Populære viner fra Valpolicella

Valpolicella er et distrikt i Veneto i Nord-Italia. Veneto var tidligere mest kjent for sin billige, masseproduserte vin fra store kooperativer, det meste av tvilsom kvalitet. Heldigvis er det ikke slik lengre, og det har de siste årene kommet en mengde nye kvalitetsviner fra Valpolicella.

Den typiske Valpolicella-rødvinen lages fra tre druetyper; Molinara, Corvina Veronese og Roninella, der Corvina-druen normalt utgjør størsteparten, gjerne 70-80%. Vin fra Valpolicella deles inn i 5 nivåer:

Classico

Dette nivået utgjør størsteparten av all vin produsert i Valpolicella og er en typisk hverdagsvin med en lett og frisk smak, som gjerne kan serveres lett avkjølt. Passer utmerket til litt enklere mat som pizza, pasta og grønnsaker. Classico er de rimeligste vinene fra distriktet, med en pris på ca. 70kr. På Vinmonopolet, for de rimeligste flaskene. Classico-vinene fra Valpolicella er alle DOC-klassifiserte.

Superiore

Superiore-vinene skal som et minimum inneholde 12% alkohol og ha vært lagret på trefat i minst ett år. Dette gir en noe fyldigere og mørkere vin enn Classico-variantene og det er en vin som egner seg ypperlig sammen med ost, på en mørk høstkveld. Prismessig ligger Superiore-vinene på rett over 100kr. Flasken på Vinmonopolet.

Superiore Ripasso

Superiore Ripasso er ansett som en av de italienske vintypene som gir mest verdi for pengene. Vinen fremstilles ved å mikse en Amarone pomace (restene etter at druene er presset), med fersk Classico-vin, hvilket gir en kompleks men fortsatt myk smak. En typisk vin som egner seg ypperlig til rødt kjøtt.

Amarone della Valpolicella

Dette er kategorien med de beste (og dyreste) vinene. Vinen fremstilles fra druer som er tørket i 4-5 måneder, for å redusere væskemengden og gi et mer konsentrert sukkerinnhold. Vinen lagres i minimum to år før den slippes på markedet, men en lagringstid på 5-10 år er ikke unormalt. Alkoholinnholdet må minimum være 14%, men i de fleste vinene ligger den på 15-16%. Dette er en vin som egner seg utmerket for lagring flere år hjemme også, så lenge det skjer i en stabil , kjølig temperatur. Alle Amarone della Valpolicella-viner er DOCG-klassifisert. En status oppnådd i 2009 og et tydelig bevis på at dagene der Valpolicella var et distrikt utelukkende forbundet med billig, masseprodusert vin, for lengst er forbi.

Recioto della Valpolicella

Den siste kategorien av viner er en typisk dessertvin laget på samme måte som Amarone della Valpolicella-vinene, men gjæringen blir stoppet før den er fullført, slik at det etterlates en del ekstra sukker i vinen, noe som selvsagt er med på å gjøre den ekstra søt i smaken. Dette gir en konsentrert og kompleks vin som egner seg perfekt sammen med mørk sjokolade. Alkoholinnholdet ligger på 12% og dette er en vin som under de rette betingelsene fint kan lagres i helt opp til 20-30 år.