Hvordan velge riktig vin til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er en av julens store høydepunkt for mange. Tradisjonelt nytes denne med øl og en god dram, og mange vil nok rynke på nesen ved tanken om å erstatte dette med vin, men det er ikke bare mulig, men også veldig godt, vin til pinnekjøtt er mulig, så lenge man tar et par forholdsregler.

Det kan være litt av en utfordring å velge rett vin til tradisjonell norsk julemat ikke minst til pinnekjøtt, og du bør ta tilberedningen av kjøttet med i betraktningen når du bestemmer deg for hvilken vin som skal følge måltidet. Pinnekjøtt er i utgangspunktet veldig salt, spesielt hvis du foretrekker den røkte typen, men utvanningen reduserer selvsagt saltsmaken. Når du velger vin må du derfor tenke på om den skal brukes til røkt eller urøkt pinnekjøtt og hvor lang tid du har vannet ut kjøttet.

Pinnekjøtt er kjent for sin distinkte smak og tekstur. Riktig valg av vin kan virkelig forsterke og komplementere denne rike og salte retten. Her er en guide for å velge vin til pinnekjøtt.

Generelt om type vin

Hvitvin til røkt pinnekjøtt

I utgangspunktet anbefaler man gjerne hvitvin til røkt kjøtt, da rødvin sammen med røyken har en tendens til å skape en litt metallisk bismak i munnen. Siden pinnekjøttet er fett, bør vinen ha en god syrefriskhet og siden vi gjerne spiser kålrotstappe, som har en sødmefylt smak, som tilbehør til pinnekjøttet, bør vinen derfor også ha en god sødme. Her er selve klassikeren kanskje en tørr eller halvtørr Riesling, noe man sjeldent går feil av. Spesielt hvis du i tillegg til sauekjøttet også serverer ribbe, da vinen vil passe utmerket til dette også.

Rødvin foretrekkes av mange

Serverer du urøkt pinnekjøtt vil de fleste nok foretrekke at dette blir fulgt av en god rødvin. Igjen vil det være rotmosen vi serverer som tilbehør til kjøttet som vil ha mye å si for hvilken vin vi velger, og som for hvitvin, bør vi også ved rødvin, gå for en sødmefylt og fruktig vin. Rødvinen kan gjerne være fyldig, men bør ikke ha for mye garvestoffer og i så måte utmerker viner laget på Pinot noir eller Zinfandel-druen seg.

Musserende vin

Hvis du vil overraske litt ekstra kan du prøve deg på å servere en musserende vin til pinnekjøttet. Som vi tidligere har vært inne på, må vinen ha tilstrekkelig syrefriskhet til å bryte ned fettet i kjøttet, men samtidig også kunne nøytralisere den salte smaken. Champagne egner seg i så måte glimrende til pinnekjøttet, men hvis du ønsker en noe rimeligere vin, vil en fyldig Cava også være et utmerket valg.

Hva er viktig å tenke på?

Når du velger vin til pinnekjøtt, er det viktig å finne en vin som kan komplementere og balansere rettens distinkte smaker. Pinnekjøtt er kjent for sin intense, salte smak, ofte med en røykpreget undertone og en rik, kjøttfull konsistens. En ideell vin til pinnekjøtt bør derfor ha følgende karakteristikker:

 1. Evne til å balansere saltet: Pinnekjøtt er en salt rett, så vinen bør ha en god friskhet for å balansere denne saltinnholdet. En vin med høy syre vil hjelpe til med å «rense» paletten og gjøre hver bit av kjøttet like tiltalende som den første.
 2. Fruktighet eller sødme: En viss grad av fruktighet eller sødme i vinen kan tilby en behagelig kontrast til pinnekjøttets salte og røykpregete natur. Dette betyr ikke nødvendigvis en søt vin, men en som har en fruktig karakter for å skape en balansert smaksopplevelse.
 3. Komplementere røykpreget: Hvis pinnekjøttet har en røykpreget smak, kan en vin som også har røykpregete eller krydrede noter være et godt valg. Dette skaper en harmonisk forbindelse mellom maten og vinen.
 4. Ikke for tung: Det er viktig at vinen ikke er for kraftig eller tanninrik, da dette kan dominere retten. Pinnekjøtt trenger en vin som er kraftig nok til å stå opp mot smakene, men som likevel tillater kjøttets karakteristiske egenskaper å skinne gjennom.

I sum, bør vinen til pinnekjøtt være godt balansert, med nok syrlighet til å håndtere saltinnholdet i retten, samt ha en passende fruktighet eller sødme for å komplementere den rike og til tider røykpregete naturen til pinnekjøttet. Vinens valg bør sikre at den ikke dominerer retten, men snarere forsterker og utfyller de komplekse smakene som pinnekjøttet byr på.

