Pinnekjøtt er en av julens store høydepunkt for mange. Tradisjonelt nytes denne med øl og en god dram, og mange vil nok rynke på nesen ved tanken om å erstatte dette med vin, men det er ikke bare mulig, men også veldig godt, så lenge man tar et par forholdsregler.
Det kan være litt av en utfordring å velge rett vin til tradisjonell norsk julemat ikke minst til pinnekjøtt, og du bør ta tilberedningen av kjøttet med i betraktningen når du bestemmer deg for hvilken vin som skal følge måltidet. Pinnekjøtt er i utgangspunktet veldig salt, spesielt hvis du foretrekker den røkte typen, men utvanningen reduserer selvsagt saltsmaken. Når du velger vin må du derfor tenke på om den skal brukes til røkt eller urøkt pinnekjøtt og hvor lang tid du har vannet ut kjøttet.
Hvitvin til røkt pinnekjøtt
I utgangspunktet anbefaler man gjerne hvitvin til røkt kjøtt, da rødvin sammen med røyken har en tendens til å skape en litt metallisk bismak i munnen. Siden pinnekjøttet er fett, bør vinen ha en god syrefriskhet og siden vi gjerne spiser kålrotstappe, som har en sødmefylt smak, som tilbehør til pinnekjøttet, bør vinen derfor også ha en god sødme. Her er selve klassikeren kanskje en tørr eller halvtørr Riesling, noe man sjeldent går feil av. Spesielt hvis du i tillegg til sauekjøttet også serverer ribbe, da vinen vil passe utmerket til dette også.
Rødvin foretrekkes av mange
Serverer du urøkt pinnekjøtt vil de fleste nok foretrekke at dette blir fulgt av en god rødvin. Igjen vil det være rotmosen vi serverer som tilbehør til kjøttet som vil ha mye å si for hvilken vin vi velger, og som for hvitvin, bør vi også ved rødvin, gå for en sødmefylt og fruktig vin. Rødvinen kan gjerne være fyldig, men bør ikke ha for mye garvestoffer og i så måte utmerker viner laget på Pinot noir eller Zinfandel-druen seg.
Musserende vin
Hvis du vil overraske litt ekstra kan du prøve deg på å servere en musserende vin til pinnekjøttet. Som vi tidligere har vært inne på, må vinen ha tilstrekkelig syrefriskhet til å bryte ned fettet i kjøttet, men samtidig også kunne nøytralisere den salte smaken. Champagne egner seg i så måte glimrende til pinnekjøttet, men hvis du ønsker en noe rimeligere vin, vil en fyldig Cava også være et utmerket valg.
Ikke glem akevitten
Bare fordi man har byttet ut ølet med vin, betyr det ikke at man trenger å droppe akevitten. Vin og akevitt går i utgangspunktet ikke så godt sammen, men det er jo ingenting i veien for å servere en dram som avec til kaffen etter middagen. Med magen full av fet og god mat, vil en akevitt som avslutning på måltidet ikke bare smake godt, men også være positivt for fordøyelsen.
Kjøp vinen i god tid
Vi vet alle hvor hektisk det kan bli rett før jul, og det kan være lett å utsette vinkjøpet til siste liten. Vinmonopolet har i førjulstiden et ekstra godt utvalg av viner som passer bra til norsk julemat, men ikke alt er hyllevare i alle butikkene. Det gjelder derfor om å være ute i god tid, slik at du rekker å få bestilt akkurat den vinen du vil ha, og ikke må ta til takke med det som finnes i hyllene på ditt lokale Vinmonopol.