Slik velger du riktig vin til fisk

Når du velger vin til fisk kan du ha som en hovedregel at det passer best med tørr hvitvin, uten preg av eik, særlig når fisken er kokt. Til stekt fisk finnes det mange gode rødviner du kan velge, men disse bør helst være litt kjølige og lette.

En annen regel som er verdt å huske er at til kraftige og smaksrike retter, passer det med en kraftig og fyldig vin.

Rødvin til fisk

Normalt skal man velge viner med mye snerp (tannin) til fet mat, slik at garvestoffene hjelper på å løse opp fettstoffene i maten. Dette kan du se bort i fra når det gjelder fiskefett. Fettet i fisken får nemlig en ubehagelig og metallisk smak når det kombineres med mye garvestoff.

Derimot kan du gjerne velge en frisk og lett rødvin til mager og hvit fisk som torsk, steinbit og de fleste flyndrefiskene, unntatt kveite. Som påpekt bør vinen ikke ha mye snerp. Se gjerne etter viner som i tillegg er litt tørre og runde, som Barbera, Valpolicella eller Beaujolais. Pinot Noir fra Burgund og viner av Cabernet Sauvignon vil som regel også passe utmerket til hvit og mager fisk.

Edel fisk krever god hvitvin

Til fete fisker, herunder kveite, samt fisker som er røde eller mørke i kjøttet, passer det bedre med syrlig hvitvin, enn med de fleste røde viner. Dette gjelder spesielt dersom sauser og garnityr også inneholder mye smør eller annet fett. Vinen kan gjerne ha god fylde, for å matche den rike smaken av fet fisk og fett tilbehør. Husk at edel fisk som kveite, fortjener en god vin. Som de sier langs kysten; ”Vi spiser fisk til middag hver dag, unntatt søndag. Da spiser vi kveite”. En god Chablis, italiensk Pinot Grigio eller en skarp Chardonnay vil som regel være et godt valg.

Følgende veiledning vil hjelpe deg med å velge den perfekte vinen til 36 ulike typer fisk og fiskeretter.

