Hvordan velge vin til nyttårsmiddagen

Årets siste middag er gjerne et av de helt store høydepunkt, der man ønsker å servere noe litt utenom det vanlige, gjerne fulgt av noe godt i glasset. Nyttårsmiddagen er ikke i samme grad forbundet med en spesiell rett, og man har gjerne muligheten for å være litt mer kreativ og servere alt fra fisk til vilt og dette vil selvsagt også bestemme hvilken vin man velger.

Vin til vilt

Hjort, elg og reinsdyr er populære kjøttyper på nyttårskvelden og fulgt av den rette vinen er dette alltid populært. Alle tre kjøttypene har en rund og kraftig smak, og en smaksrik vin gjør seg godt som følge. Tradisjonelt har man gjerne ansett Burgunder-vine som for eksempel en Côtes de Nuits som et utmerket valg til viltkjøtt, men dette er en vin som ligger i den dyrere enden, spesielt hvis man skal ha en vin som har en konsentrert smak. Spanske Rioja-viner kan ofte være et bra, og mer prisgunstig alternativ. For eksempel Rioja Vega Crianza, som fås for rett over hundrelappen på Polet. Hvis du foretrekker en italiensk vin, er viner av druen Nebbiolo som regel alltid et godt følge til rødt og vilt kjøtt, som eksempelvis en Barbaresco.

Vin til torsk og annen fisk

Hvis menyen står på klassisk nyttårstorsk eller en annen mager fisk, bør vinen ikke være skarp på syre. I Norge er det ganske vanlig å drikke rødvin til torsk, noe som i beste fall kan karakteriseres som spesielt, men på tross av at hvitvin er et mer vanlig følge til hvit fisk, er det også godt mulig å finne en rødvin som passer utmerket.

Torsk har en nøytral smak, så i de fleste tilfeller vil det være tilbehøret som avgjør hvilken vin du bør velge. Er det klassisk tilbehør som kokte poteter, gulerøtter og smørsaus, vil en tørr hvitvin være et godt valg. Vinen bør helst ikke være altfor aromatisk og primært uten et utpreget eikepreg. En typisk tørr Riesling eller Chablis er her et godt utgangspunkt.

Hvis tilbehøret er bacon, parmaskinke eller kanskje chorizo, kan man gjerne vurdere rødvin, men fremdeles en vin uten eikepreg. For å ikke stjele for mye oppmerksomhet fra den delikate fiskesmaken, kan det være lurt å holde seg til en frisk og fruktig vin, helst uten for mye tanniner (garvesyre). En Valpolicella classico vil være et utmerket, og prisgunstig valg. Her gjelder det å være våken når du velger vinen i hyllene på Polet, for mens en Valpolicella classico vil fungere utmerket til nyttårstorsken, blir både Valpolicella amarone og Valpolicella ripasso for søte og rike i smaken.

Vin til sjømat

Står menyen på kongekrabbe eller annen sjømat er det bare hvitvin som gjelder. Hvis du ønsker å fremheve skalldyrsmaken er en Chablis eller en tørr Riesling et godt valg. Hvis du derimot ønsker å dempe den kraftige smaken fra sjømaten, noe som kan være en fordel hvis alle i middagsfølge kanskje ikke er like drevne sjømatspisere, så vil en søtere hvitvin gjøre susen. Sødmen bør dog ikke bli for stor, så en halvtørr Riesling er i de fleste tilfeller et godt utgangspunkt.