Konkrete viner

Rødviner

 1. Pinot Noir – Med sin middels kropp og lavere tanninnivå, kan en Pinot Noir være et godt valg:
  • Joseph Drouhin Côte de Beaune, Burgund, Frankrike
  • Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir, California, USA
  • Felton Road Bannockburn Pinot Noir, Central Otago, New Zealand
 2. Gamay (Beaujolais) – En fruktig og lett rødvin som Gamay kan også passe godt:
  • Georges Duboeuf Beaujolais-Villages, Frankrike
  • Domaine Jean Foillard Morgon Côte du Py, Beaujolais, Frankrike
  • Julien Sunier Régnié, Beaujolais, Frankrike

Hvitviner

 1. Riesling – En tørr eller halvtørr Riesling kan balansere saltinnholdet i pinnekjøttet:
  • Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland
  • Trimbach Riesling Reserve, Alsace, Frankrike
  • Pewsey Vale Eden Valley Riesling, South Australia
 2. Gewürztraminer – En aromatisk hvitvin som kan stå opp mot pinnekjøttets sterke smaker:
  • Hugel & Fils Gewürztraminer ‘Hugel’, Alsace, Frankrike
  • Domaine Zind-Humbrecht Gewürztraminer, Alsace, Frankrike
  • Josmeyer Gewürztraminer ‘Les Folastries’, Alsace, Frankrike

Mer om vintyper til pinnekjøtt

Rødvin til pinnekjøtt

Velge en rødvin til pinnekjøtt kan være en utfordring, gitt rettens sterke, salte smak og rike, fete konsistens. Når man velger rødvin til pinnekjøtt, bør man se etter viner som har nok karakter og struktur til å stå opp mot matens intensitet, men som ikke er så kraftige at de overdøver de unike smakene i retten. Her er noen typer rødvin som ofte anbefales for pinnekjøtt:

 1. Pinot Noir: En lett til middels fyldig Pinot Noir kan være et godt valg. Denne vinen har vanligvis lav til moderat tannin og en fruktig smaksprofil, noe som kan tilby en fin balanse til pinnekjøttets rikhet uten å være for overveldende.
 2. Gamay (Beaujolais): En ung og fruktig Beaujolais, laget på Gamay-druen, har en letthet og friskhet som kan fungere godt med pinnekjøtt. Disse vinene har ofte lavere tanninnivåer og en leken fruktighet som kan balansere det salte kjøttet.
 3. Syrah/Shiraz: Hvis du foretrekker en litt mer robust vin, kan en Syrah eller Shiraz med middels fyldighet og noter av krydder og røyk være et godt valg. Disse vinene har ofte mer struktur, men deres krydrede karakter kan komplementere de røykete elementene i pinnekjøtt.
 4. Zinfandel: En Zinfandel, kjent for sin krydrede og fruktige natur, kan også være en god match, spesielt hvis den har en balansert syrlighet og ikke er for tanninrik.

Når du velger en rødvin til pinnekjøtt, er det viktig å vurdere vinens balanse mellom fruktighet, syre og tanniner. Vinen bør ha nok kropp og karakter til å komplementere kjøttets intensitet, samtidig som den beholder en viss friskhet for å ikke bli for dominerende. Husk at personlige preferanser også spiller en stor rolle, så det kan være verdt å eksperimentere med ulike stiler for å finne den perfekte matchen for din smak og din versjon av pinnekjøtt.

Hvitvin til pinnekjøtt

Hvitvin til pinnekjøtt kan være en utmerket kombinasjon, spesielt fordi de riktige hvitvinene kan balansere rettens salte og rike natur. Ideelle hvitviner til pinnekjøtt bør ha nok syre og friskhet til å kutte gjennom fettet og balansere saltinnholdet. Her er noen hvitviner som ofte anbefales for pinnekjøtt:

 1. Riesling: En tørr eller halvtørr Riesling med sin høye syre og fruktige karakter er et utmerket valg. Dens friskhet kan hjelpe til med å rense paletten, og dens naturlige fruktighet kan tilby en behagelig kontrast til det salte kjøttet.
 2. Gewürztraminer: Denne aromatiske vinen, kjent for sine uttrykksfulle blomster- og krydderaromaer, kan være en interessant match. Den kan ha en lett sødme og rikhet som kan komplementere pinnekjøttets robuste smaker.
 3. Sauvignon Blanc: En frisk og syrlig Sauvignon Blanc, spesielt fra kjøligere klimasoner, kan gi en tiltrengt friskhet og balansere det salte kjøttet godt.
 4. Chenin Blanc: En Chenin Blanc, spesielt fra Loire-dalen i Frankrike, kan tilby en god balanse mellom fruktighet og syre, noe som kan være effektivt mot pinnekjøttets rike natur.
 5. Tørr Chardonnay: En tørr, unoaked Chardonnay kan også være et godt valg. Den har ofte nok kropp og syrlighet til å stå opp mot pinnekjøttets robuste smaker uten å bli overveldende.

Når du velger en hvitvin til pinnekjøtt, bør du vurdere hvordan vinens syre og fruktighet vil interagere med det salte, fete kjøttet. Ideelt sett bør vinen kunne rense paletten og tilby en forfriskende motvekt til rettens rikhet. Husk at det også er viktig å ta hensyn til personlige smakspreferanser og eksperimentere for å finne den perfekte kombinasjonen for ditt måltid.