 1. Torsk og hvitvin: Torsk er en mild, mager fisk med en delikat smak, og passer best med en lett og fruktig hvitvin som for eksempel Sauvignon Blanc eller en ung Chardonnay. Disse vinene har en forfriskende syrlighet som bidrar til å løfte den delikate smaken av torsken.
 2. Laks og rosévin: Laks har en rik, fet smak som passer godt sammen med en fruktig og frisk rosévin. En Provence rosé eller en Pinot Noir-basert rosé vil tilføre en herlig syrlighet og fruktighet som komplementerer laksens fete tekstur.
 3. Ørret og hvitvin: Ørret har en litt søtere og mer raffinert smak enn laks og kan nytes sammen med en hvitvin som har et hint av sødme. En tysk Riesling eller en hvitvin fra Alsace-regionen i Frankrike vil gi et godt samspill med ørretens naturlige sødme.
 4. Sjøtunge og hvitvin: Sjøtunge er en mild og delikat fisk med en tynn, fløyelsaktig tekstur. Denne fisken passer best sammen med en elegant og mineralsk hvitvin som en fransk Chablis eller en italiensk Vermentino. Disse vinene vil fremheve sjøtungens fine smak uten å overdøve den.
 5. Sushi og musserende vin: Sushi er en japansk fiskerett som kombinerer rå fisk med ris og forskjellige smakstilsetninger som soyasaus, wasabi og ingefær. For å komplementere denne komplekse smaksopplevelsen, velg en musserende vin som Champagne, Cava eller Prosecco. Boblene i vinen vil rense ganen og gi en forfriskende kontrast til sushiens rike smaker.
 6. Fiskesuppe og hvitvin: Fiskesupper kan variere i smak og tekstur, men generelt passer de godt sammen med en fyldig og aromatisk hvitvin. En fransk Viognier eller en italiensk Greco di Tufo vil gi et godt samspill med den kremete, fyldige smaken av fiskesuppen.
 7. Grillet fisk og rosévin: Grillet fisk har en røkt og karamellisert smak som passer godt sammen med en fruktig og fyldig rosévin. En spansk Garnacha rosé eller en italiensk Chiaretto vil tilføre en herlig fruktighet og syrlighet som balanserer den røkte smaken av den grillede fisken.
 8. Fritert fisk og musserende vin: Fritert fisk har en sprø og fet tekstur som kan balanseres godt med en frisk og syrlig musserende vin. En italiensk Prosecco eller en fransk Crémant vil gi en herlig kontrast til den friterte fisken og bidra til å rense ganen mellom biter.
 9. Fiskegryter og rødvin: Fiskegryter som inkluderer krydder og tomater, som for eksempel en fransk bouillabaisse eller en italiensk cioppino, kan parres med en lett og fruktig rødvin. En ung italiensk Barbera eller en fransk Beaujolais vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer de rike smakene i fiskegryten.
 10. Røkt fisk og søt hvitvin: Røkt fisk har en intens, konsentrert smak som kan balanseres godt med en søt og fruktig hvitvin. En tysk Spätlese Riesling eller en fransk Sauternes vil tilføre en herlig sødme og fruktighet som kontrasterer den salte og røkte smaken av fisken.
 11. Skalldyr og hvitvin: Skalldyr som reker, krabber og hummer har en søt og delikat smak som passer godt sammen med en frisk og mineralsk hvitvin. En fransk Muscadet eller en italiensk Verdicchio vil fremheve skalldyrets naturlige sødme og renhet.
 12. Blåskjell og hvitvin: Blåskjell har en jordaktig og lett søt smak som passer godt sammen med en krisp og syrlig hvitvin. En belgisk Muscadet eller en østerriksk Grüner Veltliner vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer blåskjellens naturlige smaker.
 13. Fiskekaker og rosévin: Fiskekaker er en populær fiskerett som kan nytes sammen med en fruktig og frisk rosévin. En ung fransk Tavel eller en spansk Rosado vil tilføre en herlig syrlighet og fruktighet som komplementerer den krydrede og ofte litt søte smaken av fiskekakene.
 14. Ceviche og hvitvin: Ceviche er en peruansk fiskerett som innebærer å marinere rå fisk i limejuice, koriander og andre krydder. Den intense syrligheten og de friske smakene i ceviche passer godt sammen med en krisp og syrlig hvitvin som en chilensk Sauvignon Blanc eller en argentinsk Torrontés.
 15. Fisk i hvitvinsaus og hvitvin: Fisk i hvitvinsaus er en klassisk rett som innebærer å tilberede fisken i en saus laget av hvitvin, smør og krydder. For å skape en harmonisk smaksopplevelse, velg en hvitvin av samme type som brukes i sausen. En fransk Chardonnay eller en italiensk Soave vil være et godt valg.
 16. Fisketaco og hvitvin: Fisketaco er en meksikansk fiskerett som kombinerer grillet eller stekt fisk med krydder, salsa og andre smakfulle ingredienser. En krisp og fruktig hvitvin som en Sauvignon Blanc fra New Zealand eller en Verdelho fra Portugal vil gi en forfriskende kontrast til fisketacoens krydrede og rike smaker.
 17. Bacalao og rødvin: Bacalao er en tradisjonell portugisisk rett laget av klippfisk, poteter, oliven og tomater. Den rike og robuste smaken av bacalao kan nytes sammen med en fruktig og middels fyldig rødvin, som en portugisisk Douro eller en spansk Rioja.
 18. Fisk og sjømatpaella og rosévin: Paella er en spansk rett som kombinerer ris, fisk og sjømat, krydder og safran. En fruktig og frisk rosévin som en spansk Rosado fra Navarra eller en fransk Bandol vil tilføre en herlig syrlighet og fruktighet som komplementerer paellaens krydrede og rike smaker.
 19. Poke bowl og hvitvin: Poke bowl er en hawaiisk fiskerett som består av rå fisk, ris og forskjellige grønnsaker og smakstilsetninger. En krisp og fruktig hvitvin som en californisk Sauvignon Blanc eller en australsk Semillon vil gi en forfriskende kontrast til poke bowlens rike og søte smaker.
