Når du velger vin til fisk kan du ha som en hovedregel at det passer best med tørr hvitvin, uten preg av eik, særlig når fisken er kokt. Til stekt fisk finnes det mange gode rødviner du kan velge, men disse bør helst være litt kjølige og lette.

En annen regel som er verdt å huske er at til kraftige og smaksrike retter, passer det med en kraftig og fyldig vin.

Rødvin til fisk

Normalt skal man velge viner med mye snerp (tannin) til fet mat, slik at garvestoffene hjelper på å løse opp fettstoffene i maten. Dette kan du se bort i fra når det gjelder fiskefett. Fettet i fisken får nemlig en ubehagelig og metallisk smak når det kombineres med mye garvestoff.

Derimot kan du gjerne velge en frisk og lett rødvin til mager og hvit fisk som torsk, steinbit og de fleste flyndrefiskene, unntatt kveite. Som påpekt bør vinen ikke ha mye snerp. Se gjerne etter viner som i tillegg er litt tørre og runde, som Barbera, Valpolicella eller Beaujolais. Pinot Noir fra Burgund og viner av Cabernet Sauvignon vil som regel også passe utmerket til hvit og mager fisk.

Rett vin til mølje

Pass på å velge rett vin til mølje (torsk, lever og rogn)! Husk at jo mer fett, noe du finner massevis av i leveren, desto verre blir det med rødvin som inneholder mye tannin. Til denne retten egner hvitvin seg bedre, eventuelt rødvin slik beskrevet over.

Edel fisk krever god hvitvin

Til fete fisker, herunder kveite, samt fisker som er røde eller mørke i kjøttet, passer det bedre med syrlig hvitvin, enn med de fleste røde viner. Dette gjelder spesielt dersom sauser og garnityr også inneholder mye smør eller annet fett. Vinen kan gjerne ha god fylde, for å matche den rike smaken av fet fisk og fett tilbehør. Husk at edel fisk som kveite, fortjener en god vin. Som de sier langs kysten; ”Vi spiser fisk til middag hver dag, unntatt søndag. Da spiser vi kveite”. En god Chablis, italiensk Pinot Grigio eller en skarp Chardonnay vil som regel være et godt valg.