Når du skal kjøpe vin er det viktig å ha klart for seg hvilken anledning man kjøper til. Det er ikke helt det samme å kjøpe vin til en venn(inne) som elsker Champagne som det å kjøpe inn til vinlotteriet på jobb. Derfor er det greit å tenke litt gjennom formålet før du bestiller eller tar turen til Vinmonopolet. Eller om du eventuelt er på utenlandstur, eller på auksjon og handler. Vi har satt opp tips og råd til innkjøp av vin til følgende sammenhenger:
- Selskap
- Vinklubben
- Vinlotteri
- Deg selv
- Gave
Innkjøp til selskap
Finn først ut hvor mange dere blir og hvor mange retter det skal serveres. Det er viktig å ha nok drikke til alle gjestene. Når du skal beregne hvor mye du trenger kan du benytte deg av følgende anbefaling der ett glass rødvin tilsvarer 10-12 cl, musserende/hvitvin 10 cl og og søtvin/sterkvin 6 cl:
Så må du finne ut hvilke retter du skal servere. Det er viktig at det blir kjøpt riktig vin til de forskjellige rettene som serveres. Dette er ikke like lett for alle å vite. Derfor anbefaler vi at du enten spør på Vinmonopolet når du handler inn, eller så kan du sette deg inn i det på denne siden om kombinasjoner for vin og mat.
Tenk også gjennom hvem som kommer. Er det gjester som har god greie på vin, er det gjester som ikke kan noe som helst om vin, eller er det en kombinasjon. Jo flere som har greie på vin, jo bedre bør du forberede innkjøpene. Du vil ikke at gjestene skal huske selskapet som et der dårlig vin overskygget den gode maten. Og husk at du bør servere de beste vinene først. Alkohol påvirker i stor grad alle sanser som brukes ved nytelse av vin. Så du trenger ikke nødvendigvis å blakke deg på desserten. Ei heller på det du eventuelt skal servere senere på kvelden.
Og ikke minst må du ha klart for deg hvor stort budsjett du har. Her bør du også fordele ut i henhold til når vinen skal nytes. Kjøp gode viner til første delen av selskapet og server gjerne box in bag etter at maten er fortært.
Vin til eget forbruk
Her står du naturligvis mye friere enn når du skal handle inn til andre. Du kan teste ut nye viner og smake forskjellige opp mot hverandre. Dette er en fin måte å lære mer om vin. Les gjerne også litt anbefalinger i vinspalter på nett og i avisene. Kanskje finner du en vinskribent som ofte anbefaler viner du liker. Da kan det muligens være lurt å følge denne, da dere kan ha samme smakspreferanser. Ikke kjøp dyr vin bare fordi at den er dyr. Til en viss grad kan man si at prisen er en pekepinn på kvalitet, men på langt nær alltid.
Begynn med rimelige viner og se hva du liker. Kjøp så etter hvert dyrere viner med lignende preferanser. Kjøp gjerne viner som er laget på marker tett opp mot de som er høyt klassifisert. Ofte er de rimeligere, men kan i stor grad sammenlignes med de beste vinene fra området.
Handle vin til vinlotteri
Mange har et vinlotteri på jobben, i foreningen, klubben eller lignende. Da er det viktig å handle inn litt forskjellig slik at ikke hele summen brukes på en flaske. Man må prøve å fordele innkjøpet på rundt 35% rimelige viner, 50% mellomklasse og 15% på bedre viner. Her er det også viktig å vite litt om hvem man handler til og hvilket budsjett man har. Det som anses som rimelig på jobben anses nok ikke som det samme i vinklubben. Forhør deg også litt om hvilke typer viner deltakerne liker. Om du for eksempel selv foretrekker hvitviner, er det ikke sikkert resten av gruppen foretrekker dette. Benytt deg av de ansatte på Vinmonopolet. De er kunnskapsrike og vet ofte mye om hva du bør kjøpe for å få mest mulig ut av budsjettet.
Innkjøp til vinklubben
I utgangspunktet har du nok god greie på hva du skal handle hvis du er medlem av en vinklubb. Hvis ikke så har garantert noen av de andre kunnskapen du trenger. Det viktige er at dere på forhånd har avtalt hva klubbmøtet eller vinsmakingen skal ha som tema. Er det en ren vinsmaking dere skal gjennomføre, eller er det en klubbkveld der man skal smake på kombinasjoner av mat og vin. Dere bør også ha en form for påmelding slik at du vet hvor mange du skal handle til, og hvilket budsjett du skal gå ut i fra. Og ikke minst må man avklare nivået på deltakerne. Man kan ikke handle inn samme typer viner til klubbens nybegynnerkurs som til en temakveld om dessertviner fra Sauternes i Frankrike.
Vin som gave
Vin er perfekt som gave ved flere anledninger. Ofte er det vanlig å ta med seg en flaske vin når man er bedt i middagselskap en lørdags aften. Da må du ikke bare ta hensyn til at det er en gave, men også at vinen kanskje vil bli servert i forbindelse med maten. Da kan det være greit forhøre seg om hva skal serveres. Til bursdagsbarnet passer det ofte med en Champagne, mens til verten for foreningen er det kanskje nok med en Cava. Men kjøp kun vin hvis du vet at mottakeren setter pris på det. Ikke alle er like glade i vin. Prøv også å finne ut hva slags vinpreferanser den heldige mottaker har. Kjøp aldri vin i gave uten å vite hva du kjøper, og ta ikke den rimeligste bare fordi du trenger noe å gi bort. Skal du gi bort vin så skal det gjøres med kjærlighet og omtanke!