Musserende vin til pinnekjøtt

Musserende vin kan være et spennende og forfriskende valg til pinnekjøtt, ettersom de sprudlende boblene og vinens syrlighet kan balansere det salte og rike kjøttet. Når du velger en musserende vin til pinnekjøtt, bør du se etter viner som kan tilby en forfriskende kontrast og ikke overdøve matens rike smaker. Her er noen forslag:

 1. Brut Champagne: Champagne, spesielt i en Brut-stil, er kjent for sin fine syre og komplekse smaksprofil. Den kan rense paletten mellom biter av det salte kjøttet og tilby en elegant motvekt til pinnekjøttets rikdom.
 2. Cava: Som en spansk musserende vin, tilbyr Cava ofte god verdi for pengene og har lignende egenskaper som Champagne. En Brut Cava kan ha den nødvendige friskheten og boblene til å komplementere pinnekjøtt.
 3. Crémant: Dette er franske musserende viner produsert utenfor Champagne-regionen, som Crémant d’Alsace eller Crémant de Bourgogne. De tilbyr ofte en litt mykere stil enn Champagne, men med nok friskhet og finesse til å passe godt til pinnekjøtt.
 4. Italiensk Franciacorta eller Trentodoc: Disse høykvalitets italienske musserende vinene er laget med samme metode som Champagne og kan tilby komplekse smaker og fine bobler som er ideelle for å balansere salt og rikdom i pinnekjøtt.

Det er viktig å velge en musserende vin som er mer på den tørre siden (Brut, Extra Brut), ettersom søtere stiler kan kollidere med pinnekjøttets salte natur. En god musserende vin til pinnekjøtt bør tilby en forfriskende, syrlig profil som kan rense paletten og balansere det salte kjøttet.

Velger man vin etter tilbehør?

Det er definitivt fordelaktig å vurdere tilbehøret når man velger vin til pinnekjøtt. Tilbehøret kan påvirke den totale smaksopplevelsen av måltidet og dermed hvilken type vin som vil komplementere retten best. Pinnekjøtt har en sterk og distinkt smak, ofte salt og med en røykpreget undertone, og tilbehøret kan enten forsterke eller balansere disse smakene. Her er noen overveielser:

 1. Kålrabistappe: Dette tradisjonelle tilbehøret til pinnekjøtt er mildt og kremet. En vin som har nok syre til å balansere denne kremetheten, som en Riesling eller en tørr Chardonnay, kan være et godt valg.
 2. Poteter: Poteter er relativt nøytrale i smak, men kan legge til fylde i måltidet. En vin med litt kropp, men som ikke er for tung, kan komplementere denne kombinasjonen.
 3. Sennepssaus: Hvis pinnekjøttet serveres med en krydret sennepssaus, kan en vin med litt sødme eller fruktighet være en god match. For eksempel, en halvtørr Riesling eller Gewürztraminer kan balansere krydderet i sausen.
 4. Rødbeter eller Lignende Tilbehør: Syltede eller søte tilbehør som rødbeter kan kreve en vin med en viss sødme eller fruktighet for å harmonere med tilbehørets sødme.

Generelt, når du velger vin til pinnekjøtt, bør du vurdere hvordan vinen vil interagere med både kjøttets og tilbehørets smaker. Målet er å finne en vin som balanserer saltet og rikheten i pinnekjøttet, samtidig som den komplementerer smakene i tilbehøret. Husk at personlige preferanser også er viktige – det beste valget er en vin som du og dine gjester vil nyte.

Generelle tips for vinvalg til pinnekjøtt

 • Balansere Saltet: Velg en vin som kan balansere saltinnholdet i pinnekjøttet, enten gjennom friskhet, fruktighet, eller en kombinasjon av begge.
 • Komplementere Røykpreget: Hvis pinnekjøttet er røykt, vurder en vin som har krydrede eller røykpregete noter.
 • Vurder Tilbehøret: Tilbehør som kålrotstappe kan også påvirke vinvalget. En vin med litt sødme kan balansere det jordnære i tilbehøret.

Valget av vin til pinnekjøtt avhenger mye av personlige preferanser og spesifikke smaker i retten og tilbehøret. Det viktigste er å finne en vin som komplementerer rettens intense smaker uten å overdøve dem, og som skaper en harmonisk spiseopplevelse.

Ikke glem akevitten

Bare fordi man har byttet ut ølet med vin, betyr det ikke at man trenger å droppe akevitten. Vin og akevitt går i utgangspunktet ikke så godt sammen, men det er jo ingenting i veien for å servere en dram som avec til kaffen etter middagen. Med magen full av fet og god mat, vil en akevitt som avslutning på måltidet ikke bare smake godt, men også være positivt for fordøyelsen.

Kjøp vinen i god tid

Vi vet alle hvor hektisk det kan bli rett før jul, og det kan være lett å utsette vinkjøpet til siste liten. Vinmonopolet har i førjulstiden et ekstra godt utvalg av viner som passer bra til norsk julemat, men ikke alt er hyllevare i alle butikkene. Det gjelder derfor om å være ute i god tid, slik at du rekker å få bestilt akkurat den vinen du vil ha, og ikke må ta til takke med det som finnes i hyllene på ditt lokale Vinmonopol.