 20. Stekt makrell og hvitvin: Stekt makrell er en fet og aromatisk fisk som passer godt sammen med en syrlig og fruktig hvitvin. En fransk Muscadet eller en tysk Riesling vil bidra til å balansere makrellens fetthet og fremheve de friske smakene i retten.
 21. Fisk i tomatsaus og rødvin: Fisk i tomatsaus er en middelhavsinspirert rett som innebærer å tilberede fisken i en saus laget av tomater, hvitløk og krydder. En lett og fruktig rødvin som en italiensk Valpolicella eller en ung fransk Pinot Noir vil gi en fin balanse mellom syrlighet og fruktighet som komplementerer de rike smakene i retten.
 22. Krabbekaker og hvitvin: Krabbekaker er en populær sjømatrett som kan nytes sammen med en krisp og fruktig hvitvin. En amerikansk Chardonnay eller en sørafrikansk Chenin Blanc vil tilføre en herlig syrlighet og fruktighet som komplementerer den søte og delikate smaken av krabbekakene.
 23. Fiskegrateng og hvitvin: Fiskegrateng er en tradisjonell rett laget av fisk, poteter, grønnsaker og hvit saus. En krisp og fruktig hvitvin som en Pinot Gris fra Oregon eller en italiensk Gavi vil gi en forfriskende kontrast til fiskegratengens kremete og rike smaker.
 24. Clam Chowder og hvitvin: Clam Chowder er en kremet og fyldig suppe med muslinger, poteter og grønnsaker. En Chardonnay fra California eller en fransk Pouilly-Fuissé vil gi et godt samspill med den kremete, fyldige smaken av suppen.
 25. Fiskesmørbrød og rosévin: Fiskesmørbrød er en enkel og smakfull rett som innebærer å servere fisk på brød med ulike pålegg og sauser. En fruktig og frisk rosévin som en ung fransk Tavel eller en spansk Rosado vil tilføre en herlig syrlighet og fruktighet som komplementerer det krydrede og ofte litt søte smaken av fiskesmørbrødet.
 26. Gravet laks og musserende vin: Gravet laks er en skandinavisk rett der laksen marineres i en blanding av sukker, salt og dill. Denne retten passer godt sammen med en frisk og syrlig musserende vin som Champagne, Cava eller Prosecco. Boblene i vinen vil rense ganen og gi en forfriskende kontrast til gravet laksens rike og søte smak.
 27. Fisk i karrisaus og hvitvin: Fisk i karrisaus er en krydret rett som innebærer å tilberede fisken i en saus laget av kokosmelk, krydder og karripasta. En krisp og fruktig hvitvin som en Gewürztraminer fra Alsace eller en Riesling fra Australia vil gi en forfriskende kontrast til fisk i karrisausens krydrede og rike smaker.
 28. Skalldyrgryte og hvitvin: Skalldyrgryte er en rik og smakfull rett som kombinerer forskjellige typer skalldyr med tomater, hvitløk og krydder. En syrlig og fruktig hvitvin som en italiensk Verdicchio eller en fransk Picpoul de Pinet vil bidra til å balansere skalldyrgrytens rike smaker og fremheve de friske smakene i retten.
 29. Fisk i grønn curry og hvitvin: Fisk i grønn curry er en thailandsk rett som innebærer å tilberede fisken i en saus laget av grønn currypasta, kokosmelk og krydder. En krisp og fruktig hvitvin som en californisk Sauvignon Blanc eller en østerriksk Grüner Veltliner vil gi en forfriskende kontrast til fisk i grønn currys krydrede og rike smaker.
 30. Fiskepate og musserende vin: Fiskepate er en kald forrett laget av finhakket fisk, krydder og andre ingredienser. Den kremete teksturen og rike smaken av fiskepate passer godt sammen med en frisk og syrlig musserende vin som Champagne, Cava eller Prosecco. Boblene i vinen vil rense ganen og gi en forfriskende kontrast til fiskepatéens smak.
 31. Brandade de morue og hvitvin: Brandade de morue er en fransk rett laget av klippfisk, potetmos, hvitløk og olivenolje. En krisp og fruktig hvitvin som en fransk Picpoul de Pinet eller en italiensk Pinot Grigio vil gi en forfriskende kontrast til brandade de morues kremete og rike smaker.
 32. Fiskespyd og rosévin: Fiskespyd er en populær grillrett som innebærer å grille biter av fisk og grønnsaker på spyd. En fruktig og frisk rosévin som en californisk Zinfandel Rosé eller en australsk Grenache Rosé vil tilføre en herlig syrlighet og fruktighet som komplementerer fiskespydenes grillede smak.
 33. Fish and chips og musserende vin: Fish and chips er en klassisk britisk rett som består av fritert fisk og pommes frites. En frisk og syrlig musserende vin som en britisk Sparkling Wine eller en italiensk Prosecco vil gi en fin kontrast til den friterte fisken og bidra til å rense ganen mellom biter.
 34. Fisk i teriyakisaus og hvitvin: Fisk i teriyakisaus er en asiatisk-inspirert rett som innebærer å tilberede fisken i en saus laget av soya, sukker og mirin. En krisp og fruktig hvitvin som en japansk Koshu eller en amerikansk Riesling vil gi en forfriskende kontrast til fisk i teriyakisausens søte og salte smaker.
 35. Fisk i papillote og hvitvin: Fisk i papillote er en fransk teknikk for å tilberede fisk ved å dampe den i en pakke av pergamentpapir sammen med grønnsaker og krydder. En krisp og fruktig hvitvin som en fransk Sancerre eller en sør-afrikansk Sauvignon Blanc vil fremheve den delikate smaken og teksturen av fisken.
 36. Mølje og vin: Pass på å velge rett vin til mølje (torsk, lever og rogn)! Husk at jo mer fett, noe du finner massevis av i leveren, desto verre blir det med rødvin som inneholder mye tannin. Til denne retten egner hvitvin seg bedre.

Ved å eksperimentere med forskjellige typer vin og fiskeretter, kan du oppdage nye smakskombinasjoner og skape uforglemmelige måltidsopplevelser. Det viktigste er å velge en vin som balanserer og komplementerer smaken av fisken, samtidig som den fremhever de unike smakene og teksturene i hver rett.