, og passer godt til grillet kjøtt, lam og vilt.
 44. Trapiche Malbec: En intens og fruktig rødvin fra Mendoza, Argentina, med smaker av plomme, moreller og krydder. Passer godt til grillet kjøtt, lam og vilt.
 45. Borsao Garnacha: En fruktig og krydret rødvin fra Aragon, Spania, laget av Garnacha-druen. Den har smaker av røde bær, krydder og urter, og passer godt til pasta, pizza og lett kjøtt.
 46. Catena Alta Malbec: En kompleks og elegant rødvin fra Mendoza, Argentina, med smaker av mørke bær, sjokolade og krydder. Passer godt til grillet kjøtt, lam og vilt.
 47. Domaine de la Janasse Côtes du Rhône: En fyldig og krydret rødvin fra Rhône-dalen i Frankrike, laget av Grenache, Syrah og Mourvèdre-druer. Den har smaker av mørke bær, krydder og urter, og passer godt til rødt kjøtt, vilt og modne oster.
 48. Planeta La Segreta Rosso: En fruktig og krydret rødvin fra Sicilia, Italia, laget av Nero d’Avola og Syrah-druer. Den har smaker av røde bær, krydder og urter, og passer godt til pasta, pizza og lett kjøtt.
 49. Black Tower Rivaner Riesling: En fruktig og aromatisk hvitvin fra Tyskland, med smaker av sitrus, epler og urter. Passer godt til fisk, skalldyr og salater.
 50. Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc: En frisk og fruktig hvitvin fra Marlborough, New Zealand, med smaker av sitrus, stikkelsbær og urter. Passer godt til fisk, skalldyr og salater.

Generelt sett var forbruket av vin i Norge i 1970- og 80-årene relativt lavt på grunn av strenge alkoholreguleringer og høye skatter på alkohol. I de senere årene har interessen for vin imidlertid økt betydelig i Norge, og det finnes et bredt utvalg av vin i forskjellige prisklasser og stiler tilgjengelig i dag.

De siste årene har disse tre vinene solgt meget godt på vinmonopolet:

 1. Fresita Sparkling Wine: Dette er en mousserende vin fra Chile, laget av jordbær og andre fruktige smaker. Den er populær blant både unge og eldre for sin søte og fruktige smak.
 2. Jacob’s Creek Shiraz: Dette er en populær rødvin fra Australia, som er kjent for sin rike smak av mørke bær og krydder. Den passer godt til rødt kjøtt og grillet mat.
 3. Cono Sur Bicicleta Pinot Noir: Dette er en fruktig og elegant rødvin fra Chile, som er populær blant både nybegynnere og erfarne vinentusiaster. Den har smaker av røde bær og krydder, og passer godt til lyst kjøtt og vegetarretter.